Siked!

Traditioneel wordt Pasen door veel boulderaars aangegrepen om boulders te zoeken in het bos in plaats van eieren. Donders, Van der Heijden en Van der Werf smulden van de lastigste paaseitjes met een magische gradatie van 8A.

In de aanloop naar Pasen ontsnapte Thijs van Delden nog even de drukte in Fontainebleau. De 16-jarige rookie greep met Opium zijn eerste 8A!

Max van der Heijden in Synapses (8A).

Max van der Heijden in Synapses (8A).

Synapses

In het afgelegen gebied Cassepot Roches Grises ligt het zes meter hoge compressieprobleem Synapses.

Robin Donders en Max van der Heijden konden de verleiding niet weerstaan en besloten diep het bos in te lopen met hun crashpads op de rug. De boys van Block013 maakten korte metten met dit blok en stonden uiteindelijk met een dikke grijns bovenop. Voor de breedgeschouderde Van der Heijden was zijn send van Synapses meteen ook zijn eerste 8A in het sprookjesbos van Fontainebleau.

Robin Donders noteerde met Synapses alweer zijn vierde 8A in “La Forêt”. Zijn eerste ooit in Fontainebleau was Les Beaux Quartiers.

Max van der Heijden had zijn borstspieren goed opgeblazen, want ook Trojan War (7C+) sneuvelde in het compressiegeweld. Gelukkig stond ook hier de videocamera aan!

Saruman

Tukker Jesse van der Werf is inmiddels al een oude rot in Fontainebleau. Boulders als Synapses en Trojan War zitten al lang in zijn pocket. De sympathieke Enschedeër klimt al meer dan 10 jaar 8A’s in Fontainebleau! Tientallen boulders later, resten alleen de nieuwste lijnen nog om weggedrukt te worden.

Drie maanden geleden opende Fransman Guillaume Joubert Saruman in de sector Cuvier Sorcières. Van der Werf besloot de tippel te maken naar het einde van Cuvier en bekeek deze piepjonge boulder. Binnen een half uur stond de bonkige klimmer al bovenop het blok. Weer een 8A in de zak!

Hier is de video van de first ascent door Joubert. Saruman start vanaf 57 seconden:

Helaas geeft niet elke boulder zich snel gewonnen aan Jesse van der Werf. Zo blesseerde hij zijn hak in de 8A Furtif (droite). Maar wees niet getreurd, want Jesse beloofde deze boulder binnenkort af te maken én dit op video vast te leggen.

Wordt vervolgd…


Foto’s: Kelly Sierra

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Ron Berends

Met een dikke knipoog legt Ron je haarfijn uit waarom hij alles verafschuwt dat met touwen te maken heeft. Deze boulderaar pur sang kent wellicht nog meer boulders uit z’n hoofd dan Bart van Raaij en zijn eindeloze enthousiasme is een belichaming van de Siked-filosofie.