Siked!
NK Boulderen 2017

De NKBV laat via het blad Hoogtelijn weten dat op het NK Boulder 2017 wél de oude regel voor klimtijd gehanteerd wordt. Klimmers mogen dus in de finale als de vier minuten verstreken zijn hun poging gewoon afmaken.

De nieuwe regel werd dit jaar ingevoerd door de IFSC en voor het eerst toegepast tijdens CWIF in Sheffield. Concreet gezegd moeten klimmers nu op internationale wedstrijden hun poging staken zodra de klok verstrijkt. Verder tellen tops enkel als de eindgreep gefixeerd is met twee handen voordat de tijd op is. Voorheen mocht een klimmer bij het verstrijken van de klok zijn of haar poging nog afmaken.
Geen tijdrekken, wel minder tops met nieuwe regel klimtijd

De voornaamste redenen voor de introductie waren dat deze ellenlang tijdrekken na het verstrijken van de klok voorkwam. Ook zorgt de regel ervoor dat wedstrijden een voorspelbare tijdsduur krijgen. Dit laatste was met het oog op de Olympische Spelen een logische zet. De kritiek op de regel was dat deze zou leiden tot minder tops. Ook zouden klimmers voor het verstrijken van de klok al op kunnen geven als ze een top niet meer realistisch achten.

Eerder publiceerden we al een kritische (Engelstalige) column over deze nieuwe IFSC-regel

De NKBV liet dus zoals gezegd weten dat voor het NK Boulder 2017 tóch de oude regel gehanteerd zal worden. Bij de internationale wedstrijden die tot nu toe geklommen zijn, werd de nieuwe regel gehanteerd. De klimbond geeft echter aan dat uit deze wedstrijden blijkt dat de regel er voor lijkt te zorgen dat klimmers geforceerd klimmen. Verder zouden ze soms zelfs geen laatste poging meer doen. Juist deze laatste poging bleek in het verleden vaak de beslissende poging die tot een top kan leiden, zo meent de bond.

Hoewel de NKBV in principe de IFSC-regels overneemt, is er voor gekozen om voor het NK nog eenmaal de oude regel te hanteren. De hoop is natuurlijk dat dit het spektakel ten goede komt. Bij de volgende nationale competitie wordt hoogstwaarschijnlijk wel weer de nieuwe regel van kracht.

 

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Bram Berkien

Mede-oprichter van Siked! Verzorgt fotografie en een artikel hier en daar. Daarnaast ook zelfstandig werkzaam als active lifestyle fotograaf. Na een begin als boulderaar kan hij nu ook de lokroep van het sportklimmen niet weerstaan.