Siked!
Adam Ondra - by Bram Berkien

Vorige week klom Adam Ondra nog een 8c on sight in de Frankenjura en gisteren liet de Tsjech zijn spierballen gelden in Arco. Hij opende daar Queen Line, de eerste 9b van het Italiaanse klimgebied.

Queen Line

Ooit vormde Arco het epicentrum van de klimwereld, maar tegenwoordig staat ze vooral bekend om haar vele klimwinkels en legendarische ijsjes. Niet ver van dit Italiaanse dorp ligt klimgebied Laghel, waar Ondra zijn zinnen op de koninginnenlijn zette. De zwaar overhangende sector deed ooit dienst als drytool-wand, maar is omgetoverd tot een klein sportklimparadijs voor de sterksten ter wereld.

De naam Queen Line veronderstelt dat er ook een Koningslijn in de buurt zit. En dat klopt, zo meldt de 24-jarige klimmer op Instagram. De onbeklommen King Line, waarvan het niveau op 9b+ of misschien zelfs moeilijker wordt geschat, deelt de eerste 10 meter van zijn echtgenote en vervolgt zijn weg naar boven. Op deze vertakking buigt Queen Line naar rechts.

Direct na zijn send reed Ondra door naar het populaire Massone en maakt daar korte metten met Stefano Ghisolfi‘s Ultimatum (9a+). Twee negens op een dag, niet slecht.Adam Ondra in Arco

Bekijk hieronder hoe sierlijk de Tsjechische wonderboy door het Italiaanse kalksteen beweegt. De video is van Loris Manzana.

                  

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Paul Kaufman

Hoofdredacteur en mede-oprichter van Siked! Deze taaltechneut eet gewoonlijk keien als ontbijt, maar gooit eigenlijk net zo lief een touwtje uit. Naast klimmen en boulderen doet Paul vooral aan klimmen en boulderen.