Siked!
Mark Brand - WK Parijs 2016

Mark Brand heeft in het Franse Céüse de 8b+ Slow Food geklommen. Ook L’Ami de Tout le Monde (8b) en La Couleur du Vent (8a+) vielen ten prooi aan de ongekende kracht en klimtechniek van de Amsterdammer. Bij het NK Boulder 2018 op 8 juli werd Brand nog derde overigens.

Klimmen in Céüse

Céüse is een grote hoefijzervormige klif die vanaf de Franse stad Gap al goed te zien is. Na een lange aanloop naar de rotsen worden klimmers op eersteklas kalksteen getrakteerd, waar een aantal van ‘s wereld moeilijkste routes te vinden zijn – Biographie/ Realization bijvoorbeeld.

Gelukkig is er ook voor klimmers met mindere onderarmen genoeg te doen. De twaalf sectoren bieden van alles; van gemakkelijke (en soms gladde) opwarmroutes tot pittige projecten in de zevende, achtste en negende graad. Er zijn ook een aantal multipitches.

Céüse is bovendien een ideaal zomergebied. Doordat de rots bovenop een berg ligt, vangt hij veel wind en door de U-vorm is er altijd wel een wand te vinden die in de schaduw ligt.

Tel daar een unieke sfeer bij op en je begrijpt waarom klimmers elke dag dat “pokkenstuk” omhoog wandelen.


Coverfoto toont Mark Brand tijdens het WK Sportklimmen 2016 en is gemaakt door Bram Berkien.

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Paul Kaufman

Hoofdredacteur en mede-oprichter van Siked! Deze taaltechneut eet gewoonlijk keien als ontbijt, maar gooit eigenlijk net zo lief een touwtje uit. Naast klimmen en boulderen doet Paul vooral aan klimmen en boulderen.