Siked!

Stop de persen! De jonge Don van Laere heeft gisteren in Magic Wood zijn eerste 8B-boulder geklommen. Riverbed was zijn prooi.

Snelle ontwikkeling Van Laere

Bijna precies een jaar geleden berichtten we dat Van Laere zijn eerste 8A-boulder had geklommen. Een jaar eerder had de klimmer van het Nederlands team al zijn eerste 8b-route afgetikt in Spanje. Daarmee werkte de jonge Van Laere in rap tempo aan het opbouwen van een mooie ticklist.

Daarnaast timmerde hij ook op wedstrijden aan de weg: negende op het WK voor jeugd en derde bij de European Youth Cup in Graz. De snelheid waarmee de Leidschendammer zich ontwikkelt belooft veel goeds, gisteren bevestigde Van Laere opnieuw dat hij dé man is om in de gaten te houden.

Jongste Nederlander die 8B klimt?

Van Laere trok in het gezelschap van coach én beresterke klimmer Michiel Nieuwenhuijsen naar het Zwitserse Magic Wood, om daar zijn grenzen te verleggen. Nieuwenhuijsen kende de boulder nog goed van zes jaar geleden en kon Van Laere dus uitstekend assisteren. Verdere details ontbreken nog, zodra Van Laere terug is in Nederland zullen wij hem uiteraard uitgebreid aan de tand voelen over zijn grensverleggende send.

Van Laere is met zijn 18 jaar waarschijnlijk de jongste Nederlander die ooit de graad 8B boulderde.

Check hier ook ons video-interview met Michiel Nieuwenhuijsen over The Big Island!

Voor Van Laere was dit pas de derde dag van zijn Zwitserland-trip. Wij houden dus nauwgezet in de gaten welke machtige lijnen er verder nog sneuvelen. Met de bijzonder knappe beklimming lijkt Van Laere zich, na zijn winst van de Bergsportaward dit jaar, al voorzichtig kandidaat te stellen voor de editie van volgend jaar.

Video Riverbed

Video-bewijs van de beklimming is nog niet voorhanden, onderstaande video geeft echter een uitstekend beeld van deze brute boulder:

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Bram Berkien

Mede-oprichter van Siked! Verzorgt fotografie en een artikel hier en daar. Daarnaast ook zelfstandig werkzaam als active lifestyle fotograaf. Na een begin als boulderaar kan hij nu ook de lokroep van het sportklimmen niet weerstaan.