Siked!
Boulderen in Crevillent

Boulderen is een wintersport. Maar wat moet je als je in de winter wilt boulderen maar geen zin hebt in natte rotsen of koukleumen? Binnen Europa zijn je opties dan vrij beperkt.

Zoals veel bejaarden weten biedt de Spaanse Costa Blanca een welkome ontsnapping aan de Hollandse kou. In deze regio ligt een half uurtje ten zuiden van Alicante het bouldergebied Crevillent. Dit gebied is relatief onbekend en komt alleen af en toe in het nieuws vanwege de 8C Crisis, die recent een aantal herhalingen zag.

Wij zochten uit of Crevillent ook de moeite waard is voor de gemiddelde klimmer.

Lees ook: Trevor Vermoolen pakt eerste 8A in het Spaanse Crevillent

Crevillent

Het bouldergebied Crevillent is van bescheiden grootte en bevat een dikke vierhonderd boulders verspreid over acht sectoren. Ruim de helft van de boulders zijn rond de zesde graad, maar er zijn ook voldoende makkelijkere én moeilijkere boulders te vinden.

Een gedrukte klimgids is er niet, maar de website 27Crags biedt een uitgebreide online topo die goed bruikbaar is en die tevens de GPS-coördinaten van de sectoren aangeeft.  Wij bezochten alleen de grootste sector El Bancal, en de daken in La Rambla/Cova de la Gota.

Crevillent - El Bancal

Lencho Palstra in “Agonia Mental” (6B)

El Bancal

El Bancal is met 200 boulders verreweg de grootste sector van het gebied. Het ligt aan het begin van een mooie vallei met hoge rotswanden waarlangs slechtvalken hun duikvluchten uitvoeren. De sector is opgesplitst in twee subsectoren: El Bancal left en right, die aan weerszijden van de vallei tegen de helling opkruipen.

Het gesteente is een zeer compacte kalk. Pockets en watergaatjes die normaal zo typisch zijn voor kalksteen zal je hier niet vinden. De klimstijl doet meer denken aan graniet: platte randjes en richels in alle soorten en maten, wat vaak verre, krachtige passen oplevert.

Kalk heeft de neiging om spekkig te worden en ook de rots in El Bancal heeft daar soms last van. Vooral op de twee imposante kubussen die midden in de vallei liggen zijn de grepen glad.
De boulders in El Bancal variëren van low- tot highballs en de meeste hebben een goede vlakke landing.  Alleen de boulders hoger op de helling hebben af en toe wat blokken in de landingszone, waardoor wat meer aandacht voor de afsprong vereist is. De meeste boulders zijn loodrecht of licht overhangend, maar een plaatje of een dikke overhang behoren ook tot de mogelijkheden.

Doordat de blokken in een oost-west-georiënteerde vallei liggen, liggen er bijna altijd blokken in de schaduw óf juist de zon. Bovendien steekt bij de hoger gelegen blokken ’s-middags vaak een zeebriesje op, dat de zweethandjes in toom kan houden.

Aanraders in El Bancal

  • La Paella (4+)
  • Puf, Puf (5+)
  • Route 66 (6A+)
  • Agonia Mental (6B+, highball)
  • Quan vas voler i no vas poder (6C)
  • Ale Joe (7A)
  • Neanderthal (7A+)
  • El Rellotge (7B)
  • La Bestia Parda (8A)
Crevillent - El Bancal

Trevor Vermoolen houdt de zwaai van “Lance del Ale Joe” (7C)

Navigatie

El Bancal ligt in de bergen achter het dorp Crevillent. Nadat je door een doolhof van eenrichtingsverkeersteegjes gemanoeuvreerd hebt (GPS aan te raden!),verlaat je het dorp en sla je na 1,7 km rechtsaf en ga je onder het oude aquaduct El Pontet door.

Na nog eens zo’n zelfde afstand (steeds rechts aanhouden) vindt je aan de rechterhand een kleine parkeerplaats aan het begin van een privé-weg. Parkeer hier en loop, terwijl je begroet wordt door enthousiast blaffende honden ,over de privé-weg langs wat woningen naar de boulders die goed zichtbaar zijn.

