Siked!
8c voor Mathieu Ceron - Eye of the Tiger

Met een vrolijk hippiebusje door Australië cruisen klinkt als een droom, maar als je dan ook nog eens je moeilijkste route ooit topt, wil je echt niet meer wakker worden! Het overkwam Mathieu Ceron die down under zijn eerste 8c Flower Power klom.

Hippiebus

“We hadden een gare camper gehuurd met paarse bloemen op de zijkant,” vertelt Mathieu met een grijns op z’n gezicht. “Eerst vertrokken we voor twee dagen naar The Blue Mountains, toen twee dagen Sydney en toen weer twee dagen terug de bergen in. Daarna gingen we door naar de Grampians, het hoofddoel van onze trip.”

De klimfysio roert nog een keer door zijn cappuccino, terwijl hij zijn herinneringen aan zijn meest recente reis voor de geest haalt.

Mathieu Ceron is dé expert op het gebied van klimblessures. Zijn columns lees je hier.

“Eenmaal daar zijn we op de beroemde Taipan-wall van start gegaan. Deze enorme wand is van hard zandsteen, dat in allerlei vormen grepen en treden vormt. Veel klimmers denken dat dit een sportklimbestemming is, maar dat is het eigenlijk niet. De routes zijn een mix van trad en sport. Je moet dus ook je eigen zekeringen leggen.”

“Er zijn overigens ook echte sportklimgebieden met haken. In Muline, dat dichtbij Taipan ligt, had ik misschien wel mijn beste dag van de trip. ‘s ochtends werkte ik de 8c uit en na het uitwerken flashte ik de fotogenieke 8a Eye of the Tiger!” (Zie de imposante coverfoto, Red.)

Flower Power

De 8c waar Ceron zijn zinnen op had gezet heette Flower Power, een licht overhangende route van ongeveer 17 meter. De naam had niet beter gekozen kunnen zijn, gezien het bontgekleurde voertuig waarmee hij door Australië racete.

“De lijn begint met een korte boulder, met daarna meteen een goede rust en de eerste haak… Dan volgt de eerste crux van ongeveer zes passen. Hiervan waren er twee of drie echt problematisch voor me.”

“De stijl van de route is redelijk technisch omdat alle grepen in de verkeerde richting staan. De moeilijkheid was vooral om telkens de juiste positie te kiezen.”

Na twee dagen uitwerken was de buit binnen! Flower Power kreeg een dikke vink in de topo.

“Als ik eraan terugdenk voelde de route niet echt als het volgende niveau, ook al staat die als hard in de gids. Hij lag me goed en ging vrij snel. Dat is maar goed ook, want lange projecten zijn niet echt mijn ding.”

Tien dagen na zijn eerste 8c topte Mathieu een van zijn moeilijkste route ooit, ook al was die ‘slechts’ 8b. Na een episch gevecht van vijf dagen en meer dan 15 pogingen scoorde hij Lifestyling op de allerlaatste dag. Dat is nog eens een goed einde van je trip!

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Paul Kaufman

Hoofdredacteur en mede-oprichter van Siked! Deze taaltechneut eet gewoonlijk keien als ontbijt, maar gooit eigenlijk net zo lief een touwtje uit. Naast klimmen en boulderen doet Paul vooral aan klimmen en boulderen.