Siked!
Anak Verhoeven WC Xiamen

Ondanks de heftige regen en wind was Anak Verhoeven niet te stoppen. De Belgische leadklimmer bereikte in het Chinese Xiamen als enige de top en won haar eerste World Cup van dit jaar. Dit was overigens niet haar eerste gouden plak van 2017, Verhoeven won eerder al de World Games en het Europees kampioenschap

Lees ook: Anak Verhoeven opent 9a+ Sweet Neuf

Uitgeraasd

Geflankeerd door een spotter en zekeraar verwijderde ze de hoezen van haar schoenen. De storm waardoor de halve finale gestaakt moest worden, raasde in de verte nog door, maar in haar hoofd was het windstil. In het oog van de orkaan plaatste ze haar voet op de eerste volume en zette af.

De gele slopers aan het begin brachten haar als tandwielen in de juiste versnelling en ze klom ritmisch door de eerste obstakels. Door het afgelasten van de halve finale was tijd haar grootste vijand. Of ze moest toppen – wat nog niemand gedaan had. Alleen Jain Kim en Janja Garnbret stonden nog zonder score op de startlijst en met hen wist je het maar nooit.

Dat werd dus doorklimmen én de top bereiken!

De zwarte slopers deden haar even stoppen. Slim als ze was gebruikte ze het doorbreken van de cadens om op adem te komen. In en uit, in en uit, even schudden, en dan door. Met nog drie minuten op de klok was er meer dan genoeg tijd en de felgele knijpers lonkten.

Ai, de voet gleed weg. Snel terug in de wand. Het leek haar allemaal niet te deren. Met een zware blokpas klom ze Ashima Shiraishi voorbij en met sublieme dynamiek bereikte ze de volgende sloper. Alle grepen op de wand leken verticaal te zitten. Maar het deed haar niets.

De laatste passen vormden de apotheose van haar beklimming. Een laatste heel hook, een laatste crimp, een laatste lolotte en tot slot de laatste greep. Met de eindgreep in beide handen wist Anak Verhoeven dat de overwinning binnen handbereik lag. Toen vervolgens Kim er op tweederde uit kwam vliegen en ook Garnbret vroegtijdig in het touw landde, wist ze het zeker: die gouden plak was binnen!Podium

Bij de heren was het Keiichiro Korenaga uit Japan die aan het langste eind trok. Zijn landgenoot Tomoa Narasaki werd tweede en YuFei Pan scoorde het brons voor de ogen van zijn thuispubliek. Naast Verhoeven stonden Ashima Shiraishi (2) en Janja Garnbret (3) op het podium. De derde plek was voor de Sloveense overigens genoeg om zich van de seizoenswinst te verzekeren.

Uitslag

De volledige uitslag vind je op de website van de IFSC. De finale kijk je hieronder terug.


Foto’s: Eddie Fowke (Flickr-pagina IFSC)

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Paul Kaufman

Hoofdredacteur en mede-oprichter van Siked! Deze taaltechneut eet gewoonlijk keien als ontbijt, maar gooit eigenlijk net zo lief een touwtje uit. Naast klimmen en boulderen doet Paul vooral aan klimmen en boulderen.