Siked!

Ze zijn al een poosje en route. Swaen Harmsen en haar vriend Job van Hemert reizen Frankrijk en Spanje door op zoek naar de mooiste gebieden. De focus ligt op joie de vivre. Maar uitdagingen, zoals je eerste 8a, worden niet geschuwd. 

Zo genoot Job van Hemert zijn eerste 8b in het klassieke Gorges du Verdon. Het overgebleven prestatiedoel van de de reis was een eerste 8a voor vriendinlief Swaen Harmsen. Het klimkoppel gooide een touw uit in Siurana, Spanje.

Bekijk hier de video waarin Job van Hemert zijn eerste 8b klimt.

Beste tijdstip voor je eerste 8a

Gefeliciteerd met je eerste 8a-route. Wat een knappe prestatie! Hoe heet de route en waar kunnen we die vinden?

Dankjewel! De route heet Brot de fonoll en is te vinden in Siurana, in de sector Salt de la Reina Mora.

Neem ons aan touw mee door het routeverloop van je laatste poging.

Als je naar Salt de la Reina Mora gaat, dan loop je tegen een indrukwekkende oranje gekleurde rotswand aan. Kenmerkend aan de wand is een hoek die van onder naar (bijna) boven loopt. Vanaf de grond ziet de wand er vlak uit; weinig features, en weinig greepjes. Die komen echter wel tevoorschijn als je gaat klimmen!

Swaen Harmsen in haar eerste 8A: Brot de fonoll in Siurana

“Op deze hoek loopt Brot de fonoll. Je klimt voornamelijk links van de hoek op allerlei kleine randjes, gaat dan een keer de hoek om en dan al gauw weer terug, om helemaal boven weer rechts van de hoek te eindigen.”

De route is 32 meter hoog en heeft voor mij twee cruxen. Die zitten halverwege de route en helemaal aan het eind tussen de laatste haak en het relais. De grootste moeilijkheid is echter dat de route zo constant is. Er zijn nauwelijks rusten.

De eerste crux was aardig ingewikkeld met heel veel bewegingen op dezelfde plek! Ik moest uiteindelijk een randje ompakken tot een sloperige zijgreep (een van de weinige slopers in de route) en m’n voeten erg hoog zetten op kleine slechte treetjes.

De pogingen gingen steeds beter. Elke avond als we niet klommen en voordat ik ging slapen deed ik de route in mijn hoofd, elk greepje kende ik, elke tree, elke beweging, ik kon nergens anders aan denken! De zenuwen werden nu een serieuze derde crux.Ik besloot om overdag te wachten en in het laatste daglicht een poging te doen. Het was prachtig! De rots was gloeiend rood en de maan stond al aan de hemel en was vol. Ik kwam voor het eerst voorbij de eerste crux en bleef goed kalm. De laatste moeilijke pas gaat door een klein dakje. Zodra ik het greepje erboven had was ik plotseling verzuurd. Nog geen meter van het relais verwijderd viel ik! Terneergeslagen liep ik terug in het donker.

Een andere tactiek was nodig. De hele dag bakken in de zon werkte niet. De wekker extra vroeg zetten dus!

De volgende ochtend stonden we niet met het laatste, maar met het eerste licht van de zon aan de voet van de rots. Weer klom ik voorbij de eerste crux. Nu was ik beter voorbereid. Ik dacht niet aan het relais, alleen aan de bewegingen en het snel en goed uitvoeren ervan. Plotseling was ik voorbij het dakje, en klipte ik het relais! Ik kon het niet geloven, en dat riep ik ook keer op keer naar Job. “Ik kan het niet geloven!”

Hoe waren de condities in het zonnige Spanje?

Toen ik de route voor het eerst probeerde  was de temperatuur erg aangenaam in Siurana, maar deze steeg gestaag. Plotseling was het in Siurana overdag haast té warm om te klimmen en zeker in de zon! Mocht Salta de la Reina Mora nou net direct, en de hele dag, in de zon liggen, met geen zuchtje wind…

Een paar jaar geleden is een goede tree afgebroken in deze 8a-route en zou hierdoor moeilijker zijn geworden. Hoe hard was deze 8a voor jou?

Dat wist ik niet! Ik had wel gezien dat de route in sommige topo’s een plusje krijgt. In de recente topo die wij hebben staat de route gewoon als 8a dus besloot ik het alsnog te proberen.

Op deze reis heb ik zeker ontdekt dat er meer meespeelt als je een route klimt. De waardering zegt lang niet alles. De moeilijkheid hangt ook af van hoe lang of kort je bent, wat je goed ligt, of je sterke vingers hebt, of je juist beter in overhang of plaat bent en nog veel meer!

Deze route was precies mijn stijl, dus voor mij was het denk ik ‘gewoon’ 8a, ondanks de uitgebroken tree.  

Al veel 8a’s geprobeerd tijdens de trip?

Ik was eigenlijk pas net aan de zoektocht begonnen. Eerder hing ik in twee andere 8a’s in Siurana: El Ploramiques in de sector Siuranella Central en Marihuana in Siuranella Nord. Allebei hele mooie routes. In beiden routes zat eigenlijk één pas die voor mij als te ver voelde.  Ik moest echt springen en dat lukte me alsmaar niet. Van al dat verticale lange sportklimmen heb ik al heel wat boulderkracht verloren, dus ik denk dat ik niet sterk en dynamisch genoeg was om die passen te kunnen maken.  

Waarom vielen nu wél alle puzzelstukjes op hun plaats?

In Brot de fonoll was het een heel technische klimstijl op een hoek met allemaal kleine randjes en passen waarbij je veel op je evenwicht moet letten. Ook al lijkt het een vlakke wand met weinig mogelijkheden, toch kan de crux op allerlei manieren opgelost worden. Deze route leek een ‘dans’, voor mij gemaakt!De rijkste persoon op aarde

Hoe heb je deze heuglijke prestatie gevierd?

Ik was ongelofelijk blij! De hele dag heb ik stralend rondgelopen. Die glimlach was niet meer van mijn gezicht te krijgen! De dag daarna ook niet. Om het te vieren zijn we uit eten gegaan bij de klimmersbar in Cornudella. Met gezellige lieve mensen om me heen, heerlijk eten en deze route op zak, voelde ik me de rijkste persoon op aarde.

Een eerste 8b voor Job en een eerste 8a voor jou. Doel van jullie roadtrip is bereikt?

Ja, deze trip is voor ons beide al heel succesvol. Eén van mijn grootste klimdoelen is bereikt! Nu wil ik eerst nog wat meer 7c’s doen en een 7c+ heb ik ook nog niet. Daarnaast wil ik meer ervaren worden in het multi-pitch klimmen. Dit gaan we tegen het eind van de reis vooral veel doen.

Er wordt in Nederland weer met smart gewacht op powervrouwen die bouwen. Wanneer komen jullie weer terug?

Ha! We komen eind juli weer terug, dus dan komen er een hoop ‘power-vrouw-technische-hoekige-randjes-routes en -boulders’ bij!

Kun je na het lezen van dit interview niet meer wachten om zelf weer naar de rotsen te gaan? Kijk dan eens op Bergsportreizen.nl. De NKBV biedt een groot scala aan klimvakanties voor rotsfanaten van elk niveau!


Foto’s: Frans Janssen

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Ron Berends

Met een dikke knipoog legt Ron je haarfijn uit waarom hij alles verafschuwt dat met touwen te maken heeft. Deze boulderaar pur sang kent wellicht nog meer boulders uit z’n hoofd dan Bart van Raaij en zijn eindeloze enthousiasme is een belichaming van de Siked-filosofie.