Siked!
Michiel Nieuwenhuijsen

Twee weken boulderen in Albaracín betekent heel veel klimmen op comfortabel zandsteen en heel veel goed eten. Michiel Nieuwenhuijsen had lekkere trek en vrat zich door twaalf achtstegraads boulders, waarvan drie 8B’s!

De lange Rotterdammer Michiel Nieuwenhuisen was nog maar net in Albarracín en worstelde een potje met de leeuwenkoning Mufasa. Het was vrij snel duidelijk wie uiteindelijk bovenop eindigde.

Summer feelings in Spain. Bindu 8a+ Albarracin. #moonclimbing #fiveten #albarracin #bouldering #boulder

Een bericht gedeeld door Michiel Nieuwenhuijsen (@michielnieuw) op


Een paar dagen daarna werden op één dag maar liefst twee andere 8B’s weggestreept in de topo. The Indian Secret Garden en de directe variant daarvan beleefden een zeldzame spreekwoordelijke top.

Op 8a.nu deelde Nieuwenhuijsen zakelijk zijn strategie:

Quick send after the direct. Had to climb it with different shoes because of the double toe hook finish, the mutual start felt like a compeletly different problem because of it. A little bit harder than the direct, but not that much.

Gelukkig rolden de camera’s zoals altijd en is het Rotterdamse geweld in Albarracín vastgelegd.

Tick list

Naast de 8B’s sneuvelden nog vier 8A-plussen en vijf 8A’s. Eén daarvan was de 8A+ Muten Röshi, die waarschijnlijk nu voor het eerst herhaald is. Ook de verorbering van dit Spaans hapje van gortdroog zandsteen staat op video.

Na zijn roemruchte send van The Big Island (8C) eind 2015 veranderde de focus van Nieuwenhuijsen naar meer volume en onontdekte gebieden. Het Oostenrijkse Silvretta,  het Zuid-Afrikaanse Rocklands en nu het Spaanse Albarracín kregen te maken met de Rotterdamse dadendrang. Het klassieke adagium “geen woorden, maar daden” was ook weer van kracht in Spanje. Met de drie Spaanse 8B’s in de pocket komt het jaartotaal op een waanzinnig aantal van zes 8B’s te staan.

De toekomst zal rijkelijk gevuld zijn met nieuwe gebieden en een nieuw 8C-project. Maar bovenaan de wensenlijst is Khéops (assis) met stip toegevoegd. Vorig seizoen werd de staande start (8B) al soldaat gemaakt, maar de zitstart (8B+) werd even uitgesteld. Dat belooft een spannende winter in Fontainebleau!

Lees alles over Boulderen in Albarracín

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Ron Berends

Met een dikke knipoog legt Ron je haarfijn uit waarom hij alles verafschuwt dat met touwen te maken heeft. Deze boulderaar pur sang kent wellicht nog meer boulders uit z’n hoofd dan Bart van Raaij en zijn eindeloze enthousiasme is een belichaming van de Siked-filosofie.