Een waarschuwing is op zijn plaats. De twee blokken die rechts voor de twee terrassen in het gebied liggen zijn privé-bezit en verboden om op te klimmen. Dit staat echter nergens duidelijk aangegeven, maar als je het toch probeert, loop je het risico dat een klein schuimbekkend mannetje, solliciterend naar een hartaanval, je in perfect Spaans komt uitleggen dat dat echt niet de bedoeling is.

boulderen in Crevillent - El Bancal

Trevor Vermoolen in “La Proa” (6C)

La Rambla/Cova de la Gota

De sector La Rambla is het ultieme gebied voor de hardcore dakenliefhebber.

De eerste twee sectoren bestaan uit een mega groot dak dat in een droge rivierbedding ligt. Het dak zelf is conglomeraat, terwijl de uitklim uit het compacte grijze kalk bestaat. De meeste boulders in het gebied zijn zevendegraads of moeilijker, zoals bijvoorbeeld de eerdergenoemde Crisis 8C en Insomnio 8C.

Aan het begin van het gebied zijn een aantal zesdegraads mantels te vinden. De klimstijl wordt gekenmerkt door krachtige bewegingen aan kleine kiezels en pockets in een groot horizontaal dak. Helaas zijn de meeste boulders varianten van elkaar en niet heel duidelijk gedefinieerd.

Wij vonden het gebied dan ook niet zo interessant, maar als je een fervent dakentrekker bent of als het onverhoopt regent kan je hier best een aantal aangename uren doorbrengen.

Lencho Palstra in Crevillent - la rambla

Lencho Palstra test het dak van La Rambla

La Rambla bereik je door te parkeren op de grote parkeerplaats aan het eind van Carrer Barranc. Loop de rivierbedding in en na een korte wandeling ligt het dak aan je linkerhand, net nadat je onder een buis door bent gelopen. De weinig interessante derde sector vind je in een valleitje dat zich een stukje verder rechts op de helling afsplits.

Rustdagen

Het dorp Crevillent stelt niet veel voor en biedt weinig vertier. De bergen achter Crevillent zijn een populaire plek voor mountainbikers en wandelaars. Het oude aquaduct El Pontes en het kerkje San Cayetano zijn een goede uitvalsbasis voor een wandeling.

Het strand bij la Marina del Pinet is een half uurtje rijden en in het parque natural El Fondo is een groot wetlands-gebied met goede mogelijkheden om flamingo’s en andere vogelsoorten te zien.

Reis, verblijf en inkopen

Crevillent bereik je het gemakkelijkst door naar Allicante te vliegen. In een klein half uurtje rij je vervolgens via de A70 naar Crevillent, waardoor je het maximale uit je klimdagen kunt halen.

In Crevillent is een camping die bungalows verhuurt en een paar eenvoudige hotels. In de omgeving zijn ook diverse vakantiehuizen te huur. Aan de weg richting Elx bevinden zich twee supermarkten en Elx zelf bevat veel winkelmogelijkheden en o.a. een Decathlon.Conclusie

Elke vergelijking met populaire Europese gebieden als Fontainebleau, Albarracin en Ticino gaat volledig mank. Crevillent is relatief klein met een beperkt aantal boulders. Voor de echte grazers is Crevillent dan ook minder geschikt.

Het boulderen op kalk vergt wat gewenning en de rots kan hier en daar wat spekkig zijn. Dit geldt zeker voor de populaire blokken op de bodem van de vallei. El Bancal is erg rustig en geschikt om kleine kinderen mee naar toe te nemen vanwege de korte aanloop en vlakke ondergrond.

Het grootste pluspunt van Crevillent is het klimaat en daarom het overwegen waard als je toe bent aan zon en warm weer, maar het boulderen niet kunt laten. Wat mij betreft krijgt Crevillent een kleine 7.

Crevillent - El Bancal

De auteur in “Route 66” (6A+)


Tekst en foto’s: Robert-Jan Palstra

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Paul Kaufman

Hoofdredacteur en mede-oprichter van Siked! Deze taaltechneut eet gewoonlijk keien als ontbijt, maar gooit eigenlijk net zo lief een touwtje uit. Naast klimmen en boulderen doet Paul vooral aan klimmen en boulderen.