Siked!
Elko Schellingerhout

Als ik richting de uitgang loop, tikt iemand me op mijn schouder. “En, heb je er iets aan gehad?” vraagt Bruno Geurts, de locatiemanager van Monk Eindhoven. Zeker weten! Ik ga naar huis met twee duidelijke verbeterpunten in the pocket. Terwijl ik met hem over mijn ervaring praat, flitst weer die vraag door mijn hoofd: waarom heb ik zoiets niet eerder gedaan?

Het kost wat, maar dan heb je ook wat

Eerder die avond, even na zessen, loop ik Monk in Eindhoven binnen. Ik ben ruim op tijd voor mijn afspraak met Elko Schellingerhout. Mijn vooruitgang aan de boulderwand gaat gestaag, maar niet snel genoeg naar mijn zin. Sinds mijn bezoek aan IVY doe ik voor elke klimpartij een warming up. Dat is de belangrijkste les die ik tot nu toe heb geleerd. Nog steeds doe ik te veel ‘maar wat’.

Vandaag hoop ik dat ik het begin van de volgende stap maak. “Het kost wat, maar dan heb je ook wat.” Dat staat op de website van de Eindhovense bouldergym. Dat ga ik ondervinden, want Elko is een uur lang mijn personal trainer.

Wie mag Elko Schellingerhout dan wel wezen? Deze 25-jarige student Toegepaste Psychologie klimt al sinds zijn tiende. Hij was jaren lid van het Nederlands Team en bereikte menig keer de halve finale van een world cup Lead. Voor hij aan zijn huidige studie begon, studeerde hij af in Sport & Bewegen. Hij weet dus het een en ander over het menselijk lichaam.

In zijn tijd als lid van het Nederlands Team Sportklimmen leerde hij over trainingsmethoden en goede voeding. En nu werkt hij in zijn stageperiode met mensen die met heftigere problemen worstelen dan hun wandvertoning. En naast dat alles is Elko bezig met de afronding van de trainerscursus van het NKBV. Ik heb er dus alle vertrouwen in dat hij met deskundige ogen mijn eerste meters van vanavond aan het grepencircus volgt.Dead point

“Ik heb een paar dingen gezien.” Ik heb net een serie makkelijke routes op- en afgeklommen als mijn PT me naar de trainingswand dirigeert. Op zijn verzoek traverseer ik aan de licht hellende wand door het woud van plastic. “Heb je die route al eens geklommen; en die?” Elko hangt hier ook regelmatig rond, dus hij weet in welke routes ik bepaalde passen moet maken. Daarna heeft hij genoeg gezien voor mijn tussenrapport. Voor statisch klimmen krijg ik een ruime voldoende. In mijn dynamiek zit nog te weinig beweging. En ik moet als de sodemieter een maniertje afleren.

Bij een dynamische pas pak je de greep vast op het dode punt, ofwel het dead point in klimmersjargon. Op het moment dat je de greep bereikt, stopt je beweging en is je lichaam in balans. Ik stop te vroeg met mijn beweging. Dan kan ik de greep nog wel vastpakken, maar tegelijkertijd valt mijn lichaam naar achter. Bij grote grepen kun je nog wel in de wand blijven. Maar hoe kleiner de greep, hoe moeilijker dat wordt. Ik moet voor voldoende snelheid zorgen en beter timen.

0.3 Logo UnderArmour 468x60

Elko geeft me daarom de volgende oefening: ik kies begin- en eindgrepen voor een dynamische pas. Ik moet met twee handen tegelijk aankomen bij de eindgrepen als mijn beweging stopt. Als ik dat onder de knie heb, maak ik grotere passen en kies ik steeds kleinere eindgrepen.

En dan moet ik nog een maniertje afleren. Een randje kun je op drie manieren vastpakken:

  • open hand, je hangt gestrekt aan je vingers
  • open crimp, je pakt de greep vast met gekromde vingers
  • full crimp, je pakt de greep vast met gekromde vingers en perst je duim op je wijsvinger

Bij die laatste manier zet je duim je vingers op slot. Het heeft wel nadelen. Je gebruikt minder kracht uit je onderarm. En het is ontzettend slecht voor de ringbandjes in je vingers. Mag jij raden welk maniertje ik moet afleren?

In het vervolg gebruik ik mijn duim hooguit nog om te knijpen. Gaat dat niet, dan kan ik mijn duim het beste voor mijn handpalm vouwen.Met maten

Het uur vliegt voorbij. Je hebt al gelezen dat ik alleen al bij deze training essentiële vaardigheden geleerd heb. Kom ik weer terug bij die ene vraag: waarom heb ik me nooit eerder voor zoiets  aangemeld? Ongunstige trainingstijden? Of omdat boulderen voor mij geen wedstrijdsport is? Werd er te weinig reclame voor gemaakt?

Eerlijk gezegd weet ik geen goed antwoord. Maar als ik me bedenk wat ik alleen al in dat ene uur opgestoken heb, dan blijft het voor mij niet bij deze training. Ik heb zelfs interesse in een wekelijkse training. Behalve als het op dinsdagavond is. Dan klim ik met maten.

Lees verder:Is boulderen de nieuwe fitness?


Coverfoto toon Elko Schellingerhout tijdens Boulder 2 in Monk bouldergym Eindhoven. Foto door Bram Berkien.

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Stefan Cornelis

Stefan heeft twee passies: schrijven en boulderen. Voor de kunst van het woordrijgen heeft hij ontegenzeglijk talent. Als klimmer zal hij waarschijnlijk nooit Die Niederländische Jan Hojer worden. Maar de wand roept, als een verslaving. En met flappers en getapete vingers kun je prima typen.