Siked!
TopLogger_Siked

TopLogger is met een flinke opmars bezig. Steeds meer klim- en boulderhallen kiezen voor het systeem waarmee je al je geklommen routes en boulders kunt afvinken. Zo is de gratis app op het moment van schrijven al op 12 locaties te gebruiken en dat aantal loopt snel op. Het werd hoog tijd om bedenker Koen Swinkels eens op de koffie te vragen!

Hoe kwam je op het idee om TopLogger te ontwikkelen?

Mijn vriendin is een van de inspiratiebronnen. We waren een keer samen in Grip Boulderhal en zij vroeg of we de geklommen boulders niet ergens af konden vinken. Ik besprak het idee eerst met Arjen, de bedrijfsleider, en die was meteen enthousiast.

Helaas ging de hal niet meteen overstag, maar het idee zat toen in mijn hoofd. “Dan ga ik het maken ook!” dacht ik toen. Dankzij Grip kreeg ik veel feedback over hoe routebouwers te werk gaan en hoe circuits in elkaar zitten. Dat was heel belangrijk voor de ontwikkeling.

Dirk Mol van Monk heeft ook geholpen. Na vier maanden reed ik naar Eindhoven voor een gesprek met hem. “We hebben al veel gezien en zijn al in gesprek met een ander initiatief,” zei hij. Toch vond hij het er mooi uitzien en goed werken. Ik wist toen dat ik op de goede weg zat.

Vette app! Maar klimmen draait toch helemaal niet om nummertjes?

Klopt, maar het is ook fijn om progressie bij te houden en dingen af te strepen. In Berdorf heb ik bijvoorbeeld bijna alles geklommen dat in mijn bereik ligt. Het gaf zo’n voldoening om al die vinkjes in de topo te zetten.

Uiteindelijk draait het om de dopamine, het stofje in onze hersenen die betrokken is bij het ervaren van geluk. Wanneer je iets afvinkt, heb je zoiets van “Yeah! Klaar!”. In dat opzicht draait TopLogger niet om nummertjes, maar om het bereiken van dit effect: het goede gevoel dat je na maanden projecten iets bereikt hebt. Dat is waarom TopLogger werkt.

En de ranking is natuurlijk een belangrijke factor. Met de interactieve map vul je thuis de geklommen routes of boulders in en dan staat het zwart op wit. Je hebt ‘m geklommen. Zo krijgt het meer waarde en het werkt voor de meeste klimmers heel motiverend.

Heb je veel last van concurrentie?

Het valt heel erg mee eigenlijk. Ascendo van klimwanden- en grepenfabrikant Entreprise is mijn voornaamste concurrent. Die wordt vooral in Zuid-Frankrijk en Zwitserland gebruikt, maar is heel duur. We hebben er bewust voor gekozen om onder die prijs te gaan zitten.

Het gebruik van TopLogger is gratis voor de gebruikers. De klim- en boulderhallen betalen een vergoeding voor het programma. De app is voor android en iphone ontwikkeld en ook in de webbrowser te gebruiken.

Kun je er eigenlijk al van leven?

Mijn baan heb ik onlangs opgezegd, dat was best een moeilijke keuze. Ik had een goede functie als programmeur en het was lastig om die veilige haven achter me te laten. Mijn ouders gaven uiteindelijk de doorslag. Er kwamen steeds meer boulderhallen in Nederland en toen zeiden ze dat ik ervoor moest gaan. Dat verbaasde me, want normaal zijn ze heel terughoudend.

Mijn moeder helpt me ook met de onderneming. Ze zorgt dat ik naar klanten ga. Het is vaak zo gemakkelijk om te programmeren en in je comfort zone te blijven. Maarja, alleen daarmee verkoop je de app niet.

Sander Staal, een vriend van de universiteit, heeft inmiddels in TopLogger geïnvesteerd. Hij is aandeelhouder en ontwikkelt ook mee. Hij is echt een back-end expert. Het is fijn om met iemand samen te werken, zodat je de successen kunt delen.

Er waren anderen met hetzelfde concept als TopLogger die uiteindelijk niet slaagden. Waarom is het jou wel gelukt?

Het werkt! Na twee maanden was er een eerste versie, 10 maanden later waren alle bugs eruit. 80% procent van het werk zit in de staart, ik denk dat veel mensen dat onderschatten. Ondertussen zijn er meer dan 132.001 beklimmingen gelogd en de 1.665ste gebruiker is binnen.

Verder helpt de gebruiksvriendelijke interface waarbij je van plattegrond naar lijst kunt overschakelen en heb ik veel tijd besteed aan functies voor routebouwers. Met TopLogger heb je als hal meteen een digitale topo in handen en de app maakt je klanten nog meer verslaafd aan klimmen, dus het is een slimme investering!

Koen gaat ondertussen nog even door over “climber-o-lisme”, een andere woord voor een gezonde klimverslaving en de drijvende kracht achter zijn creatie. Ook laat hij een teller zien waarmee hij elke dag het aantal gebruikers en logs bij kan houden. “Eigenlijk is dit net zo’n dopaminebron als TopLogger” geeft hij lachend toe.

TopLogger - Siked

De app is op de markt en verschillende hallen werken er al mee. Wat is de volgende stap?

Er komen veel nieuwe functies in de app. Ik wil bijvoorbeeld een geschiedenisweergave toevoegen, zodat de gebruiker zijn progressie over langere tijd kan bijhouden. En de laatste bugs oplossen natuurlijk.

Ikzelf moet nu vooral veel rondreizen om hallen enthousiast te maken en te overtuigen van de voordelen van TopLogger.

Waar zie je Toplogger over vijf jaar?

Een busje waar TopLogger op staat, zodat ik overal kan werken! Ik wil zelf veel blijven klimmen en in de winter in de zon zitten. Met een busje kan ik die droom goed met mijn werk combineren.

En tot slot; ga je ook een buiten-app ontwikkelen?

Op de lange termijn lijkt me dat heel vet ja. Ik zou dat dan gratis aan willen bieden, zodat je al je klimprestaties in één systeem hebt staan. Maar hoe dat er precies uit gaat zien, weet ik nog niet.

Bezoek toplogger.nu voor meer informatie.

TopLogger - Siked


Foto’s en afbeeldingen aangeleverd door Koen Swinkels

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Paul Kaufman

Hoofdredacteur en mede-oprichter van Siked! Deze taaltechneut eet gewoonlijk keien als ontbijt, maar gooit eigenlijk net zo lief een touwtje uit. Naast klimmen en boulderen doet Paul vooral aan klimmen en boulderen.