Siked!

De negens vallen met bakken uit de lucht

Magnus Midtbo

Siked maakt de balans op na een uitermate productieve week waarbij de negens met bakken uit de lucht vielen.

Het wedstrijdseizoen is voorbij en de winter doet haar intrede en dat betekent slechts één ding: het gaat negens regenen. De atleten van het IFSC World Cup-seizoen zijn in uitstekende vorm en grazen er meteen op los. In de week na de laatste World Cup in Kranj (Slovenië) is het meteen vier keer raak. Maar ook de buitenklimmers gaan lekker, wat de teller voor deze week op zeven negens zet!

De week begon mooi met sends van Dani Andrada in Chilam Balam (9b), Jonathan Siegrist in Papichulo (9a+) en Magnus Mitbo in Era Vella (8c+). Deze laatste route werd in 2010 als eerste beklommen door Chris Sharma en gegradeerd als 9a. Vandaag de dag is het de meest geklommen 9a ter wereld. Voor veel klimmers is deze route ook hun eerste in de graad. Zo klommen al vier dames deze route, namelijk Sasha DiGuilian, Mar Álvarez, Anak Verhoeven en Angela Eiter. Maar of het een ‘echte’ 9a is blijft een onderwerp van discussie. Jonathan Siegrist zei eerder dit jaar dat hij het een 8c/+ vond en nu gradeert Magnus Mitbo de route ook als 8c+. De kunst van het graderen blijft lastig en subjectief maar hoort bij het klimmen, als je meer over de gradatiediscussie rondom Era Vella wilt lezen kun je hier terecht.

Iets later dan zijn trainingspartner wist deze week ook Edu Marin Chilam Balam (9b) te klimmen en rond dezelfde tijd was het voor Jakob Schubert en Adam Ondra raak. Schubert greep in het Oostenrijkse Zillertal de first ascent van Companion of Change (9a) en Ondra wist in Srbsko (Tsjechië) – rara hoe spreek je dat uit – de first ascent  van Predator (9a+) te pakken. Tot slot klom Sachi Amma in Osp (Slovenië) met Water World (9a) zijn achtste negen. Daarmee is de Japanner dicht bij het behalen van zijn doel: tien 9de graads routes in één jaar!

Video: Era Vella (9a)

Zie hier hoe de jonge crusher Kai Lightner Era Vella (9a) klom.

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Jimmy van Rijn

Startte in 2010 met klimmen en het was liefde op het eerste gezicht. Hij draagt zijn passie voor klimmen graag uit, onder andere als webredacteur van Siked! Houdt van alle klimdisciplines: van boulderen tot multipitchen.