Siked!
Nina Caprez

Zelfverzekerd staart ze de diepte in. Haar tenen wijzen richting het dal. Langzaam vouwt ze haar armen over elkaar en rust ontspannen tegen het grijze kalksteen van de Rätikon-keten. Voor een moment lijkt ze alle natuurwetten te tarten. En wanneer je deze gevaarlijke truc eindelijk denkt te ontrafelen, lacht ze vrolijk naar de camera. Er is geen vuiltje aan de lucht, Nina Caprez is daar waar ze moet zijn.

Geen richting

Caprez kwam op 15 november 1986 in het Zwitserse Küblis ter wereld. Haar gehele jeugd werd ze door de toppen van Graubünden gadegeslagen. Hoewel de bergen duizenden jaren hadden doorstaan, waren zij nog onwetend over de geduchte rivaal die door hun groene weiden huppelde.

Al snel ontdekte de jonge Nina de klimsport en na de middelbare school maakte ze een keuze die haar leven voor altijd zou veranderen.

Lees ook: Fitgirls, hashtags en Tumblr Tuesday

“After finishing high school, finding no solid direction in normal life I decided to leave the “routine” and chose to continue my life as a climber,” schrijft ze op de atletenpagina van sponsor Arc’Teryx. “My desire to practice this sport with all his facets was so strong, that I was able to overcome all the obstacles that I came across to pursue my lifestyle.”

De meeste mensen laten het leven op zich afkomen en wachten totdat het lot hun koers bepaalt. Nina Caprez was niet zoals de meeste mensen. Haar droom was om te klimmen – en niets anders dan klimmen – en daarmee stond haar lotsbestemming vast zodra ze haar middelbare schooldiploma in handen kreeg.

Motivatie

Zoals veel getalenteerde jeugdklimmers begon ze met wedstrijden. De gestructureerde omgeving van trainen en competities maakte haar in korte tijd ijzersterk en het duurde niet lang voordat Caprez haar eerste 8b in de rotsen klom. Toen wist ze misschien al dat rotsklimmen haar roeping was, maar ze ijverde nog een tijdje door in het competitieve circuit.

Vier jaar wereldbeker had haar geen prijzen opgeleverd en ze verloor uiteindelijk de motivatie. Het was tijd voor iets nieuws; het was tijd om iets te doen waar ze altijd al van gedroomd had.De grote uitdaging

Ze besloot een doel te stellen; een kosmische uitdaging om de moeilijkste multi-pitches ter wereld te klimmen.

De stalen vingers en fitheid van het wedstrijdklimmen kwamen nu goed van pas en in 2009 klom ze La Ramirole (8b) in de Franse Verdon. Het kalksteen met haar technische passen en minuscule grepen bleek perfect aan te sluiten op het creatieve bewegingsrepertoire van Caprez en de ene naar de andere notoire route werd aan haar CV toegevoegd.

Geflankeerd door de immer vrolijke metgezel Cedric Lachat deed ze in 2011 Silbergeier, een beruchte 8b in de Zwitserse Rätikon. En in 2013 klom ze haar moeilijkste multi-pitch tot nu toe: Orbayu (8c).

Bergsportdag

Op 29 januari geeft Nina Caprez een presentatie tijdens de Bergsportdag. In de Polarzaal van de Jaarbeurs Utrecht vertelt ze om 12:00u over haar passies en dromen. Dan zul je meer leren over wat er achter de glimlach van deze Zwitserse topklimmer schuilgaat.

Om 13.45 geeft ze nog een demonstratie bij het boulderblok, gevolgd door een signeersessie.

Mis het niet! Kom naar de Bergsportdag.

bergsportdag 2017


Foto Nina Caprez werd aangeleverd door de NKBV. Gemaakt door Lafouche.

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Paul Kaufman

Hoofdredacteur en mede-oprichter van Siked! Deze taaltechneut eet gewoonlijk keien als ontbijt, maar gooit eigenlijk net zo lief een touwtje uit. Naast klimmen en boulderen doet Paul vooral aan klimmen en boulderen.