Siked!

Het is gebeurd: Adam Ondra klom dit weekend zijn Project Hard. Daarmee claimt hij de eerste 9c-route ter wereld.

Met de beklimming door Ondra wordt op deze manier binnen een jaar zowel binnen het boulderen als in het sportklimmen een nieuwe mijlpaal bereikt: in oktober 2016 klom Nalle Hukkataival de eerste 9A boulder ter wereld.

 

Project Hard: 45 meter lijden

Terug naar Adam Ondra echter: twee jaar lang en verspreid over zeven trips zwoegde de Tsjech in de Hanshelleren grot, beter bekend om de naam het nabijgelegen dorpje Flatanger. Met zo’n 45 meter is de route lang te noemen. Het meest indrukwekkend is echter het gegeven dat de route extreem overhangend is en een waslijst aan bizarre bewegingen bevat. Wat te denken van een bathang-rust en een stuk waar de Tsjech met zijn voeten omhoog en hoofd naar beneden klimt?
Adam Ondra

Archiefbeeld van Ondra in Tsjechië

Op de website van zijn sponsor Montura lezen we de volgende reactie van Ondra:

In the morning it felt like every other day on the Project. It was hot, but the air was crystal clear and dry. But I felt very little pressure and lot of psyche. Key ingredients for sending the world’s first 9c. At the end of the route when I knew I did it, I had one of the strangest emotions ever. I clipped the anchor and I could not even scream. All I could do was just hang in the rope, feeling tears in my eyes. It was too much joy, relief and excitement all mixed together… Months and months of my life summed up in 20 minutes. So much time and effort in something so short but intense as hell. Every minute spent in Norway, every move in the gym was totally worth it. This route never really turned into a nightmare, despite the time I spent on the route. It was a fun process, and it was even more fun to finish it off

Ondra heeft nog geen naam bedacht voor de route, maar claimt dus wel de graad van 9c. Sterker nog: hij geeft aan dat hij denkt dat ook 9c+ nog wel mogelijk is. De stap naar de eerste 10 ter wereld komt daarmee wel heel dichtbij!
 

Adam Ondra op eenzame hoogte

Voor zover daar nog enige bevestiging voor nodig was, claimt Ondra met zijn beklimming ook zijn plekje als de beste klimmer ter wereld, in ieder geval in de discipline sportklimmen. Afgelopen jaar won hij het WK lead in Parijs, amper twee maanden later at hij de gevreesde Dawn Wall als ontbijt. Naast deze 9c-route zijn er drie met 9b+ gewaardeerde routes in de wereld – Ondra klom ze allemaal. Enkel icoon Chris Sharma wist er een van de drie te klimmen. Ondra staat daarmee op eenzame hoogte – een officieus gegeven dat hij wellicht toch in Tokyo zal willen bevestigen met een gouden medaille?

De video van deze baanbrekende beklimming volgt ongetwijfeld snel, onderstaande video geeft vast een fijne impressie van wat we kunnen verwachten!

               

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Bram Berkien

Mede-oprichter van Siked! Verzorgt fotografie en een artikel hier en daar. Daarnaast ook zelfstandig werkzaam als active lifestyle fotograaf. Na een begin als boulderaar kan hij nu ook de lokroep van het sportklimmen niet weerstaan.