Siked!

Het voelt als blanke man altijd ongemakkelijk om over ongelijkheid te schrijven. De geschiedenis van mijn Kaukasische voorvaderen wordt niet gekenmerkt door onderdrukking, zij waren immers de onderdrukkers. En nu, op bijna één vijfde van de 21ste eeuw, is de dominantie van de blanke man nog aanwezig. Zelfs in de klimsport, die we graag als gelijkwaardig beschouwen, zijn de verschillen tussen man en vrouw niet opgelost. Het wordt tijd om daar verandering in te brengen.

1:1

De tijd waarin klimmen vooral een mannensport was, ligt gelukkig achter ons. Hoewel vroeger misschien 1 op de 100 klimmers vrouw was, lijkt de man-vrouw-verhouding in de klimhal en onderaan de rots steeds gelijker te worden. Daarmee is de sport echter nog niet ontdaan van zijn mannelijke karakter.

In onze verbale en non-verbale communicatie hebben we nog steeds de neiging om vrouwen als zwak, emotioneel en onzeker neer te zetten. Mannen zijn daarentegen sterk, competitief en zelfverzekerd. En niet toevallig zijn dat allemaal eigenschappen die bij sport hoog in het vaandel staan.

In onze maatschappij is sport in het algemeen… iets mannelijks.

Pretty strong

Aan alle mannen die dit lezen: handen omhoog als je ooit wel eens hebt gedacht: “zo, die is best wel sterk voor een meisje.” Ik doe mijn hand weer naar beneden om dit artikel verder af te schrijven, maar het punt is duidelijk. We kijken, praten en oordelen anders over vrouwen dan we over mannen doen. En een groep klimmers is opgestaan om daar verandering in te brengen

Het filmproject heet “Pretty strong” (afgeleid van het neerbuigende “She’s pretty strong… for a girl”) en gaat alleen over sterke vrouwelijke klimmers. In een interview met Climbing Magazine verklaart initiator Julie Ellison waarom het belangrijk is dat deze film nu gemaakt wordt:

“It’s needed because it’s crazy that it hasn’t happened yet. We did some initial research by counting segments in feature climbing films, and a staggeringly low percentage showcased a woman as the lead character. The few that did used the same women (Lisa Rands and Beth Rodden, absolute heroes!), and a few other segments featured women….with men.”
“The number of women climbing now is much closer to even, and that should be reflected in the media. We want people to be inspired, to get psyched to climb, and to understand that women are freaking strong on their own, without being compared to men.”

Ellison maakt de film samen met Shelma Jun, Leslie Hittmeier en Colette McInerney en de dames zijn een crowdfunding-actie gestart om de begroting rond te krijgen. Via Kickstarter hopen ze 50.000 dollar op te halen. Aangezien de teller nu al de $40.000 is gepasseerd, gaan ze het ongetwijfeld halen.

Maar zoals de laatste meters naar de ketting van je project het zwaarst zijn, is de buit pas binnen als de 50.000 gehaald is!

Bekijk de trailer op hun Kickstarter-pagina.

Within Reach

Shelma Jun is de oprichter van het online platform Flashy Floxy en organisator van The Women’s Climbing Festival in Bishop. In samenwerking met outdoorwinkel REI maakte ze een bijzondere video over de rol van vrouwen in de klimwereld en haar strijd voor meer gelijkheid.

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Paul Kaufman

Hoofdredacteur en mede-oprichter van Siked! Deze taaltechneut eet gewoonlijk keien als ontbijt, maar gooit eigenlijk net zo lief een touwtje uit. Naast klimmen en boulderen doet Paul vooral aan klimmen en boulderen.