Siked!
Chamlang: de eerste Nederlandse vrouwenexpeditie

In 1988 hebben zes Nederlandse vrouwen een 7290 meter hoge bergtop in Nepal beklommen. De Chamlang werd bedwongen door enkel vrouwen, zonder de hulp van andere klimmers of lokale Sherpa-gidsen. Myra de Rooy was een van de expeditieleden en heeft nu, 30 jaar later, besloten om de ervaringen van deze vrouwenexpeditie met de wereld te delen.

Duidelijke opbouw

Het boek begint met een korte introductie waarna de schrijver de expeditie in drie onderdelen opsplitst: de voorbereiding, de expeditie zelf en de reflectie. Het verhaal bevat veel details en geen enkel aspect wordt over het hoofd gezien. De Rooy heeft duidelijk aandacht besteed om een zo compleet mogelijk verhaal te vertellen. De vele tussenkopjes en de afwisseling tussen fragmenten uit het heden en het verleden houden de lezer alert en brengen op een prettige manier structuur in het verhaal.

Lees ook: Je bent best wel sterk…voor een meisje

Levendig

Het gebruik van fragmenten uit de dagboeken van de verschillende expeditieleden maakt het verhaal levendig en geloofwaardig. Door haar eigen mening en ervaring naast die van anderen te leggen neemt De Rooy je terug in de tijd. Om de vrouwenexpeditie extra kracht bij te zetten, wordt de nadruk gelegd op de communicatie tussen de deelnemers en de wijze waarop vrouwen de expeditie voortzetten.

De Rooy gebruikt veel klimjargon, waardoor het voor een leek misschien lastig is om zich in de situatie te verplaatsen. Aan de andere kant geeft het juist blijk van de uitgebreide kennis die nodig is om een expeditie te leiden.Afbeeldingen

Het verhaal wordt ondersteund door een grote reeks kleurenfoto’s. Iedere foto is voorzien van een nummer en een duidelijke titel. De nummers in de kantlijn geven aan welke foto bij het betreffende stuk tekst hoort. Zo kun je als lezer zelf de keuze maken om door het boek te bladeren en de foto bij de tekst te zoeken. De foto’s zijn een waardevolle toevoeging aan de levendigheid van het verhaal. Het geeft de lezer een kijkje in de wereld van de expeditie.

Als vrouw kan ik niet ontkennen dat het me een machtig gevoel gaf om de expeditiefoto’s van zes sterke dames keer op keer terug te kijken.

Chamlang: de eerste Nederlandse vrouwenexpeditie

Uitrusten op de gletsjer.

Inspirerend

De Rooy is erin geslaagd om de lezer mee te nemen in haar verhaal. De zorgvuldige wijze waarop zij de gevoelens, de gedachten en de handelingen van de expeditieleden omschrijft zorgt ervoor dat je het gevoel hebt dat je er zelf bij was.

Stap voor stap beschrijft zij de fases in de expeditie; ieder hoogte- en dieptepunt. Zowel de fysieke ontberingen als het sociale aspect binnen de groep van zes vrouwen worden blootgelegd. Het inspireert en geeft inzicht in de wereld waarin zij zich bevonden. Tijdens het lezen vroeg ik me regelmatig af hoe ik zelf in een dergelijke situatie zou handelen of reageren.Een vrouwenexpeditie

De Rooy benadrukt in haar boek verschillende keren de moeite die het haar en de mede-expeditieleden heeft gekost om het project op te zetten. Ze beschrijft dat het extra lastig was om als vrouw aan sponsoren te komen omdat men eraan twijfelde of zij het wel aankonden.

Er was in die tijd nog weinig aandacht voor klimmen in de media en als deze er al was dan domineerden de ‘sterke mannen’.

Nu overal klimhallen uit de grond schieten, sponsoren voor het oprapen liggen en de meeste instagramfoto’s van vrouwen afkomstig zijn, kun je het je haast niet voorstellen dat het destijds zo moeilijk was.

Chamlang: de eerste Nederlandse vrouwenexpeditie

Foto van de deelnemers in het basiskamp.

Op expeditie

De prettige manier van schrijven en de vele afbeeldingen ter ondersteuning maken het boek van Myra de Rooy zeker de moeite waard. Het is als het bijwonen van een expeditie, alleen dan vanaf een veilige en comfortabele plek op de bank.

Als bergsporter leef je mee met de expeditieleden en zul je jezelf meerdere keren afvragen hoe jij een beschreven situatie zou beoordelen. Ook voor mensen die weinig van het bergleven afweten is het een heerlijk boek om eens lekker bij weg te dromen.

Kortom, Chamlang: de eerste Nederlandse vrouwenexpeditie is absoluut een aanwinst voor je boekenkast.


Prijsvraag

We mogen een exemplaar van het boek weggeven! Geef in een reactie op het Facebookbericht van deze post aan met wie jij graag een keer op expeditie zou willen en wie weet ligt Chamlang binnenkort op jouw deurmat.

Het boek wordt over alle inzendingen verloot. De winnaar wordt op vrijdag 22 september op Facebook bekend gemaakt, wij nemen vervolgens contact op met de winnaar om te vragen naar welk adres we het boek mogen sturen.

Update And the winner is… Tatjana Maas. Veel plezier van je nieuwe boek!

Disclaimer: deze weggeefactie wordt nadrukkelijk georganiseerd door Siked. Facebook functioneert slechts als medium. Vraag je ouders om toestemming als je minderjarig bent.

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Lindsay van den Broek

Eindredacteur en boulderbabe. Hetzelfde rode potlood waarmee ze haar projecten afvinkt wordt gebruikt om spel- en taalfouten te traceren.