Siked!

Topomaker Bart van Raaij blijft zijn familie aan klimgidsen vernieuwen. Waarschijnlijk heb je de laatste aanwinst al zien liggen in je favoriete boulderhal. De felblauw gekleurde kaft spat namelijk sinds afgelopen voorjaar van de toonbank af. Op die egaal blauwe kaft staat met dikke letters: 5 + 6; 4862 straight ups in central Fontainebleau – part 1.

Beproefd concept

De titel kan niet duidelijker zijn over de inhoud. De laatste topo van laagland bleausard Van Raaij bevat ‘slechts’ boulders in de vijfde- en zesde graad in aanvulling op zijn 7 + 8 topo. Staan er alleen boulders met een gemiddelde moelijkheid in? “Nee” is het antwoord. In deze laatste 5 + 6 topo staan ook tweeëndertig makkelijke circuits variërend in de gradatie van 2 tot 4+. Voorheen waren de lager gewaardeerde boulders alleen bedoeld ter navigatie. Maar nu is een aantal circuits volledig opgenomen mocht je een rondje willen warmdraaien.

Dan het middelste element van de titel: 4862 straight ups. Het aantal boulders dat is opgenomen in de nieuwe 5 + 6 is aanzienlijk meer dan de oude ‘blauwe’ topo met bijna 4000 boulders. Dit laat zich echter lastig vergelijken aangezien de scope van het gebied veranderd is. Daarover later meer… Wat vaststaat is dat je meer boulders krijgt voor je geld dan de oude versie. Gelukkig blijft Fontainebleau nog volop in ontwikkeling en raak je nooit uitgeklommen.

58 rood Franchard Isatis

Straight ups is een terugkerend concept in de topo’s van Bart van Raaij en zo ook in de laatste uitgave. Boulders moeten meer opwaarts dan zijwaarts lopen. Andere sterke eigenschappen die de grafisch ontwerper laat terugkomen zijn een strak design, accurate en overzichtelijke topo’s en kaarten om te navigeren, duidelijke beschrijving van de boulders en sterwaardering voor de allermooiste pareltjes in het bos.

Mocht je ondanks het perfectionisme van Van Raaij toch nog een klein foutje ontdekken, stuur dat dan even door aan info@bleau.info.

Side Show Bob (6B) - Franchard Isatis

Ondergetekende redacteur in Side Show Bob (6B)

Veranderingen

De vorige omslag van de ‘blauwe’ 5 + 6 werd nog gesierd door de geribbelde drakenschubben die zo kenmerkend is voor het zandsteen van Fontainebleau. Nu knalt het blauw uit je boekenkast. Bart van Raaij had het al aangekondigd na het verschijnen van de laatste 7 + 8:

“Het omslag is anders omdat ik een duidelijk verschil wil met de vorige omslag. Het moet meteen duidelijk zijn dat het een nieuw boek is. Het boek valt lekker op en trekt de aandacht. Bovendien kan ik er weer een serietje van maken als er ook een nieuwe 5+6 deel 1 en 5+6 deel 2 komt. Die krijgen dan een felblauw en een felgroen omslag.”

Lees ook Oranje en dik! De nieuwe 7 + 8 topo.

Naast de verandering in omslag is de gewijzigde dekking van het bos een relatief grote hervorming. In de huidige editie worden alle gebieden rondom het Franse stadje Fontainebleau beschreven. In de vorige 5 + 6 waren ook nog de zuidelijke gebieden opgenomen. Mocht je wachten op updates van bijvoorbeeld de sector Petit Bois, dan moet je nog even wachten tot de 5 + 6 met felgroene omslag uitkomt.

Conclusie

Als je een boulderaar bent die graag boulders klimt van een gemiddelde gradatie, je een hekel hebt aan verdwalen en hard gaat op strak design, dan is dit één van de standaard werken uit eigen land die je moet kopen. Er staan zoveel boulders in dat je de andere helft van het bos nog niet zal missen mocht je de ‘groene’ topo nog niet in bezit hebben.

Daarnaast kan je met deze topo nu ook lekker opwarmen in drietjes en viertjes en kan de ‘plaatjestopo’ van de concurrentie definitief in de shredder, tenzij je van traverseren houdt natuurlijk…

Het sprookje is over...


Foto’s: Ron Berends

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Ron Berends

Met een dikke knipoog legt Ron je haarfijn uit waarom hij alles verafschuwt dat met touwen te maken heeft. Deze boulderaar pur sang kent wellicht nog meer boulders uit z’n hoofd dan Bart van Raaij en zijn eindeloze enthousiasme is een belichaming van de Siked-filosofie.