Siked!
John Long - back to the 80's

In 1987 blies George Michaels Faith uit de speakers van je boombox en verscheen Married…With children voor het eerst op TV. En dan was er natuurlijk ook nog klimlegende John Long die een uitvoerige instructievideo uitbracht.

John Long

Als je hem zo in die felgekleurde polo ziet, vergeet je bijna dat John Long een klimlegende is. Hij groeide op in het iconische California van de jaren 50 en reisde op 17-jarige leeftijd voor het eerst naar Yosemite. Daar, in Camp 4, ontmoette hij mentor Jon Bridwell met wie hij later de eerste one day ascent van the Nose zou noteren.

Lees ook:The Nose: twee boulders van zeven meter

Als lid van de notoire Stonemasters zette hij eind jaren zeventig de klimsport op de kaart en inspireerde een nieuwe generatie klimmers in de Verenigde Staten en ver daarbuiten.

Naast klimmer is Long ook een succesvol schrijver, met inmiddels meer dan 40 titels op zijn naam. Voor zijn werk heeft hij verschillende prijzen ontvangen.

Basic Rockclimbing

Eind jaren 80 vormde een belangrijke periode voor het moderne sportklimmen. In West-Europa zochten klimmers als Güllich, Moon, Moffatt en de gebroeders Le Menestrel naar de grenzen van het menselijke kunnen. De eerste 8b, 8b+ en 8c ter wereld vielen allemaal in dit decennium (en staan allemaal op naam van Wolfgang Güllich overigens).

Lees ook: Statement: the Ben Moon story

Terwijl de Europeanen van haak naar haak klommen, lag de nadruk in de Verenigde Staten nog steeds op vrijklimmen met eigen protectie. De onderstaande video staat dan ook vol met “handige trucs” om jezelf te beveiligen.

Let wel op: veel van de uitgelegde technieken zijn inmiddels hopeloos achterhaald en kunnen tot serieuze ongelukken leiden. En ook het klimmen in een felgeel bloemetjesshirt kan onwenselijke consequenties hebben. Happy climbing!

               

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Paul Kaufman

Hoofdredacteur en mede-oprichter van Siked! Deze taaltechneut eet gewoonlijk keien als ontbijt, maar gooit eigenlijk net zo lief een touwtje uit. Naast klimmen en boulderen doet Paul vooral aan klimmen en boulderen.