Siked!
Berdorf - klimmen in Luxemburg

Voor veel Nederlandse klimmers is het Luxemburgse Berdorf inmiddels een tweede thuis geworden. Voor Siked was dit genoeg reden om liefhebber Lars Veerhoff te vragen om een introductie over dit populaire gebied te schrijven. Het resultaat is een handboek voor nieuwkomers en een feest van herkenning voor de veteranen!

Berdorf (Waanterbach)

Op 2 uur rijden van Maastricht ligt er diep in de bossen en achter een kloof verscholen een parel van een klimgebied. Bij binnenkomst waan ik mezelf altijd in de Gouw, het thuisland van de Hobbit uit de verhalen van J.R.R. Tolkien. Afhankelijk van het jaargetijde zijn er duizend tinten groen of bruin.

Lees ook: Boulderen in Albarracín

Na Echternach rijd je omhoog. De rotspartijen met tot de fantasie sprekende namen (de Perenkop, de Preekstoel en de Turkenkop) verwijzen al naar de schoonheid van dit gebied. Na een flauwe introductie bereik je de hoogvlakte van het Mullertal. Je ziet vanuit alle windrichtingen de markante raketsilo (niet te verwarren met een watertoren) van Berdorf al liggen.

Bij binnenkomst van het dorpje zijn er meerdere opties voor overnachting. De meeste klimmers zullen kiezen voor camping Martbusch. Vanaf de parkeerplaats van deze camping loop je in 10 minuten naar een met meer dan 150 klimroutes gevuld sportklim-Mekka.

Berdorf

Gebied

Het gebied bestaat uit zandsteen. Als je het gebied via de normale weg inloopt valt je meteen een van de vele “must do’s” van het gebied op: Voleur de Spits (7a+). Deze markante route illustreert door z’n aanzicht de specifieke klimstijl van het Luxemburgse zandsteen: horizontale bakken, randjes en pockets. En niet per se in die volgorde.

De treden variëren van dezelfde horizontale randen tot minuscule voettechnische uitstulpingen. Deze laatste komen vooral voor in de moeilijkere routes. Iedereen die Jud Mat Gaartenbaunen(7b) heeft geklommen, kent het niet zichtbare reliëf waar toch echt de voet op moet staan. De “Franse” haakafstanden zijn ideaal en een stuk beter dan de mentale afstanden die de Belgische gebieden vaak karakteriseren.

Routes

De routes in de vijfde en begin zesde graad bevinden zich vooral in de noordelijke sectoren van het gebied. Het gebied kenmerkt zich door de vele routes in de zesde en zevende graad. Er zijn ook enkele achtstegraads routes. Deze liggen in Sisyphe en verder verspreid over de zuidelijke sectoren. Er zijn daarnaast vele combi’s die het gebied uitdagend blijven houden.

De waardering is overwegend niet heel hard. Het leuke aan Berdorf is dat zelfs de minder hoog gewaardeerde routes ook juweeltjes zijn. Iedereen kan op zijn niveau een route van wereldniveau vinden.

De must do’s en aanbevelingen van de auteur:

  • Cyrano left (5c),
  • de persoonlijk mooiste 6a ooit: Lionel Terray (6a),
  • de afwisselende Sirene (6a+),
  • de klassieker Bibi (6b+),
  • de linker en rechter oftewel: Heinz (6c) en Willy (6c),
  • de fotogenieke Takla Makan (7a),
  • de voet-technische Judd mat Gaardenbounen (7b),
  • volgens veel klimmers de mooiste 7c van Europa Bobby Brown (7c),
  • de iconische Herman Buhl (8a+)

Verblijf

Er zijn drie campings in de directe omgeving van Berdorf. De bekendste is de camping die direct aan het klimgebied ligt: Martbusch. Deze camping is ruim opgezet en biedt over het algemeen voldoende plek. Het voordeel is dat, in geval van een bezoek tijdens het koude na- of voorjaar, de toiletfaciliteiten verwarmd zijn.  Er zijn ook diverse knusse “pods” die je gemeubileerd of kaal kunt huren.

Lees ook: Marijn Janmaat klimt Borderline (8b)

In de vakantieperiodes of drukke (klim)weekenden kan deze camping behoorlijk druk zijn. Van tevoren reserveren of de andere campings opzoeken kan dan uitkomst bieden.

De andere twee campings (Belle-Vue 200o en Bonne Repos) zijn door mij nooit bezocht. Ze liggen beide verder (25 min) lopen van het gebied af. Voordeel is wel dat ze wat dichterbij het lokale centrum liggen.

Regels en gedragscode

Voleur-350Het feit dat dit prachtige klimgebied in een zeer gevoelig ecosysteem ligt, betekent dat wij als klimmers een gedeelde verantwoordelijkheid dragen om te zorgen dat dit goed geconserveerd blijft. ‘Laat het netter achter dan dat je het aantreft’.

