Siked!
Jakob Schubert - klimvideo - Bram Berkien

Bij Siked! gaan we super hard op vette klimvideo’s. Of er nu een brute 9a of een klassieke 6B op beeld staat, wij willen het zien. Een klimvideo is snel gemaakt en met deze tips gaat die er nog net iets mooier uitzien!

Het maakt niet uit of je nu een iPhone of de duurste spiegelreflexcamera gebruikt, deze tips zijn voor iedereen gemakkelijk toe te passen.

Houd die camera recht

Eén van de grootste doodzonden in video is het niet horizontaal houden van de camera. Verticaal filmen (ook wel: VVS, vertical video syndrome) levert video’s op die niet fijn te bekijken zijn op beeldschermen.

Naast deze extreme variant is het ook raadzaam om te checken of je camera recht staat en niet een paar graden scheef hangt. Daar lijkt die route natuurlijk wel net iets steiler door, maar als vervolgens de huizen in de verte ook scheef staan trapt niemand er meer in.

Houd de camera stabiel

Van schokkende beelden wordt niemand blij. Gebruik daarom altijd een statief. Dat hoeft echt niet de duurste driepoot te zijn die er te krijgen is. Met een Gorillapod kom je bijvoorbeeld al een heel eind.

Mocht er in je rugzak naast al die topo’s, je koffie-tools en energierepen echt geen plaats meer zijn voor een statief, leg je camera dan gewoon neer. Zoek bijvoorbeeld een rotsblok dat mooi uizicht heeft op de beoogde boulder of route.

Met je rugzak en wat takken of kleine steentjes kun je ook voor je telefoon snel en eenvoudig een stabiele positie creëren.
Als er echt geen andere optie is dan uit de hand te filmen, dan is er nog één laatste truc: doe de draagband van de camera om je nek en trek je camera zo ver naar voren tot de band strak staat. Blijf druk houden op de band terwijl je filmt. Dit zorgt voor meer stabiliteit en voorkomt de ergste schokken.

Bij het filmen van een sportklimmer, bijvoorbeeld vanuit de wand, zal deze truc goed van pas komen.

Zorg dat de hele send in beeld komt

Om de kijker echt te laten voelen wat voor heftige boulder of route je hebt geklommen, moet die natuurlijk helemaal in beeld komen. Zorg dus dat je een goede positie vindt om vanuit te filmen. Van de start tot de top of ketting: de kijker mag niets missen.

Boulderaars hebben het hier een stuk gemakkelijker. Zij kunnen een geschikt standpunt zoeken dat uitzicht heeft op de gehele lijn.

Sportklimmers zullen goed moeten bedenken hoe de route loopt en vooraf een goed standpunt kiezen. Tijdens het filmen lopen om beter zicht te krijgen op de klimmer werkt natuurlijk niet. Waar je ook gaat staan, ga in ieder geval niet beneden aan de route staan. Vanaf de tweede haak worden de kijkers dan alleen nog maar getrakteerd op de bilpartij van je klimmaatje.

Je kunt natuurlijk ook naast de route die je wilt filmen gaan hangen. Zorg dan dat je redelijk hoog hangt, of in ieder geval naast of net boven de crux.

Voor sommige routes en boulders lukt het simpelweg niet om de beklimming in één keer vast te leggen. Vasthouden aan dat ene standpunt zou geen recht doen aan een deel van de passen. In dat geval biedt de volgende tip uitkomst:

Film de beklimming in twee delen

Tenzij de klimvideo als bewijsmateriaal dient voor het thuisfront, is het een idee om deze in meerdere delen te filmen. Als je twee camera’s hebt kun je ze op twee verschillende punten opstellen. Film bijvoorbeeld met de eerste camera het onderste deel en richt de tweede op de finish van de route of boulder.

Het is voor topklimmers ook gebruikelijk om een harde beklimming na de daadwerkelijke send te filmen. De topatleet klimt de route of boulder dan in meerdere delen, waarna deze aan elkaar worden gemonteerd.

Nadeel is uiteraard dat de euforie van de echte beklimming ontbreekt. Soms komt zo’n send echter totaal onverwacht en staat de camera niet eens te draaien.

Check vooraf de belichting

Een veelgemaakte fout is dat video’s soms te donker of te licht zijn. Dit doet geen recht aan de beklimming en soms is het zelfs moeilijk om te zien wat er gebeurt.

De reden voor deze zogeheten onder- of overbelichting is simpel: de camera ziet waarschijnlijk een stuk van de felle lucht, denkt dat de opname veel te licht wordt en maakt deze donkerder. Gevolg is dat de klimmer en rotspartij – die al veel donkerder zijn dan de lucht – nu onderbelicht worden.

De oplossing hiervoor is simpel: stel de belichting handmatig in of laat de camera het licht meten op de rots in plaats van de lucht. Deze belichting kun je vervolgens vergrendelen. Hoe dit exact werkt verschilt per camera, op de meeste telefoons is het echter heel eenvoudig: je raakt simpelweg het scherm aan op de plaats die goed belicht (en scherp gesteld) moet worden. En dat is de klimmer uiteraard!Geef toelichting bij en in je klimvideo

Hoewel je van de meeste klimmers mag verwachten dat ze The Big Island herkennen, zijn natuurlijk niet alle lijnen zo vanzelfsprekend.

Vermeld daarom altijd wat je klimt, waar je klimt en soms ook wie hem klimt. Vergeet natuurlijk ook niet om al je sponsoren te vermelden. Als je deze informatie ook in de beschrijving van de video vermeldt, kan vervolgens de hele wereld toevallig op jouw topvideo stuiten.

Deel hem met Siked!

Die wreed gemonteerde video hou je natuurlijk niet voor jezelf; die moet door de wereld gezien worden.

Upload hem op Youtube of Vimeo (betere kwaliteit) en deel hem zo snel mogelijk met Siked!. Je mag ons altijd mailen op info@siked.nl of stuur een berichtje via Facebook. Allemaal goed. En wie weet zie je jouw send binnenkort terug op onze website!

Tot die tijd hebben we genoeg moois voor je om je mee te vermaken: kijk eens op onze video-pagina of ons Youtube-kanaal.

            

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Bram Berkien

Mede-oprichter van Siked! Verzorgt fotografie en een artikel hier en daar. Daarnaast ook zelfstandig werkzaam als active lifestyle fotograaf. Na een begin als boulderaar kan hij nu ook de lokroep van het sportklimmen niet weerstaan.