Siked!
Anak Verhoeven

In het Franse klimgebied Pierrot Beach heeft Anak Verhoeven de 9a+ Sweet Neuf geklommen. Ze is daarmee de eerste dame die een ‘first ascent‘ van deze graad op haar naam schrijft. En ze is de tweede dame ter wereld die een 9a+ uitklimt. 

Lees ook: Margo Hayes klimt als eerste dame 9a+

Sweet Neuf

Na het beklimmen van Sang Neuf (9a, en ook een FA door Verhoeven) restte nog één klimdag. Op aanraden van Sébastien Richard besloot de Belgische klimmer om Sang Neuf met de tweede lengte van Home Sweet Home (8c/8c+) te verbinden. En zo geschiedde.

Verhoeven bond zich opnieuw in voor de 9a, maar stopte dit keer niet bij de ketting. Vastberaden klom ze door tot een hoogte van 40 meter en bereikte het tweede anker.

Samen met Quentin Chastagnier, die Sang Neuf ingeboord had, werd uiteindelijk besloten om de nieuwe lijn Sweet Neuf te noemen.9a+

Anak Verhoeven is een begenadigd competitieklimmer en won dit jaar al de World Games en het Europees kampioenschap. Maar ook op de rots heeft ze haar strepen dik verdiend. Ze klom al meerdere 8c-plussen en Chris Sharma’s Era Vella (9a). Vorig jaar opende ze Ma belle ma musemet 8c+/9a destijds de moeilijkste eerste beklimming door een dame.

Met Sweet Neuf verbetert ze haar persoonlijke record en voegt zich bij Margo Hayes die eerder dit jaar als eerste dame een 9a+ klom.


Foto: Bram Berkien

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Paul Kaufman

Hoofdredacteur en mede-oprichter van Siked! Deze taaltechneut eet gewoonlijk keien als ontbijt, maar gooit eigenlijk net zo lief een touwtje uit. Naast klimmen en boulderen doet Paul vooral aan klimmen en boulderen.