Siked!

Alex Honnold schrijft free solo-historie op El Capitan

Eindelijk weten we waar Alex Honnold al jarenlang stiekem aan werkte: de eerste free solo-beklimming van de legendarische wand El Capitan in Yosemite. Honnold schreef gisteren klimhistorie door als eerste de route Freerider zonder partner én zonder touw te beklimmen.

Alex Honnold staat al jaren bekend als de beste klimmer ter wereld in de levensgevaarlijke discipline free solo. Eerder beklom hij al de wand Half Dome in deze stijl, daarnaast reisde hij de wereld over om op diverse plekken zijn techniek bij te schaven.

Autumn Image Banner 468 x 60

Stiekem droomde Honnold echter al jaren van de ultieme free solo-beklimming: om in het gebied dat hij kent als zijn binnenzak als eerste klimmer El Capitan te doen, zonder touw. Hij zwoegde aan het hangbord in zijn busje, trainde over de hele wereld in diverse stijlen en werkte de route Freerider nauwkeurig en pas voor pas uit. In zijn boekje maakte hij aantekeningen en hield hij zijn voortgang bij. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is Honnold dus absoluut geen impulsieve waaghals.

Honnold probeerde het in november trouwens al eens, maar moest toen omdraaien omdat de omstandigheden niet perfect voelden. Hoewel hij eerder al de nodige free solo-beklimmingen voltooide, is zijn El Capitan-avontuur zonder enige twijfel klimhistorie. Tommy Caldwell omschreef het al als de maanlanding van free solo-klimmen. De mythische status van deze beklimming wordt vergroot doordat deze juist in Yosemite en El Capitan plaatsvond – het epicentrum van multipitch-beklimmingen wereldwijd. Opmerkelijk is ook dat vrije beklimmingen op El Capitan vaak op zichzelf al nieuws zijn, zeker van de route Freerider.

Deze lijn bestaat uit zo’n 35 pitches, hoewel dat in het geval van Honnold natuurlijk niet meer relevant is. Op Supertopo vinden we een gemiddelde klimtijd van vier dagen voor de route als je deze met bescherming klimt. Honnold had er, vrij als een vogel, slechts zo’n vier uur voor nodig! De lijn bevat pitches tot een moeilijkheid van 7c+.

National Geographic was er trouwens bij in Yosemite, van het beeld dat daar geschoten is wordt een documentaire gemaakt. Jimmy Chin was de man ter plaatse, wat veel goeds belooft voor het eindresultaat! Tot die tijd zul je jezelf even zoet moeten houden met onderstaande video van Honnold in Mexico.

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Bram Berkien

Mede-oprichter van Siked! Verzorgt fotografie en een artikel hier en daar. Daarnaast ook zelfstandig werkzaam als active lifestyle fotograaf. Na een begin als boulderaar kan hij nu ook de lokroep van het sportklimmen niet weerstaan.