Siked!
goede voornemens - nieuwjaar

Het jaar loopt bijna op z’n eind en dus is het tijd om de balans op te maken. Wat waren de meest spraakmakende beklimmingen van 2017? Het jaar stond bomvol persoonlijke records, zowel aan het touw als boven de mat. Kijk hieronder of jouw favoriet onze top vijf gehaald heeft.

5. Enzo Nahumury: Bleu Sacré (8B)

Voor Enzo Nahumury kon 2017 niet beter beginnen! Op 25 januari klom hij zijn eerste 8B-boulder en ook nog eens in Fontainebleau. Bleu Sacré zet hem op plaats vijf van onze eindejaarslijst.

4. Roman van der Werf: Walk like an Egyptian (8b+, hard)

Dat Roman van der Werf zich thuisvoelt op de ramharde pockets van de Frankenjura is algemeen bekend. Dit najaar klom hij Walk like an Egyptian, een boulderachtige route van slechts 15 meter. De lijn werd in 2016 als 8b+/8c geopend en Van der Werf zette hem als stevige 8b+ op zijn scorekaart.

Lees ook:Roman van der Werf klimt meer dan 300 achten!

3. Mark Brand: Nofretete (8b+)

Nog een 8b+ in onze lijst, dit keer door het jonge leadtalent Mark Brand. De Amsterdammer klom de route Nofretete in Götterwandl, Oostenrijk. Dit betrof geen persoonlijk record trouwens, in 2016 klom hij zijn eerste 8c Fish Eye.

Er werden dit jaar overigens meer harde achten geklommen die deze lijst net niet gehaald hebben. Zo topte Mathieu Ceron Friends like you (8b+) in de Franken en bereikte Nikki van Bergen in het Spaanse Margalef de ketting van 402 (8b). Brands leeftijd (19 inmiddels) gaf de doorslag om hem de derde positie toe te delen.

Mark Brand - WK Parijs 2016

Mark Brand in actie tijdens het WK Parijs 20162. Don van Laere: Riverbed (8B)

En het zilver gaat dit jaar naar Don van Laere. De jonge halfgod werd in Magic Wood losgelaten waar hij zijn eerste 8B Riverbed tackelde. Met 18 jaar is hij de jongste Nederlander die een boulder van deze graad klimt en het kostte hem slechts een jaar om van 8A naar 8B te gaan! Check hieronder de video van zijn memorabele send.

Dons trainer Michiel Nieuwenhuijsen streepte dit jaar ook veel 8B’s af. Hij liet zijn biceps onder andere in Albarracín, Magic Wood, Maltatal en Silvretta gelden.

1. Sanne van der Zwaan: La Cicatrice de L’Ohm (8A+)

En toen was daar opeens Sanne van der Zwaan die als tweede Nederlandse vrouw een 8A+ boulderde. Ze klom La Cicatrice de L’Ohm in Fontainebleau.

Haar geheim achter deze send die haar “de hardste Hollandse send van 2017” oplevert? “Het enige dat ik doe is twee of drie keer per week een rondje klimmen in de hal. Negen van de tien keer is dat gewoon moeilijke boulders proberen. Af en toe doe ik wat oefeningen met Wieneke Gehem. Maar niets structureels”

Het hele interview met Van der Zwaan lees je hier. De send footage hebben we hieronder voor je klaargezet.

Gelukkig nieuwjaar!

Dat was ‘ie dan weer. Met dit bescheiden lijstje van minder bescheiden prestaties zit 2017 er alweer op. Hopelijk biedt 2018 jullie veel klimuren in de grepentempel en aan de rots, met veel reizen, weinig blessures en goed gezelschap. En blijf vooral dicht bij jezelf; blijf siked!

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Paul Kaufman

Hoofdredacteur en mede-oprichter van Siked! Deze taaltechneut eet gewoonlijk keien als ontbijt, maar gooit eigenlijk net zo lief een touwtje uit. Naast klimmen en boulderen doet Paul vooral aan klimmen en boulderen.