Siked!

Twee maanden geleden brachten wij de primeur van een nieuw boulder-epicentrum in het zuiden van het land. De oprichters van de hal zijn vooral bekend onder hun geuzennaam De Hollandsche Boys, vanwege hun onuitputtelijke dadendrang in Fontainebleau en Rocklands. Nu lichten zij een tipje van de sluier op en tonen ons de eerste beelden van hun grepentempel in Tilburg, die Block 013 gaat heten.

De broers Jeroen en Robin Donders leerden samen met Max van der Heijden de kneepjes van het vak in de boulderhal Sterk in Utrecht. Nu zijn zij hun eigen bouldersprookje van 553 vierkante meter begonnen, geholpen door de greep- en wandkunstenaars van Axis en Froscen Architecten. De spierballen kunnen even niet meer gebruikt worden voor dyno’s, crimps of lock-offs. Sloophamers, zagen en schroevendraaiers mogen nu de brute kracht ervaren van de Hollandse Boys. Wij vuurden onze vragen gretig op hen af.

Vet! Een nieuwe boulderhal in Tilburg. Hoe gaat die heten?

Boulderhal Block013: Daar hebben we lang over gebrainstormd. We hadden een hele reeks potentiële namen, maar uiteindelijk gingen we voor Block013. Het klinkt lekker – denken we – en belangrijker nog, het is een term die je specifiek binnen de klimwereld terug vindt. De ‘013’ maakt het wat stoerder en is vooral wat meer een lokale merknaam. Tilburg is de 013-stad en iets dat je in wel meer merknamen hier terug ziet komen.

Waarom in Tilburg?

Omdat Tilburg de tofste stad in Nederland is natuurlijk! Er zijn superveel potentiële klimmers in deze grote studentenstad. We hopen met de boulderhal écht bij te dragen aan de klimsport in de regio met zowel breedtesport als ook de topsport. Daarnaast waren we allemaal meteen verknocht aan het karakteristieke monumentale pand, een coole oude fabriekshal uit de textieltijd van Tilburg.

Block013 Tilburg_Froscen Architecten (1)

De oude karakteristieke fabriekshal stamt uit het rijke textieltijdperk van Tilburg

Waarom wilden jullie een boulderhal voor jezelf starten?

Robin en Jeroen liepen al een langere tijd met het idee rond en hadden zelfs al eens eerder plannen voor een boulderhal, maar dat waren nooit zeer concrete plannen. Vervolgens zaten we in het najaar van 2015 ‘s avonds met z’n drieën samen en besloten we gezamenlijk het avontuur aan te gaan. Al vrij snel daarna vonden wij in Roberto (Ackermann, – red.) een ideale ervaren mede-initiatiefnemer, waarmee de plannen meteen concreet werden. We waren toen al enkele jaren nauw betrokken bij een stel andere klim- en boulderhallen en we zaten met hetzelfde idee: “Hoe vet zou het zijn om zelf vorm te kunnen geven aan een eigen boulderhal!” We hadden namelijk al een boel ideeën over wat nog beter kan, wat net anders en nog toffer zou zijn. Oftewel, we wilden een soort ‘Next Generation’ boulderhal maken. Geen radicale vernieuwing, maar wel een nieuwe invulling en nieuwe vormgeving. Vrij letterlijk genomen zijn wij ook de nieuwe generatie. De gemiddelde leeftijd van ons day-to-day team is 24 jaar!

Hoe hebben jullie de taken binnen het team verdeeld?

We zijn alle vier mede-eigenaar van Block013. Roberto zorgt met zijn ervaring vooral voor advies en toezicht. Jeroen, Max en Robin doen het dagelijkse management en geven de concrete invulling aan de hal. Daarnaast doet Jeroen de zakelijke kant van de boulderhal, Max zorgt voor een mooie sfeer en een gezellige bar, Robin zorgt voor de innovatie wat betreft het klimgedeelte. Maar uiteraard doen we vooral veel samen zoals het bouwen van de boulders, of het verzorgen van trainingen.

Block013 Tilburg_Froscen Architecten (2)

Max staat al voor u klaar in zijn blauwe overhemd. Hij is verantwoordelijk voor ondermeer de sfeervolle en gezellige bar.

Hoe ziet jullie ideale boulderlocatie eruit?

Het design van een boulderhal is steeds belangrijker geworden. Daar hebben we dus veel tijd en geld in geïnvesteerd. Samen met Froscen Architecten, het bureau van Jörg Franken en architect Simon George, is echt iets unieks ontworpen. Het uitgangspunt was daarbij altijd het tijdloze en coole pand. We wilden de karakteristieke uitstraling van de oude fabriekshal behouden, en tegelijkertijd iets eigenzinnigs en warms creëren. Dat betekende uiteindelijk ook qua kleuren een totaal nieuwe richting. Froscen kwam toen met het “Bleau is my Beach” concept: warme kleuren (zon, zee, strand), veel hout en geinige patronen. Een concept dat mooi met onze persoonlijkheden matcht. Daarnaast heeft Simon ervoor gezorgd dat de volledige hal is vormgegeven als een totaalconcept. Zo corresponderen de hoeken van de klimwanden bijvoorbeeld met de verdere inrichting van de hal – zie plattegrond. Daarnaast komen bepaalde patronen, zoals de zeshoek uit het logo, overal in terug.

