Siked!
Don van Laere - NK Boulder

De sterkste jeugdklimmers van Europa streken afgelopen weekend neer in het Tsjechische Slany voor het EK boulderen voor jeugd. Een trio Hollandse welpen was van de partij en liet van zich horen.

Meijer mist nét de finale

Bij de dames junioren moest Julia Meijer de Hollandse eer verdedigen. De Nederlands kampioen van 2016 klom uitstekend, maar kwam net één top tekort voor een plaats in de finale. Een knappe negende plaats was haar eindresultaat. De jonge Jens de Louw moest bij de B-jeugd genoegen nemen met de twintigste plaats.

Van Laere dicht bij podiumplaats

De grote held van het weekend was echter Don van Laere. Met acht tops en maar liefst zeven flashes plaatste hij zich erg knap als tweede voor de finale. Die finale had trouwens een heuse World Cup-uitstraling, met een alleraardigste livestream en sfeervolle wedstrijdwand.

Van Laere had slechts twee pogingen nodig voor de rauwe overhangende eerste boulder, waar hij zeer sterk en overtuigend mee afrekende.
Boulder nummer twee schotelde de heren een abstracte zee van volumes voor, te abstract voor het grootste deel van het veld om ook maar tot de bonus te komen. Van Laere vouwde zich echter galant tussen de volumes door en kwam wél tot de bonus. Hoewel hij de boulder niet topte, staat Van Laere op dit moment op een uitstekende positie om een medaille op te eisen.

Voor de voorlaatste boulder hadden de bouwers een onvervalste circusboulder in de wand gesmeten, dit leverde onze landgenoot enige problemen op in de timing van zijn loopje. Toen hij dit eenmaal door had, ving hij de zwaai eenvoudig op met zijn schouder en was de top een feit. Dit had hem echter een flink aantal pogingen gekost, waardoor het podium uit zicht raakte. Boulder vier was de laatste kans voor Van Laere, maar een rauwe uitduwpas bleek helaas te machtig. Een vierde plaats was het eindresultaat, waar deze jonge klimmer bijzonder trots op mag zijn. Hij schaart zich doodleuk in de Europese top bij de jeugd en kan met vertrouwen het nieuwe seizoen in gaan.

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Bram Berkien

Mede-oprichter van Siked! Verzorgt fotografie en een artikel hier en daar. Daarnaast ook zelfstandig werkzaam als active lifestyle fotograaf. Na een begin als boulderaar kan hij nu ook de lokroep van het sportklimmen niet weerstaan.