Afval meenemen en je behoefte doen op gepaste afstand zijn als het goed is standaard gedragscodes die voor elk (klim)natuurgebied gelden. Zeker voor de grote boodschap is het beter om deze op de camping of in het openbare toilet aan de zijkant van de voetbalkantine te doen. Berdorf is een druk bezocht klimgebied en daardoor afhankelijk van de vele diverse klim-ethieken uit verschillende nationale scenes.

Het is voor het behoud van het gebied van groot belang om je als “gast” te gedragen. Het is door diverse instanties al diverse malen geopperd om over te gaan tot sluiting van het de rotsen.

De bezoekende klimmers kunnen ervoor zorgen dat dit voldoende is om tot ver na de derde Era van het gebied te kunnen blijven genieten. Dit geldt eventueel ook voor het verwijderen van andermans “tickmarks”, Als je toch je afgeronde project schoonmaakt kan je deze net zo goed ook wegpoetsen: sowieso een goede gewoonte.

Voor verdere info kan je in de topo de beschrijving van de route Mort aux cons (6a+) raadplegen.

Permit

Sinds 5 april 2016 is er voor Berdorf een nieuwe toegangsregeling van kracht. Eerdere berichtgeving kondigde al veranderingen van het huidige permit-systeem aan en er werd zelfs over dagkaarten gesproken. Nu is een lidmaatschap van een klim-/bergsportvereniging (die aangesloten is bij de UIAA of IFSC) voldoende om van het Luxemburgse zandsteen te genieten.

Lees voor meer informatie over de permit: Nieuwe regels Berdorf bekend.

Topo

Een prachtige topo is beschikbaar. Deze in 2009 opnieuw uitgebrachte topo zorgt voor een overzichtelijk en compleet beeld van alle routes. De door met foto’s geïllustreerde sectoren en goed beschreven kenmerken en waarderingen van de routes zorgen voor een uniek overzicht van alle mogelijkheden. De topo is verkrijgbaar bij camping Martbusch, diverse webshops en in enkele Nederlandse klimhallen.Winkel

Bij binnenkomst in Echternach zijn er een aantal grote supermarkten. Hier hebben ze vrijwel alles.

Brood kan, mits de avond van tevoren doorgegeven, gekocht worden op camping Martbusch of bij de kaasboer in het dorp.

Restaurants

Bij het Chinese restaurant, gelegen aan de hoofdstraat van het dorp, is altijd ruimte. Alle bekende gerechten zijn er eigenlijk te krijgen. Je hebt er goed gegeten voor tussen de 10 en 20 euro. Achteraf krijg je altijd een alcoholisch borreltje waar je vooraf eens diep in het glaasje moet kijken.

Iets verder in de hoofdstraat vind je de Italiaan. Een uitgebreide menukaart zorgt voor een ruim aanbod van pizza’s, pasta’s en vleesgerechten. Een maaltijd kost je tussen de 15 en 20 euro. Tussendoor is er nog een eetgelegenheid waar je een beperkte kaart en een goedkope dagschotel kan vinden. Deze kost meestal rond de 12 euro. Dit is een echt buurtrestaurant waar je het beste kan eten wat de pot schaft.

Er zijn nog enkele hotels waar je ook kan eten. Meestal eindigen we met ons klimkloffie in een van de bovenstaande gelegenheden, zodoende heb ik geen ervaring met de overige mogelijkheden.

Takla-Makan3

Verdere activiteiten

Er zijn in de omgeving fantastische wandelingen te maken. Bij de campingreceptie kan je verschillende wandelkaarten kopen. Deze wandelroutes nemen je mee naar betoverende bossen, magische doolhoven, adembenemende uitzichtpunten en langs meanderende riviertjes. De speurende klimmer kan op de diverse rotsformaties nog haken ontdekken van klimroutes uit vroegere tijden, al zien sommige haken er nog verrassend nieuw uit.

De eerder genoemde doolhoven worden gevormd door meters hoge wanden met doorgangen die op sommige plekken misschien 40 centimeter breed zijn. Deze natuurlijke verschijningen zijn ontstaan door een combinatie van het poreuze zandsteen en water: indrukwekkend en niet alleen leuk voor kinderen

ATB’s kunnen op de camping gehuurd worden. Vanaf de camping kunnen diverse, goed aangegeven routes gevolgd worden. De Berdorf-Beaufort route start direct aan de camping en begint met een fantastische afdaling. Deze in het begin afgedaalde hoogtemeters moeten – heel gemeen – in de afsluitende helling weer geklommen worden. Er zijn verder in de omgeving diverse geocaching vindplaatsen en fantastische uitzichtpunten.

Meer informatie

Takla-Makan

Overige activiteiten


Tekst en foto’s: Lars Veerhoff. Coverfoto: Paul Kaufman.

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Paul Kaufman

Hoofdredacteur en mede-oprichter van Siked! Deze taaltechneut eet gewoonlijk keien als ontbijt, maar gooit eigenlijk net zo lief een touwtje uit. Naast klimmen en boulderen doet Paul vooral aan klimmen en boulderen.