Siked!
boulderen in Albarracín

Met haar prachtige steegjes, speelse terrassen en stadsmuren die over de kale heuvels kronkelen is Albarracín een van de mooiste stadjes van Spanje. Maar wat veel van de toeristen niet weten, is dat het ook een van de beste bouldergebieden van Europa herbergt. Lees hier alles over boulderen in Albarracín.

Albarracín

Na een uitgestrekte hoogvlakte, die niet onderdoet voor een Amerikaans woestijnlandschap, slinger je tussen rotswanden naar het pittoreske stadje aan rivier de Guadalaviar; de laatste horde voor een Spaans boulderavontuur.

Lees ook: Giel Wieggers scoort drie 8A’s in Albarracín

Twintig minuten later staar je naar de roodstenen muren van het eeuwenoude Albarracín. De talloze terrassen vormen de fundering voor het stadscentrum dat zich bovenop de doorgaande weg bevindt. Aan de rechterzijde strekt een brede muur zich over de nabijgelegen heuvels; een relikwie uit andere tijden.

Met een grote bocht steek je de rivier over en bereik je na een korte rit de befaamde zandstenen blokken die elk klimmershart sneller doen kloppen.

Town of Albarracín

In Albarracín lijkt de tijd stil te staan.

Klimstijl

Vanaf een van de vijf parkeerplaatsen sta je in een mum van tijd onder je nieuwe project. Albarracín staat vooral bekend om haar grote aanbod aan daken. Veel rode kolossen rusten op smalle voetstukken, die ook vaak de (zit)start van de lijn bepalen.

De cruxen worden gekenmerkt door verre passen op goede grepen met een sloperige uitklim, waarbij de gemiddelde Bleausard in zijn handen zal wrijven. Een stevige schouderpartij helpt je vaak om door de grote hueco’s (pockets, red.) te bewegen.
Toch biedt deze sterrenlocatie veel meer dan alleen fysieke passen in de overhang. OK, als je naar Techos (“daken” in het Spaans) gaat, weet je wat je te wachten staat, maar er zijn evenveel technische platen, crimpy muurtjes en compressiefeesten te vinden.

Tussen de dennenbomen ligt dus voor ieder wat wils. Bovendien is het bos bijzonder kindvriendelijk door de vele pleintjes en begaanbare paden.

Redacteur Lindsay in een van de vele daken die het gebied te bieden heeft.

Topo

Albarracín is toegankelijk voor klimmers van elk niveau. De krachtpatsers kunnen los op proefstukken als Zarzamora en Cosmos, terwijl anderen zich tegoed doen aan de vele vijven en zessen die het gebied in petto heeft.

Lees ook: Goede voornemens: de liefde en de ambitie

Er zijn twee topo’s in omloop, die ongeveer evenveel gebruikt worden. De eerste is het Boulder Albarracin Guidebook van norop.es en de tweede is Albarracin Bouldering, gemaakt door Roberto Palmer in 2014. Beide gidsen zijn bij verschillende webshops, de lokale klimshop en soms zelfs de supermarkt verkrijgbaar.

Klimaat

Het bouldergebied ligt op bijna 1200 meter boven de zeespiegel waardoor er bijna het hele jaar geklommen kan worden. Door de hoogte kunnen de winterdagen echter erg fris zijn, dus neem dan extra warme kleren mee. En als het hoogzomer is kun je wellicht beter je focus naar de Spaanse costa verleggen. Het is dan snel te warm om te boulderen.

De meest ideale jaargetijden om Albarracín een bezoek te brengen zijn het voor- en najaar.
Verblijf

Er is een camping aanwezig waar je ook gezellige hutjes kunt huren. Deze zijn van alle gemakken voorzien, dus je complete kampeergerei kun je thuislaten. Verder zijn er verschillende Bed & Breakfasts in het stadje te vinden, die voor een schappelijke prijs een slaapplek aanbieden.

Hotels zijn er ook, maar naar verluidt zijn die niet altijd gesteld op de ongewassen gezichten van boulderaars. Dus altijd even naar de huisregels informeren.

Tot slot zijn er voor de echte dirtbaggers een aantal camperplaatsen aangelegd.

Boulderen in Albarracín

Op zoek naar een nieuw project.

Voor de Bourgondiërs onder ons is er meer dan genoeg lekkers te vinden. Après-boulder-biertjes doe je in de lokale klimmersbar om vervolgens na een welverdiende douche in de vele tapas-restaurants de inwendige mens te versterken.

De provincie Aragon staat bekend om haar kruidige ham, olijfolie en heerlijke wijnen. Optimaal genieten van de plaatselijke lekkernijen doe je in La Taba en voor een vlotte pizza na een dag hard werken kun je bij Mesón del Gallo terecht.

Reis

De meeste Nederlandse klimmers vliegen naar Valencia en rijden dan per huurauto naar Albarracín. Dit is een ritje van ongeveer twee uur.

Je kunt natuurlijk ook met de auto naar het zuiden rijden. Dit is ongeveer 1700 kilometer vanaf Utrecht, een flink reis dus. Voordeel is wel dat je dan tientallen andere boulder- en klimgebieden voorbijrijdt. Met andere woorden: road trip!

Albarracín - Dr. Zoidberg

De slopers van Dr. Zoidberg (7B)

Video

Ook Jon Glassberg en Paige Claassen bezochten een aantal jaren geleden dit prachtige bouldergebied. De oogst van hun trip zie je hieronder.


Foto’s: Paul Kaufman

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Paul Kaufman

Hoofdredacteur en mede-oprichter van Siked! Deze taaltechneut eet gewoonlijk keien als ontbijt, maar gooit eigenlijk net zo lief een touwtje uit. Naast klimmen en boulderen doet Paul vooral aan klimmen en boulderen.