Siked!
bergsportawards 2017

In het futuristische Auditorium van de Jaarbeurs in Utrecht werden gisteren de Bergsportawards uitgereikt. Don van Laere ontving de prijs voor zijn negende plaats bij het WJK Boulderen in China en voor Jorg Verhoeven leverde zijn beklimming van de Dihedral Wall wederom een glazen bergtop op.

NKBV 115 jaar

Het was een extra feestelijke editie dit jaar, want de NKBV vierde haar 115-jarige jubileum. Onder de treffende titel “Helden van toen en nu” ontmoetten verschillende bergsportgeneraties elkaar in de kleurrijke zaal.

Net zo kleurrijk waren de verhalen van de Annapurna-expeditie in 1977. Toen bereikte Mathieu van Rijswick als eerste Nederlander de top van een achtduizender. Het gehele avontuur was destijds gefilmd en het publiek werd op een aantal historische beelden getrakteerd. Veel leden van de expeditie bevonden zich in de zaal en werden door directeur Robin Baks in het zonnetje gezet.

Winter Sale Image Banner 300 x 250

Bergsportawards

De helden van toen maakten plaats voor de helden van nu en ondergetekende redacteur mocht het spits afbijten met de award voor de beste sportklimprestatie binnen. De genomineerden waren Jorg Verhoeven (derde bij de WC boulderen in Meiringen), Tim Reuser (Nederlands kampioen lead én boulderen) en Don van Laere (negende bij het WJK boulderen in China).

Niet veel later stonden de ouders van Van Laere op het podium om zijn eerste Bergsportaward in ontvangst te nemen. Don kon zelf helaas niet aanwezig zijn, omdat hij in Portugal is voor het EYC boulderen.

De keuze voor de jonge klimmer was simpel; de jury wilden zich richten op de toekomst. Van Laere had in China laten zien dat hij met de beste klimmers ter wereld kan concurreren, wat hij met zijn bronzen plak in Graz wederom bewees. De glazen bergtop was natuurlijk een waardering voor deze prestatie, maar ook een duwtje in de rug voor Van Laere en alle andere jeugdtalenten in Nederland. Op naar Tokyo 2020!

Dihedral Wall

Op de lijst voor de beste sportklimprestatie buiten stonden Aniek Lith (Riesenslalom direkt), Jorg Verhoeven (Dihedral Wall) en Sanne van der Zwaan (God save my finger).

Van tevoren was er nog enige discussie tussen de verschillende jurypanels. De jury voor beste alpiene beklimming wilde namelijk ook Dihedral Wall nomineren. Na een korte discussie werd Verhoeven toch als sportklimmen geclassificeerd en mocht Bart van Raaij de prijs aan de beste klimmer van Nederland uitreiken.

De prijs voor beste alpine beklimming ging naar David Bacci, de beste wandelbestemming was Trentino en Marianne van der Steen werd bekroond voor haar flash van Kamasutra (D13+). Tot slot verscheen Herman Plugge op het podium om de Lifetime Achievement Award in ontvangst te nemen.
Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Paul Kaufman

Hoofdredacteur en mede-oprichter van Siked! Deze taaltechneut eet gewoonlijk keien als ontbijt, maar gooit eigenlijk net zo lief een touwtje uit. Naast klimmen en boulderen doet Paul vooral aan klimmen en boulderen.