Siked!

Met zijn blik strak gefocust liep Thijs van Delden al een jaar lang driftig door het bos. Zijn eerste 8A boulder zou en moest eraan geloven. Slachtoffer van zijn dadendrang werd Opium in Fontainbleau.

Grote kans dat je de geblokte tiener al eens bent tegengekomen in het trainingshok van boulderhal Kei of Sterk. Gewapend met een briefje van oud-kampioen Ferdinand Schulte werkte hij gedisciplineerd de ene na de andere brute training af. De 16-jarige Amersfoorter had het grote doel voor ogen: een eerste 8A-boulder.

8A)Thijs van Delden in Opium (8A)

Thijs van Delden in Opium (8A)

Opium

Afgelopen week was het raak in het magische bos van Fontaineblau! Het sprookje van Thijs van Delden kwam uit met de geweldige send van Opium. Dit dakprobleem begint met een zitstart en met een wilde gooi grijp je links een flinke pocket. Meteen moet je rechts een toe hook leggen en hogerop de rechterkant kapot knijpen. Thijs kon de beta wel dromen. Dan een pijnlijke voetverklemming bij je linkerhand leggen in de reuzepocket. Gevolgd door een enorm verre pas naar een randje aan het einde van het dak. Crimpen, doorpakken, zwaai houden, niet meer los laten, en uitklimmen.

Met zijn 16 jaar is de keientrekker één van de jongste 8A crushers ooit in Nederland. Van Delden lijkt er zelf erg koeltjes onder. Op social media meldt hij het volgende:

“Hoogtepunt van de Bleautrip; Opium 8A gesend.”

8A)Thijs van Delden in Opium (8A)
Recloses

Opium  werd geopend door de Bleausard Christophe Laumone en ligt in de stille sector Recloses. Daar liggen wijdverspreid vooral harde boulders. Zo lopen de pro’s er graag naar binnen en gooien hun crashpad onder  Mécanique Élémentaire (8B+) en Jour de Chasse (8C).

8A)Thijs van Delden in Opium (8A)

Bij wat doorvragen lijkt ook de routebouwer van Kei nog geïnteresseerd in de sector Recloses:

“Ik zou graag Narcotic in Recloses willen doen, 8A+, 8B. Ik ga nu nog niet heel vaak naar Bleau. Dus ik focus liever op één boulder, dan dat ik maar naar twee gebiedjes kan. Ik denk dat als ik meer dan 10 uur ergens in steek, dat ik al een heel eind kom. Ook nu Ferdinand (Schulte – red.) weg is ben ik belangrijker met bouwen geworden en zal ik me daar meer op focussen.”

Zie hieronder de Brit Nathan Phillips die Opium voordoet op video.


Foto’s: Simon Uhlenbusch

 

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Ron Berends

Met een dikke knipoog legt Ron je haarfijn uit waarom hij alles verafschuwt dat met touwen te maken heeft. Deze boulderaar pur sang kent wellicht nog meer boulders uit z’n hoofd dan Bart van Raaij en zijn eindeloze enthousiasme is een belichaming van de Siked-filosofie.