Siked!
Anak Verhoeven - EK Lead en Speed 2017

Anak Verhoeven heeft het Europees Kampioenschap Lead gewonnen. De Belgische atlete bleef haar concurrenten ver voor in de finale. Bij de heren ging de winst naar Romain Desgranges uit Frankrijk. Jorg Verhoeven strandde in de halve finale en werd 19e. 

Jorg Verhoeven

Op vrijdag waren de kwalificaties voor de leadklimmers en Jorg Verhoeven kwalificeerde zich netjes voor de halve finale op zaterdag. De Nederlander klom de volgende dag overtuigend door de gigantische overhang van Campitello di Fassa, maar moest bij greep 30 zijn meerdere erkennen. Deze score was helaas niet genoeg voor een plek in de finale.

Het was vier jaar geleden dat Verhoeven aan een internationale leadwedstrijd deelnam. In 2013 werd hij nog derde bij het EK in Chamonix.

Geen Ondra. Geen Garnbret.

Regerend wereldkampioenen Janja Garnbret (SLO) en Adam Ondra (CZE) waren ook favoriet voor de Europese titel. Ondra kwam dichtbij, maar moest uiteindelijk de tweede plaats incasseren, net zoals in 2015.

Garnbret landde dit keer zelfs helemaal naast het podium. De jonge Sloveense had een veelbelovende opbouw naar de finale. Ze topte als enige de twee kwalificatieroutes en kwalificeerde zich als tweede voor de eindronde. Daar scoorde ze een 34+ en eindigde daarmee net achter Mina Markovic en Jessica Pilz die respectievelijk tweede en derde werden.
Het absolute hoogtepunt was de klim van Anak Verhoeven. Bij het wereldkampioenschap in Parijs vorig jaar was de Belgische al zeer tevreden met zilver, dit keer torende ze echter met kop en schouders boven de concurrentie uit en noteerde een verbluffende score van 50; maar liefst 15 grepen verder dan de nummer twee!

Romain Desgranges

Winnaar Romain Desgranges in actie

Speed

In de snelste discipline van het kampioenschap trof de Russische Iuliia Kaplina landgenoot Anna Tsyganova in de finale en mocht met een tijd van 7.96 seconden de gouden medaille in ontvangst nemen.

Bij de heren was het de Pool Marcin Dzienski die de snelste tijd neerzette en bleef daarmee Danyil Boldyrev uit Oekraïne voor.

Ook werd bij Speed duidelijk wie zich al voor de Olympische Spelen aan het voorbereiden zijn. Zo werd Jan Hojer 23e met een tijd van 8.43. De Italiaanse Michael Piccolruaz deed het zelfs nog iets beter en legde de route in 7.98 seconden af. Hij werd 21e.


Foto’s: Newspower.it

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Paul Kaufman

Hoofdredacteur en mede-oprichter van Siked! Deze taaltechneut eet gewoonlijk keien als ontbijt, maar gooit eigenlijk net zo lief een touwtje uit. Naast klimmen en boulderen doet Paul vooral aan klimmen en boulderen.