Siked!

Het jaar is bijna voorbij en dus kunnen we de balans opmaken: wat waren de best gelezen artikelen in 2016? Tipje van de sluier: klimmers houden er vooral van om zelf te klimmen!

Met stip op één: nieuwe bouldergyms

Het moge duidelijk zijn: klimmers vinden het leuk om te lezen over de prestaties van anderen, maar worden nog veel meer siked als ze zelf aan de slag kunnen! Dit jaar werden er de nodige nieuwe hallen geopend, deze artikelen werden steevast enorm goed gelezen. Opvallend: in alle hallen kan alleen geboulderd worden. Deze tak van de klimsport wint gigantisch aan populariteit, zodat zelfs al meerdere hallen binnen één stad te vinden zijn.

Lees ook: concurrentie in boulderland

 

NK boulder in Westergasfabriek

Na jaren genoten te hebben van de gastvrijheid van Bouldercentrum Delfts Bleau besloot de NKBV dit jaar dat het tijd was voor een volgende stap. Het NK Boulder 2016 werd op een vele malen grotere locatie georganiseerd: de Westergasfabriek in Amsterdam. Een druk bezochte wedstrijd op een sfeervolle locatie met een super harde finale was het resultaat.

 

Knopen met Harald Swen

Ongeacht de opkomst van het boulderen blijft  sportklimmen uiteraard ook razend populair in Nederland. Expert op het gebied van veiligheid en techniek Harald Swen (NKBV) praat onze lezers regelmatig bij over bijvoorbeeld touwtechnieken. Zo hielp hij ons bij de keuze tussen de suffe achtknoop of hippe bulinknoop en rekende hij onlangs nog af met de slechte reputatie van de Euro Death Knot.

 

Trainen met je brein

Zoals we aan het begin van dit artikel al stelden houden klimmers er vooral van om zelf bezig te zijn. Artikelen over trainen zijn dan ook onverminderd populair. Het artikel waarin coach van het Nederlands team Aukje van Weert inging op de psychologische aspecten van trainen vond gretig aftrek. In het stuk beschrijft de coach hoe je je brein kan gebruiken om verder te komen met klimmen én geeft ze een aantal concrete tips waar iedere klimmer direct mee aan de slag kan.

Lees hier:trainen met je brein van Aukje van Weert

 

Mark Brand klimt zijn eerste 8c

Berichten over halfgoden als Adam Ondra en Nalle Hukkataival zijn leuk en aardig, maar zodra een beklimming een oranje randje heeft voelen lezers van Siked zich stiekem toch een beetje trots. Toen Mark Brand het monster Fish Eye bedwong en daarmee zijn eerste 8c vinkte was klimmend Nederland in de wolken.

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Bram Berkien

Mede-oprichter van Siked! Verzorgt fotografie en een artikel hier en daar. Daarnaast ook zelfstandig werkzaam als active lifestyle fotograaf. Na een begin als boulderaar kan hij nu ook de lokroep van het sportklimmen niet weerstaan.