Siked!
Don van Laere

Afgelopen week liep een gretige Don van Laere door het bos van Fontainebleau op jacht naar de “Big Five”. Samen met zijn leermeester Michiel Nieuwenhuijsen werd de ene klassieker na de andere geschoten.

de “Big Five”

De Rotterdammer Nieuwenhuijsen ging al eens “Big” in Fontainebleau en motiveerde zijn pupil hetzelfde te doen. Don van Laere pakte de handschoen op en ging vorige week op jacht naar de “Big Five”. De Big Five bestaat uit vier hoge en klassieke 7C’s (“Big Four”) plus de 8A-boulder Atrésie in het klassieke gebied Cuvier Rempart.

Don van Laere boulderde eerder dit jaar al zijn eerste 8A in het Duitse Glees.

De strooptocht van de 17-jarige Van Laere begon voorspoedig met een flash van Fourmis Rouge, en sends van Tristesse en Big Boss. Oh ja, die dag daarvoor maakte Don nog een oude klus af: T-rex assis (8A). En passant werd in Rempart ook nog de 7C boulder C’Était Demain (avec l’arête) getopt. Een paar dagen later lijkt de Big Five in handbereik als ook Atrésie mee terug in de tas gaat. Alleen Big Golden gaf zich nog niet over aan de dadendrang van de sterke tiener.

Don van laere

Ook bondscoach Michiel Nieuwenhuijsen waagde zich aan de megaklassiekers en stokte op hetzelfde punt als Van Laere. Met de top-out van Atrésie rekende hij af met zijn nemesis. Daarnaast streepte Nieuwenhuijsen ook T-Rex assis (8A) en Proueptologue (8A) af in zijn gloednieuwe 7+8 topo.

Naast zandstenen lust Don van Laere ook graag plastic. Zijn meest spraakmakende resultaten van dit jaar vind je hier:

Over minder dan twee weken is het NK lead en knoopt Van Laere ook in.

Even verderop in het bos, in Buthiers, was Enzo Nahumury bezig om hard af te rekenen met Partage (8A+). Wij wachten op de video…

Video: drie achten in Bleau

Michiel Nieuwenhuijsen maakte een video van zijn drie 8A’s. Inclusief cameo’s van Bart van Raaij en – uiteraard – Don van Laere.


Foto’s: Bram Berkien

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Ron Berends

Met een dikke knipoog legt Ron je haarfijn uit waarom hij alles verafschuwt dat met touwen te maken heeft. Deze boulderaar pur sang kent wellicht nog meer boulders uit z’n hoofd dan Bart van Raaij en zijn eindeloze enthousiasme is een belichaming van de Siked-filosofie.