Plattegrond Block013 Tilburg_Froscen Architecten

De volledige hal is vormgegeven als een totaalconcept. Zo corresponderen de hoeken van de klimwanden bijvoorbeeld met de verdere inrichting van de hal.

De wanden hebben we samen met Frank Bogerman (Axis Round Edges) ontworpen. Terwijl we voor een nogal vernieuwend design hebben gekozen, wilden we wat de wanden betreft juist een meer klassieke kant op. Dikke overhangen voor brute routes, maar tegelijk veel hoeken en slabs en lichte overhangetjes voor subtiele en technische boulders. Ja, we hebben vooral gezorgd dat we super gevarieerde circuits kunnen gaan schroeven in Block013. Al met al denken we dat het echt een bijzonder – en bijzonder tof – ontwerp is geworden.

Check de video…

Er zijn inmiddels veel concurrenten in de boulderscène. Hoe zorg je dat een nieuwe hal fris en vernieuwend blijft?

Eén van die vernieuwingen is zeker de focus op het design. Maar naast het ontwerp van de hal willen we op het klimgebied natuurlijk ook echt vooruitstrevend zijn. Dit betekent voor ons een stel concrete vernieuwingen:

  1. Een hoge kwaliteit van de boulders met veel afwisseling: technische, krachtige, getructe, crazy, maar ook makkelijke en toegankelijke attractieve boulders. Bij het ontwerpen van de wanden en het kiezen van de grepen hebben we daar dan ook erg goed naar gekeken. We zijn een ervaren bouwteam, maar we willen ook serieus gaan investeren in de opleiding van toekomstige bouwers. Wat betreft de circuits hebben we ook nagedacht over vernieuwing. Gonna be crazy!
  2. Een groot aanbod van trainingen op basis van ervaring. Verder hebben we vanuit onze betrokkenheid bij de topsport een aardig beeld van wat een goede training zou moeten zijn. We zien het juist ook als doel om aan de groei van de klimsport bij te dragen, om mensen enthousiast te maken voor het boulderen. Dat betekent dat we een goed trainingsaanbod willen creëren voor gevorderden en beginners, voor studenten en vijftigplussers. Daarnaast willen we door een betere begeleiding ook proberen het grote aantal blessuren tegen te gaan.
  3. We willen onze klanten van alle service en gemakken voorzien. Denk aan kleedkamers en douches, chillplekken, snelle wifi en dergelijke. We hebben ook aan de ouders gedacht door een serieuze investering in een supercool kiddy-section. Zo kunnen de ouders lekker onbezorgd gaan klimmen en zijn ook de jongste kids psyched om te komen klauteren en spelen.
  4. En natuurlijk een super toffe en gezellige bar! Bovendien is het assortiment erg belangrijk. Wat ons betreft betekent dat niet alleen een groot, afwisselend en goed bierassortiment (spoiler: kraftbier.nl) en heerlijke koffie, maar ook goed voedsel, en heerlijke gebakjes voor bij de koffie of thee (spoiler: tarte-tatin.nl). Lekker lekker!

Wij kunnen niet wachten! Hoe vorderen de bouw en inrichting? En belangrijker nog: wanneer gaan jullie open?

De bouw van Block013 gaat best vlot! In de maand voordat we de sleutel hebben gekregen hadden we al een boel gedaan en voorbereid. Aan de andere kant komen er wel dagelijks weer nieuwe dingen bij, maar het loopt goed. We hebben een stel mensen die meebouwen, zoals onder anderen Nathan (De Groen, – red.) en Dirkjan (Van Heumen, – red.), en die verstaan hun vak aardig goed. We hadden altijd september als streefdatum. We doen er alles aan om dat te gaan halen! We kunnen zelf in ieder geval niet wachten totdat alles af is en we open gaan!

Streefdatum voor opening is nog altijd september 2016

Streefdatum voor opening is nog altijd september 2016

Blijven we nog wel vette video’s zien van de Hollandse Boys?

De kans is aanwezig, maar is niet heel groot. We worden namelijk in een rap tempo lekker dik, haha…

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Ron Berends

Met een dikke knipoog legt Ron je haarfijn uit waarom hij alles verafschuwt dat met touwen te maken heeft. Deze boulderaar pur sang kent wellicht nog meer boulders uit z’n hoofd dan Bart van Raaij en zijn eindeloze enthousiasme is een belichaming van de Siked-filosofie.