Siked!

Het kan je onmogelijk ontgaan zijn: Adam Ondra heeft de Dawn Wall in recordtijd geklommen. Met deze historische beklimming bevestigt Ondra eens te meer dat hij de beste klimmer op aarde is. Tijd voor een overzicht van zijn grootste triomfen!

Dawn Wall in recordtijd

Kevin Jorgeson en Tommy Caldwell hadden er zo’n zeven jaar voor nodig: de eerste vrije beklimming van de Dawn Wall. Ondra klaarde de klus in zo’n anderhalve week. Uiteraard kon de Tsjech profiteren van de kennis van zijn voorgangers én de wetenschap dat de lijn überhaupt mogelijk was. Daartegenover staat dat hij alle touwlengtes zelf voorklom, waar Caldwell en Jorgeson elkaar afwisselden. Met deze beklimming bewijst Ondra dat hij van alle markten thuis is én rekent hij af met het vooroordeel dat Europese klimmers genadeloos op hun bek gaan als ze de unieke klimstijl van Yosemite voor hun kiezen krijgen. Opmerkelijk detail: Ondra had voordat hij naar Yosemite toog nauwelijks ervaring met multipitch-routes en trad-klimmen.

 

Gioia (8C) en een flash van Jade (8B+)

Deze testpiece van Christain Core in Italië werd tot voor kort gezien als de moeilijkste boulder ter wereld. Enkel Core zelf en later de nuchtere Fin Hukkataival wisten de lijn te klimmen. Uniek is het matchen op een smal randje met slechts enkele vingers van elke hand, de subtiele vingerbewegingen in deze pas zijn ongevenaard. Ook Ondra’s flash van de loeiharde Amerikaanse boulder Jade verbaasde klimmers wereldwijd, niet in de laatste plaats Dave Graham, die in de video kijkt alsof hij water ziet branden.

La Dura Dura

Chris Sharma vond in Spanje de hardste lijn van de wereld: La Dura Dura. Sharma liep vast in de route en besloot het Tsjechische wonderkind in te vliegen. Ondra klom vervolgens doodleuk te route eerder dan de Amerikaanse powerhouse. Met 9b+ is deze route nog altijd een van de meest monsterlijke lijnen ter wereld. Ondra werkt samen met andere topklimmers hard in de Flatanger grot in Noorwegen om nog hardere routes te openen, het wachten is daar op de eerste 9c ter wereld. Als het zover komt dan zal Ondra ongetwijfeld vooraan in de rij staan om de first ascent te pakken.

Wereldkampioen lead

Zowel in 2014 als in 2016 toonde Ondra zich op het WK lead met afstand de sterkste klimmer. In Parijs wist hij dit jaar in wat misschien wel de mooiste finale ooit was de route te toppen in een episch gevecht. Andere toppers als Sean McColl en Jakob Schubert moesten het antwoord schuldig blijven. Geniet in onderstaande video nog één keer van Ondra’s schitterende strijd.

 

Wereldkampioen boulderen

In 2014 pakte Ondra de wereldtitel boulderen in München, daarmee gedoodverfde thuisfavoriet Jan Hojer achter zich latend. Dit jaar had Ondra in Parijs de kans om zijn titel te verdedigen. Hij geraakte tot de finale, maar wist daarin niet te imponeren en moest de titel laten aan Tomoa Narasaki. Ongetwijfeld zal hem dit steken, zeker aangezien hij bij het onderdeel lead wél de titel wist te pakken.

Adam-Ondra

 

Next Up: Burden of Dreams?

Met de vrije beklimming van de Dawn Wall toont Ondra zich de ultieme alleskunner. Op alle ‘afstanden’ en disciplines is hij wereldkampioen (geweest) of heeft hij de hardste beklimming én flash op zijn naam staan. Hoewel, was daar laatst niet de nuchtere Fin Nalle Hukkataival die een zeker Lappnor project klom, omdoopte tot Burden of Dreams en er het bizarre niveau 9A aan toekende? Het lijkt een kwestie van tijd tot Ondra naar het koude Finland zal afreizen om daar ook de eerste 9A-boulder op zijn naam te schrijven. Mocht dat toch geen haalbare kaart blijken, dan ziet zekermaatje Pavel Blazek een uitstekend alternatief voor de beste klimmer ter wereld:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

Official press release! . After finally achieving Adams dream to climb The Dawn Wall he decided to give up on his climbing carrer and sets his eye on car races, probably even on the Formula 1. As it his custom he wasted no time and start training even though he hasn't left the Yosemite Valley yet. Hamilton better start looking over his shoulder! . As the FIA got hold of this news they launch an online atack on Adam's Instagram account succeding to take it down. Damn… . Ok – we have no idea what happen with the @adam.ondra account and unfortunatelly we still have some work on the wall so it might take few days till we have time to figure out how to fix it 🙁 . @adam.ondra @blackdiamond @alexhonnold #dawnwall #elcapitan #yosemite #liveclimbrepeat #blackdiamond

Een bericht gedeeld door Pavel Blažek (@pavelblazek) op

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Bram Berkien

Mede-oprichter van Siked! Verzorgt fotografie en een artikel hier en daar. Daarnaast ook zelfstandig werkzaam als active lifestyle fotograaf. Na een begin als boulderaar kan hij nu ook de lokroep van het sportklimmen niet weerstaan.