Siked!

Uit het niets was daar dit weekend brekend nieuws: de Oostenrijkse Angela ‘Angy’ Eiter heeft als eerste dame ooit een 9b-route geklommen. In Spanje klom zij La Planta de Shiva, een route van de enige echte Adam Ondra.

Eiter is bij de jongere Siked-lezers misschien geen bekende, maar zij is een van de beste wedstrijdklimmers uit de geschiedenis. De 31-jarige Oostenrijkse won liefst drie keer het overall kampioenschap van de Lead World Cups en werd daar bovenop nog vier keer wereldkampioen. De laatste jaren richtte zij zich meer op outdoor beklimmingen en stond zij iets minder in de aandacht – tot vandaag.

2017 is zonder twijfel het jaar waarin de dames een forse inhaalslag slaan: Margo Hayes klimt als eerste dame 9a+, Anak Verhoeven opent als eerste dame een 9a+ en Angy Eiter klimt dus als eerste dame 9b.

La Planta de Shiva is een route in het gebied Villanueva del Rosaria bij Malaga in het diepe zuiden van Spanje. De route werd geopend door Adam Ondra en daarna enkel herhaald door Jakob Schubert. Laatstgenoemde gaf destijds aan het erg zwaar te hebben in de route. Dit gegeven plus het feit dat Adam Ondra niet al te scheutig is met het uitdelen van hoge waarderingen geven enig idee van de waanzinnige moeilijkheid van deze route.

Adam Ondra over La Planta de Shiva: “One of my hardest so far, pure endurance climbing with few rests, continuously hard with minimum of rests”.
Eiter werkte de afgelopen twee jaar in de route, die trouwens een flinke stap omhoog was: voorheen had zij enkel vier 9a’s geklommen.
Wij wachten nog vol smacht op foto’s en video’s van de beklimming, tot die tijd zullen we het moeten doen met dit filmpje van landgenoot Schubert in de route:

 

Foto’s: archiefmateriaal van Eiter in andere routes, Red Bull Content Pool

 

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Bram Berkien

Mede-oprichter van Siked! Verzorgt fotografie en een artikel hier en daar. Daarnaast ook zelfstandig werkzaam als active lifestyle fotograaf. Na een begin als boulderaar kan hij nu ook de lokroep van het sportklimmen niet weerstaan.