Siked!

Wat als het beroemde klimgebied Fontainebleau ten dode opgeschreven zou zijn, en slechts tien blokken gered konden worden? Wij legden dit dilemma voor aan Bart van Raaij, en kregen zijn lijstje met de belangrijkste blokken met de mooiste lijnen uit het magische bos.

Rampspoed slaat toe in Fontainebleau

Het is het jaar 2118. Noord- en Zuid-Korea leven inmiddels al vijf jaar in vreedzame harmonie. Feyenoord is voor de 70e keer landkampioen geworden en de musical Soldaat van Oranje is opnieuw met een jaar verlengd. De opwarming van de aarde heeft echter keihard doorgezet, waardoor in heel Europa het water steeds hoger stijgt. Hoofdsteden wapenen zich en ontspringen de dans, maar het platteland stroomt langzaam onder. De Franse overheid heeft een masterplan opgesteld om de culturele historie veilig te stellen, een van de speerpunten daarin is het behoud van een deel van het klimgebied Fontainebleau. De medische wetenschap heeft in een eeuw tijd gigantische stappen voorwaarts gezet, zodat de inmiddels 149-jarige Bleau-expert Bart van Raaij ook betrokken kan worden in dit masterplan.

Bart van Raaij kende je natuurlijk al als de man achter de 5+6 en 7+8 topo’s van Fontainebleau. Check hier wat we van die laatste vonden!

Hem wordt gevraagd tien blokken te selecteren die met de grootst mogelijke precisie uit het bos worden getakeld en zorgvuldig getransporteerd naar een nauwlettend geconditioneerde hal. Hier kunnen bezoekers zich tot in de eeuwigheid vermaken op de museumstukken uit wat ooit een van de prachtigste klimgebieden op aarde was. Aan Van Raaij dus de vraag: welke tien blokken uit Fontainebleau moeten behouden worden?
Van Raaij licht zijn keuzes toe:

Ik besef me dat het een nogal elitair lijstje is met weinig boulders onder de 7A. Toch denk ik dat het beter is deze blokken met moeilijke boulders uit te graven omdat het doelen geeft om voor te trainen. Het zou jammer zijn als half Nederland (de hal komt toch wel in Nederland te staan?) na één sessie alle boulders weggetikt heeft. Er moet wat overblijven om voor terug te komen, nietwaar?

 

Blokken met een culturele historie

1. Het blok in Cuvier-Est/Bellevue met La Fissure Wehrlin 3, le Carré d’As 6C+, Duroxmanie 6C en Michel-Ange 7C. Dit blok bevat de oudste boulder van Bleau, een super mooie highball, één van de mooiste 6C’s en een heel bijzondere krachtpas. Je kunt er rondom op klimmen en behalve deze klassiekers neem je nog een paar 6A-7A boulders mee.

 

2. Het blok in Cuvier met La Marie-Rose 6A (6A+), La Joker 7A en Le Quatrième Angle 6C. Dan heb je de eerste 6A, de eerste 7A en één van de eerste 6C’s veiliggesteld. Bovendien kun je je rondom het blok nog veel meer boulders van 5 t/m 7B+ klimmen.

 

3. Het blok met l’Abbatoir 7A (7A+), le Carnage 7B+, la Bérézina 7C, Apothéose 7c+ en La Balance 7C+. Dit blok is één en al klimgeschiedenis met de eerste 7B, de eerste 7C en twee klassieke 7C+ boulders. Door het vrijstaand te plaatsen komen er wellicht nog meer mooie lijnen vrij op de zijkanten die nu tegen andere blokken aan liggen.

4. Het blok met Big Golden 7C+ en Atrésie 8A. Hier moet dan wel een spotje op met mooi gouden licht in de avonduren. De moeilijkste boulder van de Big Four, de moeilijkste boulder van de Big Five (voor wie daar in gelooft), de zitstarten, de combinaties, de varianten. Tegen de achterkant kun je de bar van de hal plaatsen want die is helaas niet interessant om te beklimmen.

Bart klimt zelf ook nog een lekker potje mee. Op het blok met Atrésie is hij namelijk al uitgespeeld.
Klassieke blokken

5. Het blok met Gecko 8A+ en Les Beaux Quartiers 8A. Hoewel Partage en La Merveille net iets mooiere 8A+ boulders zijn, heb ik toch voor dit blok gekozen. Er zijn meer varianten op dit blok waardoor ik denk dat dit blok langer interessant blijft.

 

6. Het blok met Opium 8A, Jour de Chasse 8B+, Mécanique Élémentaire 8B+ en Narcotic 8A+. Ook op dit blok kun je eindeloos variëren en combineren. Net als het vorige blok kun je dit blok mooi tegen de zijwand van de hal leggen.

 

7. Het blok met Le Mur des Lamentations 7B+, Gnossienne 7C en Gymnopédie 7C+. Prachtige klassiekers met als bonus dat je weer rondom het blok kunt klimmen in vijven en zessen met sterren!

 

8. Het blok met Karma 8A+. Karma moet gered worden. Punt. Karma is dé klassieker van Bleau. Geef deze boeg een prominente plek aan de kopse kant van de hal. Tribune eromheen. Spots erop. Fijne mat eronder. Links en rechts kun je nog een 6C of 7A meepakken.

 

9. Blok met Arabesque/l’Autre Toit 7B+, Nouvelle Vague 7C, Éclipse 7C en l’Oeil de la Sybille 7C+. Allemaal klassiekers en voor wie het te makkelijk is, is er de diepe zitstart onder het dak. Kies maar waar je uitklimt, het is allemaal achtstegraads.

Extra blok

10. Het blok in Isatis met 2 blauw, 4-7 rood, 2-4 wit, 6 wit en 8 wit. Geen wereldberoemde klassiekers maar wel heel fijn omdat je er rondom op kunt klimmen in boulders van 3 t/m 6C die vrijwel allemaal een ster verdienen.

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Bram Berkien

Mede-oprichter van Siked! Verzorgt fotografie en een artikel hier en daar. Daarnaast ook zelfstandig werkzaam als active lifestyle fotograaf. Na een begin als boulderaar kan hij nu ook de lokroep van het sportklimmen niet weerstaan.