Siked!
Alles onder controle - roanne van voorst

15 high-risk sporters interviewde Roanne van Voorst voor haar nieuwste boek Alles onder controle. Haar vraaggesprekken hadden één doel: uitzoeken hoe deze bijzondere atleten hun angsten overwinnen. Lees hieronder onze recensie van dit interessante verzamelwerk.

Angst overwinnen

Het beeld van een solerende Alex Honnold op Half Dome staat inmiddels bij iedereen op het netvlies gebrand. De Amerikaanse klimmer is mogelijk de grootste durfal ter wereld. Maar wat beweegt hem ertoe dit soort risico’s te nemen? Is hij nooit bang? Of zit er gewoon een steekje los?

Honnold is regelmatig bang, leren we uit het boek van Roanne van Voorst. En geestelijk is hij dik in orde. De antropoloog interviewde 15 high-risk sporters om uit te zoeken hoe zij met hun angsten omgaan. Het resultaat is een interessant verzamelwerk waarin veel verschillende inzichten aan bod komen. De belangrijkste les uit Alles onder controle: zelfs de meest dappere atleten zijn wel eens bang, ze hebben alleen manieren gevonden om hiermee om te gaan.

Je moet je angsten dus overwinnen. Hoe je dat doet leren we van de 15 ondervraagden. Highliner Alexander Schultz bant bijvoorbeeld alle negatieve gedachten uit zijn hoofd, terwijl Dan Goodwin, die doorgaans hoge gebouwen beklimt, risicovolle situaties uitgebreid analyseert. Klimmer Hazel Findlay verklaart daarnaast dat je vooral je ‘angstspier’ moet trainen.

Oordelen

De kracht van het boek zit in de grote variatie aan inzichten. De interviews zijn knap verwerkt en vlot geschreven. Verder deinst de auteur er niet voor terug om moeilijke vragen te stellen.

Klimmer/base-jumper Steph Davies verloor bijvoorbeeld al twee geliefden aan een sprong (icoon Dean Potter was er een van), maar besloot om toch door te gaan met deze gevaarlijke tak van sport. Een dergelijke keuze zou doorgaans op felle kritiek en verbijstering kunnen rekenen, maar Van Voorst weerstaat de neiging om een vonnis te vellen en laat het oordelen aan de lezer over.

Die beschouwende houding voorkomt dat Alles onder Controle een ordinair zelfhulpboek wordt. Al staan er meer dan genoeg tips ‘n tricks in die je met je voorklimangst of valangst kunnen helpen.

Valkuil

De veelvoud aan stemmen en theorieën vormt helaas ook een valkuil voor het project. De rode draad raakt hier en daar verloren door uitvoerige anekdotes en als lezer verlang je soms naar een handreiking om de vele inzichten in een groter geheel te plaatsen.

Een tweede valkuil is dat sommige ondervraagden zich minder goed lenen voor de ambitie van het boek. Zo zijn de interviews met klimtrainers Rebecca Williams en DonMcGrath weliswaar interessant om te lezen, maar echte high-risk sporters wil ik ze niet noemen. Nu staan ze op hetzelfde voetstuk als Lynn Hill, terwijl ik ze liever als beschouwende experts had gezien – om de acties van Alex Honnold te analyseren bijvoorbeeld.

Alles onder Controle

Ondanks de genoemde kritieken is Alles onder controle een waardevolle aanvulling voor je boekenkast. Vooral als je geïnteresseerd bent in de psychologische aspecten van het klimmen of als je zelf wel eens verstijfd van angst uit een route bent teruggekeerd is dit een aanrader.

Acceptatie, zelfhypnose of het trainen van je angstspier; dit boek biedt ons bangeriken talloze nieuwe gereedschappen om alles onder controle te houden.

Martin Fickweiler

Een van de geïnterviewden is Martin Fickweiler, hier tijdens zijn solo-expeditie op Baffin Island.

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Paul Kaufman

Hoofdredacteur en mede-oprichter van Siked! Deze taaltechneut eet gewoonlijk keien als ontbijt, maar gooit eigenlijk net zo lief een touwtje uit. Naast klimmen en boulderen doet Paul vooral aan klimmen en boulderen.