Siked!

Het is weer zomer! De Nederlanders verhuizen massaal naar terrasjes, de Duitsers naar de Nederlandse stranden, en de boulderaars vluchten naar de Alpen, op zoek naar koelte en goede frictie. Zo bevond redacteur en barman Pieter van Loon zich begin juli in het Zwitserse Magic Wood met drie breedgeschouderde boulderbouwers. Zijn korte trip-report check je hieronder, Pieter vertelt:

Toen ik zaterdagavond aankwam samen met Julian Konig en Alise Zvigule, hadden Daan Brinkhof en Luuk Jans er al een productieve klimdag op zitten. Brinkhof had die avond de 8A Supersupernova geklommen, een variant van de klassieke 7C Supernova, waarbij de goede ondergrepen niet gebruikt mogen worden.

Ook Jans had niet stilgezeten; ’s middags had de sterke beer Schneebrett, 7C in zijn flashpoging weggetrokken. Hiermee had hij opeens een niveau geflashed wat tot dan toe zijn max was. De toon was in ieder geval gezet, er zouden achten moeten worden geklommen deze trip, lagere gradaties tellen eigenlijk niet mee.

Ontspanning is ook belangrijk

Knuffelbeer Luuk

De volgende dag was de breedgeschouderde Jans dan ook vol psych op zoek naar zijn eerste 8A. Nadat wij ons allemaal een ochtend zonder resultaat hadden gestort op de one-mover Muttertag besloot Jans zijn geluk te beproeven in Octopussy.

Luuk Jans in Octopussy (8A)

Deze overhangende 8A bleek goed te passen bij de stijl van Jans. Al gauw wist hij de krachtige verre passen in de overhang gecontroleerd te maken. Het duurde ook niet lang voordat de beta voor de crux was uitgevogeld – een stevige compressiepas op wat slopers met een verre hak. Luttele uren later was Luuk’s eerste 8A een feit!

Maar daar bleef het niet bij voor de Amsterdamse beer. Nu hij een echte 8A had gedaan stond hij het zichzelf toe om te spelen in de gedefinieerde Supersupernova. Met de beta van Brinkhof bleek deze getructe boulder geen probleem. In korte tijd was ook deze 8A bedwongen, die op de laatste dag van de trip ook nog door mij zou worden beklommen.

Uw redacteur in Supersupernova (8A)

 

Muttertag, part deux

Toen we op woensdag, na een dag rust, weer met zijn allen terugkeerden naar Muttertag, leek deze zware one-mover opeens heel mogelijk. Na wat opwarmpogingen had Jans de crux-pas gemaakt! Zwaaiend met zijn linkerhand aan een goede rand probeerde hij zijn voeten hoog in de wand te krijgen, maar verbaasd door het feit dat hij eindelijk de crux wist te maken, vergat hij zijn beta en liet hij los waar je echt niet meer los mag laten. Opvallend kalm zei hij ons toen hij uit de one-mover na “the one move” was gevallen dat hij het maar nog eens moest proberen dan.

Binnen een uur was het weer raak, de sketchy dynamische pas was weer gelukt en Jans hing weer bungelend aan zijn linkerarm aan de verlossende goede rand. Gespannen met zijn laatste goede poging nog vers in gedachten zette hij zijn voet hoog en op het moment van aanzetten gleed hij weg. Nog eens een gemiste kans.

Gelukkig bleek het spreekwoord drie maal is scheepsrecht van toepassing te zijn op de klimkunsten van de Amsterdammer. Nadat hij de crux-pas voor de derde keer wist te maken liet hij niet meer los en klom hij de boulder uit. Muttertag was daarmee na een paar spannende pogingen eindelijk geklommen. Hiermee had Luuk in een week zijn eerste, tweede en derde 8A geklommen.

Julian Konig in Muttertag (8A)

Brinkmeister en de Koning

Het dynamische duo uit Eindhoven had uiteraard ook niet stilgezeten. Daan Brinkhof had al op de eerste klimdag Supersupernova uitgewerkt, waardoor hij Jans en ondergetekende haarfijn kon uitleggen waar alle verborgen randjes lagen op de ogenschijnlijk perfect egale sloperband.

Verder trok Brinkhof nog Conan (7C+/8A) weg. Ondanks de slash-gradatie zeker geen makkelijke boulder. Behalve Brinkhof voelde niemand van ons echt wat er moest gebeuren bij de harde start van de boulder. Julian Konig wist zich met zijn oneindige energie ook omhoog te gooien op Muttertag. Konig leek deze boulder iets meer te liggen, al kostte het de blonde stuiterbal ook meer dan een dag om de ene pas te maken.

Helaas moest hij zijn meerdere erkennen in Nothing Changes (8A), maar het zaadje is geplant. Volgende trip is het tijd om te oogsten!

Overzicht van sends in Magic Wood

  • Conan (7C+/8A)  – Daan Brinkhof
  • Muttertag (8A) – Luuk Jans en Julian Konig
  • Octopussy (8A) – Luuk Jans
  • Supersupernova (8A) – Daan Brinkhof, Luuk Jans en Pieter van Loon

Over de auteur Bekijk alle berichten

Pieter van Loon

Pieter is barman, boulderaar en routeklimmer. Hij klimt eigenlijk nooit omhoog, maar duwt de aarde naar beneden.