Siked!

Witte rotsen, blauwe zee en gele zon: wie wil dat nou niet? Elisabeth Keijzer – die onlangs haar eerste nationale lead-wedstrijd won – vertelt jou alles dat je moet weten over de Franse fjorden van Calanques!

De Calanques liggen aan de kust bij Marseille. Hier liggen stadse lelijkheid en natuurlijk schoon op een steenworp afstand van elkaar: waar de buitenwijken ophouden, begint plots een natuurgebied. Vergeet Bleau, ik ben nergens zo gelukkig als in deze natuur!


Route naar Calanques

De route naar Calanques is simpel: neem de Autoroute du Soleil naar het zuiden. Na Avignon moet je beginnen met opletten: je wilt niet dwars door Marseillle voor de campings, maar naar de dorpjes ernaast. Volg nog circa anderhalf uur Aix-en-Provence-Aubagne-Cassis/La Ciotat.
Naar je klimgebiedjes rij je elke dag over de D559 naar Marseille. De topo is niet altijd even duidelijk (wat jammer dat Bart van Raaij geen routeklimmer is), daarom bij dezen een korte beschrijving van de belangrijkste gebieden. Overige gebiedjes: succes met de topo!

 • Voor En Vau sla je nog vóór Marseille linksaf tegenover het militaire gebied Carpiagne. Rij zo ver door als je kan. Vanaf de parkeerplaats nog circa 45 minuten lopen.
 • Castelvieil, Esseidon, Devenson, la Gardiole: zelfde als En Vau; langere aanlooptijd.
 • Voor Luminy/Sugiton volg je vanaf de eerste grote rotonde de bordjes “Luminy”. Vanaf de parkeerplaats nog circa 30 tot 60 minuten lopen afhankelijk van waar je wilt klimmen.
 • Morgiou: rij in Marseillle tot de rotonde met de obelisk. Hier links en op het einde weer links bij de stoplichten. Volg “Les Baumettes”, rij voorbij de gevangenis. Parkeerplaatsen per gebiedje staan aangegeven in de topo. Aanlooptijd 5 tot 120 minuten.
 • Sormiou: zelfde als Morgiou, maar dan bij de stoplichten rechtsaf en simpelweg bordjes volgen.
 • Les Goudes: zelfde als Sormiou, maar blijf Pointe Rouge volgen zodra dat op de bordjes verschijnt. Volg daarna Montredon/Les Goudes/Cannelongue; rij door tot het einde van de wereld.

Klimmen in Calanques

Met 3000 routes, van grot-9a’s tot multipitches op eigen gear, van kindvriendelijke gebiedjes tot goedbehaakte traverses boven de golven, op kalksteen en rode zandsteen, er is hier genoeg te doen voor een mensenleven.

De Calanques zijn prachtig qua entourage, maar vragen commitment: voor de mooiere gebieden moet je dagelijks 30 tot 60 minuten lopen. Er zijn prima rotsjes op vijf minuten van de parkeerplaats, maar dan heb je niet die prachtige zee met bijbehorende epische zonsondergang erbij.

Routes in Calanques

Je gaat niet naar de Calanques om een bepaalde route te klimmen, maar om op bepaalde wanden te klimmen. Een korte en zeker niet volledige selectie van de hoogtepunten:

Enkele lengtes
 • Paroi des Toits – de wand waarvan 1 van mijn alpinistenvrienden ooit zei “wauw, ik hoef er niet op te klimmen, maar ik snap wel dat je dit vet vindt!”. Ongeveer 50 meter hoog en 200 meter breed.
 • Paroi Jaune bij Les Goudes is mijn persoonlijke favoriet. Prachtige lange, rechte (licht overhangende) wand met zessen en zevens. Ernaast ligt nog een grot waar je een 9a-route vindt (Adam Onra was here) maar waarnaast ook een leuke 7b ligt.
 • Als de wind je wanhopig maakt, probeer dan Tiragne – Bec (Sormiou); soms zit je hier geweldig beschut en kan je lekker chillen.
 • Soms wil je gewoon relaxt klimmen: niet te lange aanloop, overzichtelijk, lekker veel vijven en zessen, misschien een paar zevens. Ga dan naar Crête Saint Michel (Morgiou), Colline de Lun (Sormiou), Escalier des Géants (Les Goudes) of l’Abricôtier (Morgiou – maar laat de zevens hier links liggen!).

Multipitches
 • Wennen aan multipitchen boven zee kan goed bij sector Dièdre Guem in Sormiou. Wel een avontuurlijke aanloop met een soort touwparcours.
 • De Calanques staan bekend om de traverses boven zee. Ideaal voor multipitchers met hoogtevrees.  Een toegankelijke traverse is Traversée de la Commune in Luminy – Les Pierres Tombées. Bij Morgiou heb je vervolgens keus uit meer traverses. Avontuurlijke routes zoals Sans Retour vind je onder anderen bij Castelvieil.
 • Op “de sokkel en de kandèl” (le Socle de la Candelle) bij Luminy vindt je een overdaad aan multipitches. Ik vind het persoonlijk een nogal chaotische wand met onoverzichtelijke subgebiedjes en weinig indrukwekkende lijnen, maar er gaan busladingen klimmers heen dus het zal vast mooier zijn dan ik denk.

Specials
 • En Vau is eigenlijk gewoon de mooiste Calanques: klein en idyllisch, die moet je een keer gezien hebben. Je kunt er leuke pilaartjes beklimmen in een paar lengtes.
 • Lang lopen maar het is het waard: Cap Morgiou. Klimmen aan het einde van de wereld. Voor de echte bikkels: loop niet door tot het einde van de Cap maar ga naar de baai en grot van de Triperie. Reken op dik anderhalf uur lopen.
 • Ga ook eens klimmen op die vette rode rotsen van Cassis/Cap Canaille. Sommige stukjes zijn nog een beetje brak, maar de andere stukken zijn dubbel de moeite waard!

