Siked!

Deel 2: onsight tips van Matilda Söderlund

Twee weken geleden deelde Nikki van Bergen haar onsight-strategieën met ons. In dit tweede deel vertelt de Zweedse powerhouse Matilda Söderland hoe zij 8b-plussen flasht!

Voor een harde onsight moet je natuurlijk fit zijn, maar nog belangrijker is het dat je mentaal sterk in je schoenen staat. Je hebt immers maar één kans en elk foutje tijdens dat misschien wel 40 meter lange monster wordt meteen afgestraft. Om de juiste mind-set af te dwingen stapt Nikki bijvoorbeeld pas de route in als ze echt helemaal siked is, bereidt ze zich juist niet te veel voor, en maakt ze haar hoofd zo goed mogelijk leeg. Dat deze aanpak werkt voor onze kampioene moge duidelijk zijn. Nog geen dag nadat het interview online kwam tikte ze Hidrofobia (8a) in het Spaanse Montsant onsight binnen.

Tijdens ons gesprek gaf Nikki aan bewondering te hebben voor Matilda Söderlund. Deze 21-jarige Zweedse onsight regelmatig 8b’s en heeft zelfs twee 8b-plussen geflasht. Ook in de internationale competitie staat ze haar mannetje met een tweede plaats in de European Youth Cup (2011) en een zesde plaats tijdens de World Championship in Parijs (2012) als beste resultaten. Nikki klom met Matilda in de Verenigde Staten en was onder de indruk van hoe relaxed zij met onsight-spanning omgaat, zowel voor als tijdens een poging. Voor ons meer dan genoeg reden om deze koele kikker te benaderen; heeft zij nog tips & tricks voor ons?

Matilda2-klein

Uit haar 8a.nu score kaart blijkt dat Matilda, zelfs in de achtste graad, uitzonderlijk sterk is in haar eerste poging. Ze onsight/flasht ongeveer evenveel als ze project. Waarschijnlijk is het in toom houden van haar verwachtingen een belangrijk onderdeel van haar succes: “voor de meeste routes geldt dat ik van tevoren helemaal niet had gepland om ze onsight of flash te klimmen, het gebeurde gewoon. Neem bijvoorbeeld Friends like you (8b+) in de Frankenjura. Ik was daar met een toffe groep klimmers en ik zou wel even de setjes in de route hangen. Met wat tips die me van de grond werden toegeroepen merkte ik opeens dat ik het anker al had ingeklipt… Dat was echt één van de coolste lijnen die ik ooit geklommen heb.”

Net als voor Nikki is het voor Matilda erg belangrijk om met een goed gevoel een harde lijn in te stappen. En dat gevoel heb je zelf in de hand: “hoe graag ik het ook zou willen, tijdens een klimtrip kan ik mijn fitheid of het weer niet veranderen. Waar ik wel invloed op heb zijn mijn gevoel en mindset. Om een ‘goed gevoel’ te krijgen zorg ik dat ik zo veel mogelijk geniet van het moment, de omgeving en de mensen om me heen.”

Juist in tegenstelling tot Nikki probeert Matilda een route wel zo goed mogelijk in te lezen en dus met een vooropgesteld plan de campagne de poging te wagen. Dat leidt er vaak toe dat ze, eenmaal in de route, haar plannen ook weer radicaal moet omgooien: “op zo’n moment is het cruciaal om snel beslissingen te nemen en daar bij te blijven. Wanneer je tegen je limiet aan klimt is er simpelweg geen ruimte voor twijfel. Dat betekent dat je risico’s moet nemen. Het ergste wat kan gebeuren, is dat je valt. Dat is ook niet het einde van de wereld”. Maar hoe neemt Matilda die snelle beslissingen dan? “Als ik moet kiezen tussen mijn plan en mijn intuïtie dan kies ik meestal voor het laatste. Dat gaat vaak goed maar soms niet. It’s all part of the game!”.

Matilda3-klein

Naast het stomweg blokkeren van elke vorm van twijfel moet je volgens Matilda ook behoorlijk tactisch zijn: “Ik kwam al mijn hardste onsights echt compleet verzuurd uit. Het omgaan met verzuring vraagt natuurlijk doorzettingsvermogen maar je moet het strategische aspect ook niet onderschatten. Waar vind je goede rusten? Op welke stukken moet je snelheid maken? Hoe klim je zo effectief mogelijk? Wil je de top bereiken dan moet je slim met dergelijke vraagstukken omgaan.”

De combinatie van het fysieke gevecht en het mentale spelletje maakt dat Matilda zo enorm van een eerste poging geniet. Het liefst zoekt zij routes die haar in beide aspecten tot het uiterste drijven: “het gevoel als je de ketting van een dergelijke lijn klipt is onbeschrijfelijk.” Toch liggen haar ambities op het moment meer bij het projecten dan het onsighten. Haar hardste redpoint niveau is dan ook maar een plusje hoger dan haar hardste flash. Maltilda: “ik heb nog nooit een echt langetermijnproject gehad. Het mooie van projecten is dat de route in het begin onmogelijk lijkt, maar als het goed is, vallen uiteindelijk de stukjes in elkaar en blijk je de route toch te kunnen klimmen. Ik wil wel eens zien tot welk niveau ik mijn redpointing kan tillen!”

En daar zijn wij ook nieuwsgierig naar! Maar nu eerst nog een fijn toetje: Matilda’s onsight van El Fustigador (8a+) in het Spaanse Margalef is op film vastgelegd.

Foto’s beschikbaar gesteld door: Jonas Wiklund
Tekst en interview door: Jorine Zandhuis

 

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Jorine Zandhuis