Siked!

5+6, 3000 straight ups in Fontainebleau

Meester topo-maker Bart van Raaij verwent ons wederom met een nieuw deel in zijn fraaie reeks van klimgidsen uit het sprookjesbos van Fontainebleau. Met enig gevoel van nationalisme kunnen we constateren dat 7 + 8 en het eerste deel van 5 + 6 al behoren tot de standaardwerken. De reden? Het is een overzichtelijke en complete verzameling van boulders op schrift en de minimal huisstijl is een lust voor het oog. Met de toevoeging van de westerlijke en noordelijke gebieden is de verzameling compleet.

Op een druilerige zaterdag voor Pasen liepen we een beetje opgelaten over de parkeerplaats van Bas Cuvier. Op zoek naar sneldrogende boulders slenterden we richting de klassieke sector Cuvier Rempart. We waren niet de enige siked boulderaars op zoek naar iets droogs. We kwamen de allescrushende Canadees Sean McColl tegen die alvast bèta aan het opdoen was voor zijn latere rampage dat weekend. Terug op de parkeerplaats waren er nog veel meer toppers te spotten bij het jaarlijkse Chasin’ the Rubbish evenement. De nattigheid had wat enthousiasme ingeslikt bij legendes als Nalle Hukkataival en Fred Nicole. Met ijzersterke knuisten in de broekzakken werd bijgekletst over de laatste send van l’Alchimiste. De Britse bleausard Neil Hart had achteloos een sjekkie in zijn mondhoek hangen en keek videobeelden terug die ongetwijfeld voor Out of Sight III bedoeld zullen zijn.

Lees hier meer over de brute Bleau-film Out of Sight

Vanuit de hoek van de parkeerplaats kwam een wat langere man aangelopen met een vuilniszak vol aan zilverpapiertjes en condoomverpakkingen. Niet echt typisch boulderafval. Ondanks het grijze weer glinsterden zijn ogen van achter zijn bril. Uit het neerzetten van de vuilniszak bleek al zijn grote liefde voor het allermooiste bos van Frankrijk: la forêt de Fontainebleau. De man was Bart van Raaij en hij sprak ons aan: “Ha jongens! Ik heb jullie de topo beloofd dus jullie krijgen mijn eigen exemplaar. Ik heb nog altijd mijn aantekeningenboekje.” Hij overhandigde met trots zijn laatste meesterwerk in de reeks van bouldertopo’s vervaardigd uit zijn hand: 5 + 6 3000 straight ups in western and northern Fontainebleau.

5 + 6 Fontainebleau part 2

 

Een complete verzameling van Fontainebleau

Met de beide 5 + 6 volumes is zo goed als het hele bos gedekt, inclusief de gebieden uit het populaire Trois Pignons. We hebben er drie jaar op moeten wachten, maar nu is eindelijk de bibliotheek compleet.  Jarenlang monnikenwerk en vele retourtjes Fontainebleau heeft Van Raaij geïnvesteerd in de 3000 beschreven problemen met een gradatie tussen 5A en 6C+. In zijn aantekeningboekje staat met minutieuze precisie een duizelingwekkende hoeveelheid boulders beschreven. Samen met het eerste deel van 5 + 6 en de 7 + 8 staat de teller inmiddels op een kleine 9700 boulders verspreid over alle grote klassieke gebieden, maar ook de obscure onvindbare sectoren. Het maakt de 5 + 6 tot één van de meest complete topo’s. Het nadeel is wel dat je twee topo’s nodig hebt ad €30,- wat zeker aan de prijzige kant is. Maar als je de 5 + 6 van de centrale en zuidelijke gebieden al jaren in de kast hebt staan, dan zal je deze eenmalige toevoeging niet hard voelen.

Onvindbaar is een woord dat Van Raaij uit zijn vocabulaire heeft weten te schrappen. Zo word je met de Franse topo’s vaak op goed geluk ergens het bos ingestuurd. Maar met de 5 + 6 krijg je een nauwkeurige routebeschrijving en is verdwalen een kunst geworden. Het enige wat gezocht moet worden is de directe verwijzing naar de routebeschrijving vanuit de beschreven boulders. Links onderaan de plattegrondjes van de boulders staat een verwijzing naar een overzichtskaart op de achterflap. Rechts onderaan de lijst met boulders staat in het klein de directe verwijzing naar de routebeschrijving van de desbetreffende sector.

