Siked!

Boulderhal Kunststof in Leiden

Leiden krijgt een boulderhal! Begin 2016 gaan de deuren van Kunststof open. Siked sprak met oprichters Rogier Mattens, Floriaan Drewes en Steffen Beemer over hun plannen – inclusief beeldmateriaal van de nieuwe locatie!

Rogier, Steffen en Floriaan hebben gezamenlijk ruim twintig jaar werkervaring in de branche bij verschillende klimcentra. Als bedrijfsleider, (hoofd-)routebouwer en als ontwikkelaar en verkoper van klimwanden op de internationale markt. De drie heren klimmen en boulderen al jaren, zowel in­- als outdoor. Floriaan heeft jarenlang deel uitgemaakt van de commissie wedstrijdsport van de NKBV en Steffen doet dat tot op heden. Ze hebben daarnaast veel ervaring met het organiseren van klimwedstrijden, waaronder een aantal nationale kampioenschappen.

Vet! Een nieuwe boulderhal in Leiden. Hoe gaat die heten?

De naam is Boulderhal Kunststof geworden. Waarom Kunststof? Het artistieke aspect van routes bouwen, het magnesiumpoeder, de grepen en volumes, het artificiële van het indoor klimmen; het zit er allemaal in!
Het pand staat aan de zuidwestkant van Leiden aan de Rooseveltstraat, zo’n vijf minuten van het centrum, vlakbij de A4 en 800 meter van station Lammenschans. Parkeren is gratis.
Het pand heeft een vloeroppervlak van 1050 m2, dat is inclusief een complete trainingsverdieping van 100 m2 die bovenop de kleedkamers komt. De boulderwanden krijgen in totaal een oppervlak van 525 m2 en er komt een aparte trainingswand.

kunststof-logo-horizontaal

Waarom in Leiden?

Het is één van de grotere woonkernen van Nederland, maar gek genoeg nog zonder klim- of boulderhal. Daarnaast is Leiden een studentenstad, centraal gelegen in de Randstad en – niet geheel onbelangrijk – het is niet ver van onze woonplaats Amsterdam.

Jullie hebben veel ervaring in de Nederlandse sportklimwereld, waarom hebben jullie voor een boulder- in plaats van een klimhal gekozen?

We hebben zelf altijd beide gedaan, maar hoewel we eerst voornamelijk routes klommen, boulderen we nu vooral. Indoor boulderen heeft voor ons gevoel meer toekomst, de sport kan nog enorm groeien en ontwikkelen. Het sociale aspect van boulderen spreekt ons ook meer aan.

Was het belangrijk om iets voor jezelf te starten?

Ja, de tijd was rijp. Het is ook een logische vervolgstap op het werk dat wij deden. We willen de ideeën waar we al langer mee speelden nu in de praktijk brengen en een plek naar eigen smaak vormgeven.

Hoe ziet jullie ideale boulderlocatie eruit?

Een plek om te zijn. Om mooie boulders te klimmen, je vrienden te spreken, nieuwe mensen te ontmoeten. Een plek waar je op je gemak bent, met een gezellige sfeer en een relaxte bar. In de aanloop naar de bouw hebben we Jörg Franken en Simon George leren kennen. Zij en hun architectenbureau Froscen (www.froscen.nl) hebben een aantal van onze ideeën uitgewerkt en aangevuld. De impressies geven een indruk van het mogelijke resultaat. Uiteraard is er wel een afweging tussen wat we graag willen en wat financieel en tijdtechnisch haalbaar is.

Kunststof-670_3

Kunststof-670_2

Er zijn inmiddels veel concurrenten in de boulderscène. Hoe zorg je dat een nieuwe hal fris en vernieuwend blijft?

De kwaliteit in de Nederlandse boulderhallen is hoog. Dus de sterkste punten van iedere hal proberen samen te brengen is ons uitgangspunt. We kennen niet alle hallen even goed, maar zaken die ons opvallen zijn de hoge kwaliteit van de makkelijkere circuits in Monk Amsterdam, de boog en de kwaliteit van de moeilijkste circuits van Delfts Bleau, de trainingsverdieping en de relaxte sfeer van de bar in Sterk, de speelhoek voor de kleintjes in Sterk, de wedstrijdwand van Monk Eindhoven en de toegankelijkheid van de allermakkelijkste circuits en de knusheid van Kei. Buiten Nederland spreken het gebruik van veel modules, de ‘moderne’ manier van bouwen en de trainingsfaciliteiten van Stuntwerk ons aan.

Wij streven ernaar om deze voorbeelden op een evenwichtige manier te integreren in Boulderhal Kunststof. Wij vinden een sterke basis belangrijker dan vernieuwen. Maar er zijn wel een paar features die misschien net wat anders zijn. Zoals je kan zien heeft Frank Bogerman van Axis geen klassieke paddenstoelen ontworpen, maar een soort schiereilandjes, en komt er naast een hoge boog, een hele lage boog. Er zijn ook relatief veel hoeken en verticale wanden waar je leuk op kunt bouwen in de ‘nieuwe’ stijl. Verder is er veel aandacht voor het ontwerp van het bargedeelte. De bar gaat over in een soort brede treden waarop je kunt zitten. De trap naar de trainingsverdieping is ook meteen een tassenkast en een podium dat uitkijkt op de hoofdwand.

Kunststof-670x300

Kunststof-670_1

Floriaan was locatiemanager van onder andere de Eretribune, een topsport- en wooncomplex. Ligt in Leiden de nadruk ook vooral op topsport of juist recreatie?

Kunststof zal sowieso niet te vergelijken zijn met de Eretribune. De nadruk zal op recreatie liggen, met circuits op kleur en genoeg opties in de meest geklommen graden. Maar we willen zeker ook een plek bieden aan talenten en klimmers die hard willen trainen. Dit gaan we onder andere bereiken met een trainingswand, trainingsverdieping en door het aanbieden van trainingen.

Hoe vorderen de bouw en inrichting? En belangrijker; wanneer gaan jullie open?

Nu bestaat de hele voorgevel uit perscontainers en overhead-deuren. De verhuurder gaat de gevel verwijderen en vervangen door een gevel met veel ramen. Er zat echt helemaal niets in het pand, behalve een hoop oude installaties die eruit moesten. Nu dat bijna klaar is, moet alles worden aangelegd. De constructie van de kleedkamers en trainingsverdieping staat inmiddels. Momenteel werken we aan de installatie van toiletten, douches, verwarming, etcetera. Maandag 5 oktober beginnen we met Axis en Vertigo aan de bouw van de wanden. Er is nog veel werk te verrichten en er zijn nog een paar hobbels te nemen, maar we doen er alles aan om begin 2016 open te gaan!

Floriaan, Rogier en Steffen kunnen alle hulp gebruiken! Kan jij schilderen, slopen, slijpen, timmeren, zagen, schroeven, boren, poetsen of iets anders, en wil je graag helpen? Stuur dan een mailtje naar boulderhalkunststof[at]gmail.com met je naam en telefoonnummer en, indien mogelijk, de dag(en) die je kunt komen helpen. Dan nemen zij contact met je op.

Bekijk voor meer informatie de Facebook-pagina van Kunststof en blijf op de hoogte van de vorderingen.

Kunststof-670_4

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Paul Kaufman

Hoofdredacteur en mede-oprichter van Siked! Deze taaltechneut eet gewoonlijk keien als ontbijt, maar gooit eigenlijk net zo lief een touwtje uit. Naast klimmen en boulderen doet Paul vooral aan klimmen en boulderen.