Siked!

In Sheffield vonden afgelopen weekend de Britse Boulder Kampioenschappen plaats. Met absolute topklimmers als Shauna Coxsey en Leah Crane waren spektakel en harde boulders gegarandeerd!

Bij de heren werd de wedstrijd pas op het laatste moment beslist, terwijl favoriet Shauna Coxsey na boulder drie reeds verzekerd was van de overwinning. Percy Bishton – ook bekend als bouwer bij de World Cup wedstrijden – had de eer om boulders te schroeven voor deze wedstrijd met voor zowel de dames als de heren vier pareltjes als resultaat. Elke boulder vereiste technisch vernuft en met enkel de inzet van kracht was een top allerminst gegarandeerd.

shauna-coxsey-bbc-2016-1-dom-worall

Vier flashes voor Coxsey

Door deelname van World Cup winnares Shauna Coxsey was de gouden medaille bij de dames al vroeg in de wedstrijd vergeven. Coxsey wist alle vier de boulder te flashen zodat de wedstrijd na boulder drie al gespeeld was. De strijd om de tweede en derde plek ging tussen vier dames waarvan Tara Hayes een mooie voorsprong had met twee tops. Enkel Coxsey vond de top op boulder 4 en daarmee eindigde Hayes op nummer twee en Leah Crane op de derde plek.

Dames

  1. Shauna Coxsey
  2. Tara Hayes
  3. Leah Crane

matt-cousins-bbc-2016-alex-messenger

 

Een spannende strijd

Bij de heren waren na boulder 3 nog vier kandidaten over die aanspraak maakten op de titel. Topklimmer Dave Barrans hoorde daar tot de verbazing van vrijwel iedereen niet toe. Het jaar 2016 is duidelijk niet zijn jaar, want hij eindigde op een teleurstellende zesde plek. Orrin Coley ging met drie tops als leider de laatste boulder in maar wist deze listige dyno niet te sticken. Daarmee stond de deur wagenwijd open voor de overige kandidaten, nu het aan zou komen op pogingen. Ook Billy Ridal vond niet de juiste weg omhoog en viel daarmee af. Nathan Phillips en Matt Cousins hadden beide nog een kans op de titel als ze de boulder binnen een minimaal aantal pogingen konden klimmen. De dyno in deze laatste boulder maakte dat echter allerminst makkelijk. Toch kreeg Nathan Philips het voor elkaar om de boulder te flashen waardoor hij de voorlopige winnaar was. Het was dus aan Matt Cousins om Philips van de troon te stoten en daar had hij exact twee pogingen voor. Poging één was mis maar in poging twee bleef hij met zijn vingertoppen aan de greep hangen waarmee zijn overwinning een feit was.

Heren

  1. Matt Cousins
  2. Nathan Philips
  3. Orrin Coley

Foto’s: Alex Messenger / BMC en Dom Worrall

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Jimmy van Rijn

Startte in 2010 met klimmen en het was liefde op het eerste gezicht. Hij draagt zijn passie voor klimmen graag uit, onder andere als webredacteur van Siked! Houdt van alle klimdisciplines: van boulderen tot multipitchen.