TIP: In de Calanques kan een vervelende wind staan die de gevoelstemperatuur met ongeveer 5 tot 10 graden doet dalen. Pas je gebiedskeuze aan op het weerbericht zodat je windvrij kan klimmen!

Autumn Image Banner 468 x 60

Overnachten in Calanques

De Calanques liggen zo zuidelijk dat je het hele jaar wel kunt kamperen, maar in de winter kan een huisje lekkerder zijn. Huisjes kun je natuurlijk vinden via AirBnB, maar ook homelidays.com en gitesdefrance.fr. Daarnaast zijn er blokhutten te huur in Carnoux (Résidence Shangri-la). Bij En Vau is een jeugdherberg met onverwarmde slaapzalen, geen douches (je kan in de keuken emmertjes warm water halen) en een ongelofelijk hobbelpad er naartoe. Enige voordelen: je kan ’s avonds lekker binnen zitten bij de haard en je hoeft maar 20 minuutjes te lopen naar En Vau en de nabijgelegen gebieden. Voor alle andere gebieden, de bakker en de supermarkt ben je langer onderweg.

In de winter is er maar één camping open: Santa Gusta in La Ciotat. Tussen maart en november kan je wat dichterbij op de camping staan: Les Cigales in Cassis. Vergeet je rotsharingen niet en neem een tarpje mee tegen de wind!

Wildkamperen is ten strengste verboden, doe dat dus ook niet! Teveel overlast zou er voor kunnen zorgen dat de Calanques gesloten zouden kunnen worden voor klimmers.

Regels en toegang

Er zijn geen speciale regels in dit gebied, maar de gebruikelijke regels voor outdoor klimmen gelden uiteraard gewoon. Neem je afval mee, ga niet wildkamperen en pas op voor bosbrandgevaar. Een ander serieus gevaar is auto-inbraak, laat dus niets achter en zorg ervoor dat je auto er onaantrekkelijk uit ziet voor inbrekers.

In principe zijn alle Calanques toegankelijk voor klimmers. In de zomerperiode (juli tot half september) zijn veel gebieden voorzien van een bosbrandcode die bepaalt of je er wel of niet in mag. Soms is er in het voorjaar een gebiedje gesloten vanwege vogelbroed.

Bij Luminy staat dat “Plage des Pierres Tombés” niet toegankelijk is in verband met gevaarlijk instabiele rotsen, maar de bekende “Traversée de la Commune” kan je volgens mij wel klimmen.

Topo’s voor klimmen in Calanques

Er zijn diverse topo’s van de Calanques beschikbaar. Mijn favoriete is “de blauwe” van de lokale klimmers, waarvan begin 2017 een nieuwe editie is uitgebracht. De auteurs hebben ook een topo van Cap Canaille en gebieden rondom Marseille (“Phocéens”) gemaakt. Cap Canaille is zeer de moeite waard, Phocéens zou ik pas aanschaffen als je alle vette routes aan zee al afgewerkt hebt.

Van Cap Canaille is ook een topo gemaakt door VTOPO, “de roze”. Deze bevat routes tot 6c en is dus minder compleet.

Rockfax heeft een verzameltopo voor de Côte d’Azur waar alleen een selectie van een aantal Calanques in staan. Voordeel is dat de Rockfax-topo je in één klap de highlights geeft en je niet opzadelt met rommelgebiedjes. Daarnaast heeft de Rockfax-topo een sterrenwaardering, wat een gemis is in de andere topo’s als je een keuze wilt maken uit de duizenden routes. Nadelen van Rockfax zijn dat er ook veel mooie gebieden missen en dat je niet het rotsonderhoud steunt (topo kopen = gebied steunen).

Eten

Bij Sormiou vind je een grote supermarkt en een Decathlon. Andere grote supermarkten vind je in Carnoux en La Ciotat.

Er zit een klimwinkel in de buurt: Au Vieux Campeur (is niet zo suf als het klinkt). Route: vanaf de obelisk de hoofdweg vervolgen (“weg met de 1000 stoplichten” a.k.a. avenue du Prado). Na een stuk of tien stoplichten zit hij aan de rechterkant. Let op: betaald parkeren.

La Ciotat en Cassis hebben leuke centrumpjes om uit eten te gaan. Marseille is, als tweede stad van Frankrijk, groots en het is moeilijk er snel je weg te vinden. Sfeergarantie vind je in de buurt van de oude haven (Vieux Port).

Als je een dagje niet wil klimmen

Misschien heb ik het mis, maar voor culturele trips hoef je niet naar Marseille. Toen ik een niet-klimvriend om tips vroeg voor een regendag, raadde hij aan om een boottocht te maken…langs de Calanques. Dat zegt wel wat! Verder kan je natuurlijk prachtig wandelen, op het strand liggen, duiken, shoppen en vis eten.

Meer informatie

Coverfoto: Irene Smeele
Overige foto’s: Catho Geurtzen, Winke van Diest, Menno Hovingh, Hans Boschker, Elisabeth Keijzer, Roel Aartsen, Irene Smeele, Hans Boschker, Roel Aartsen, Kelvin Molenaar

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Elisabeth Keijzer

Elisabeth is columniste bij Siked. Als wedstrijdklimmer en ervaringsdeskundige grijpt ze regelmatig naar de pen om haar scherpe inzichten met de wereld te delen.