Siked!
crashpad in fontainebleau

Waar moet je op letten als je je eerste crashpad koopt? Siked geeft handige tips om op de juiste valmat te landen, zodat jij je alleen nog maar druk hoeft te maken over welk project je wilt toppen!

Lees ook: Review Moon Warrior crash pad

Crashpad kopen

Na een winter hard getraind te hebben, beginnen de rotsen de lonken. Elke keer wanneer je aan het plastic hangt kun je hun lokroep nog maar net weerstaan. En dan komt het moment. Je kunt niet langer wachten: je moet naar buiten!

Misschien heb je al een keer op de echte rots geklommen of misschien top je dit voorjaar voor het eerst een boulder in de vrije natuur. Zoals bekend zijn de comfortabele turnmatten uit de boulderhal ver te zoeken als je door de bossen struint. In plaats daarvan gaat de minder dikke, maar net zo noodzakelijke crashpad mee op pad.

Deze mobiele valmatten zijn een essentieel gereedschap voor elke boulderaar en vormen de enige barrière tussen jouw tere enkels en de harde ondergrond.

Goed, je besluit een pad te kopen, maar waar te beginnen? Waar moet je op letten als je je eerste crashpad koopt?

Moon Warrior Pad

Omvang

Pads zijn er in alle soorten en maten. Er zijn kleine starterspads om alleen een zitstart af te dekken en enorme matrassen, speciaal voor highballs en ongelijk terrein. Over het algemeen geldt: hoe groter de crashpad, hoe groter het valoppervlak en dus prettiger om op te landen.

Bedenk echter wel dat een grote pad zich moeilijk laat plaatsen en transporteren. Meet ook altijd even je achterbak op. Anders past je nieuwe aankoop straks niet in de auto en kun je nog niet naar Bleau.

Dikte

Ook in dikte zijn er veel verschillen. Een dikke mat valt zachter uiteraard, maar is ook zwaarder en lomper. Dikke pads worden vooral gebruikt in gebieden als Magic Wood, waar de landingen verre van waterpas zijn. Het dikke schuim helpt dan enorm om de vele rotsen en boomworstels te egaliseren. Voor de effen zandgronden van Fontainebleau zul je die minder snel nodig hebben.

Staar je overigens niet blind op alleen de dikte. Er is veel verschil in schuimkwaliteit. Beter schuim valt beter en is ook duurzamer. Je kunt er dus langer en vaker op vallen.Draagcomfort

In Colorado grappen ze vaak dat de aanloop naar de boulders eigenlijk al de warming-up is. Voor Upper Chaos in Rocky Mountain National Park staat bijvoorbeeld een aanlooptijd van 1,5 uur, en dat bergop! Het is dan wel zo prettig als je een comfortabel kussen op je rug draagt. In Bas Cuvier, waar je de auto naast je project parkeert, is draagcomfort minder een issue.

Ook als je je rugzak graag tussen de twee helften van je pad propt, zijn goede schouderbanden en een stevige heupband een pré. Het is dus aan te raden om een crashpad eerst even te passen voordat je ermee de bouldertuin induikt. Al zal hij nooit zo comfortabel zitten als een goede backpack.

Taco vs. Vouw

Over het algemeen zijn er twee soorten crashpads: taco’s en vouwpads.

De taco verwijst naar de beroemde Mexicaanse snack, waarbij een smakelijke vulling door een soort pannenkoek omsloten wordt. Het schuim is gelijk verdeeld en er zit geen vouw/scharnierpunt in het midden. Het voordeel is dat je altijd op een gelijk vlak landt, nadeel is dat de opgevouwen mat meer ruimte inneemt.

Vouwpads hebben wel een scharnierpunt. De twee helften passen daardoor perfect op elkaar. Dit is weliswaar efficiënt qua opbergruimte, maar de naad is een zwak punt in het schuim (dat zit er namelijk niet) en kan net dat vervelende knikje geven waardoor je enkel een blauw ei cadeau krijgt.

Veel vouwmodellen hebben daarom klittenband aan de achterzijde om de gehele constructie steviger te maken. Bovendien kun je dit soort pads gemakkelijk als bankje gebruiken.

Mad Rock Triple Pad

De tip van Siked

Ga eerst goed na waar je de crashpad vooral gaat gebruiken. Kom je veel ongelijke landingen tegen? Of ben je voornamelijk op de egale zandvlaktes van Cul de Chien te vinden?

Vervolgens kijk je naar het formaat. Wat past in de auto? Wat kun je dragen? Als beginnende boulderaar kom je vaak op een gemiddeld formaat uit, die je voor de meest uiteenlopende situaties kunt gebruiken. Als je dan een keer een hogere uitdaging zoekt, kun je nog altijd al je vrienden bij elkaar roepen om een gigantische matrassenbodem te creëren.

Lonnie Kauk geeft het goede voorbeeld.

Advies

Laat je tot slot goed informeren. Win informatie in bij de lokale boulderhal, winkel of vraag je klimvrienden om advies. Twee weten altijd meer dan één en de kans is groot dat ook zij een keer van je splinternieuwe crashpad gebruik moeten maken.

 

                  

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Paul Kaufman

Hoofdredacteur en mede-oprichter van Siked! Deze taaltechneut eet gewoonlijk keien als ontbijt, maar gooit eigenlijk net zo lief een touwtje uit. Naast klimmen en boulderen doet Paul vooral aan klimmen en boulderen.