Le Vadoue5+67

Minimal

Wat meteen opvalt is dat de cover wordt gesierd door de typische patina randjes die kenmerkend zijn voor het zandsteen van Fontainebleau. Verder onderscheidt Van Raaij zich met veel fijne foto’s en duidelijke schematische overzichten van de sectoren. De huisstijl is minimal te noemen en geeft rust in de zandstenen jungle. In vergelijking met de 7 + 8 topo is de concentratie boulders echter veel hoger wat automatisch zorgt voor iets minder overzicht. In het schematische overzicht zijn ook de meeste circuitboulders klein ingetekend ter oriëntatie en navigeren wordt hierdoor aanzienlijk makkelijker.

Sector 95.2Sector 95.2

Een dikke plus van de topo is de toevoeging van witte en zwarte sterren bij de mooiste problemen van respectievelijk de sector en het hele bos. Zelden zal je teleurgesteld raken wanneer je hier voorzichtig het rubber van je klimballerina’s smeert op de niet bestaande treetjes. Mocht je rubber willen slijten in traverses dan hoef je niet verder te zoeken in deze topo, want Van Raaij beschrijft alleen de straight ups: boulders die meer omhoog dan opzij moeten worden afgelegd. Wij zijn blij dat we niet overspoeld worden door triviale en duizeligmakende aller-retours. Van Raaij trekt hier terecht een consequente streep wat helaas betekent dat supermooie lijnen als le P’tit Toit en la Théorie des Nuages niet zijn opgenomen.

Voorbeeld foto 5 + 6

Een voorbeeld van de vele fraaie foto’s die de nieuwe 5 + 6 rijk is.

Kortom, deel twee van 5 + 6 is dé langverwachte toevoeging aan een zeer complete verzameling van beschreven boulders in Fontainebleau. De overzichtelijke huisstijl, mooie foto’s én handige leeslint maken deze topo erg fijn in gebruik. Mocht je een beginnende klimmer zijn of gewoon nog geen topo in je bezit hebben, dan zal dit waarschijnlijk toch niet je eerste aankoop zijn. De drietjes en viertjes worden niet genoemd en met 60 euro voor twee topo’s is de investering hoog voor een eerste aankoop. Natuurlijk kun je alleen het laatste deel kopen, maar dan word je beperkt tot slechts de helft van het sprookjesbos. Als je echter iets meer ervaring hebt in Fontainebleau dan zul je gegarandeerd snakken naar één van de vele pareltjes verscholen in het grote bos, ver weg van de glad geklommen en drukke sectoren als Bas Cuvier en Roche aux Sabots. Daar waar geen kinderwagens kunnen komen, waar de wilde zwijnen onverwachts voor je neus oversteken en diep in de groene zee van varens, daar deelt Van Raaij zijn geheimen met ons en laat hij zien hoe fantastisch mooi het bos kan zijn. Dát maakt de 5 + 6 uniek.

De 5 + 6 is robuust

De laatste 5 + 6 topo is robuust zoals de voorgangers

 

 

Plussen

  • Robuust
  • Zeer compleet
  • Overzichtelijke en fraaie huisstijl
  • Gebruik van sterren voor de mooiste boulders
  • Betrouwbare routebeschrijving

Minnen

  • Geen waterbestendige kaft
  • Prijzig voor de eerste aanschaf van een topo met twee keer €30 voor het hele bos
  • Schematische vormgeving is minder praktisch met een hoge concentratie boulders
  • Het is zoeken naar de directe verwijzing naar de routebeschrijving van een sector

Foto’s: Paul Kaufman

Fragmenten topo: © Bart van Raaij

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Ron Berends

Met een dikke knipoog legt Ron je haarfijn uit waarom hij alles verafschuwt dat met touwen te maken heeft. Deze boulderaar pur sang kent wellicht nog meer boulders uit z’n hoofd dan Bart van Raaij en zijn eindeloze enthousiasme is een belichaming van de Siked-filosofie.