Siked!
Enzo Nahumury klimt eerst 8B

Zijn beklimming van Partage (8A+) bleek slechts een warming-up te zijn. Enzo Nahumury boulderde op 25 januari de eerste 8B uit zijn klimcarrière: Bleu Sacré – in Fontainebleau natuurlijk!

De eerste 8B

“In 2005 klom ik m’n eerste 8a. Begin 2009 m’n eerste 8a+. En zo klim ik al dik tien jaar ongeveer op hetzelfde niveau” begint Nahumury zijn inspirerende blogpost.

In 2014 zat hij heel dichtbij Cherry Picking (8B) in de Australische Grampians, maar na negen sessies en “talloze keren op de eindpas eruit” moest hij met lege handen naar huis. De eerste 8B zou nog een paar jaar op zich laten wachten.

Lees ook: Sanne van der Zwaan bouldert eerste 8A!

Maar dan is er opeens een lichtpuntje. In het najaar van 2016 reist Enzo wederom naar zijn favoriete boulderbos en voelt zich fitter dan ooit. In november topt hij de ultieme boeg Partage (8A+) en de 8A’s lijken steeds gemakkelijker te gaan. Dit geeft hem het vertrouwen om voor Bleu Sacré te gaan.

De boulder is een overhangende boeg met een mix van slopers en randjes. De sleutelpassage bestaat uit een verre pas naar een afloper, gevolgd door onzekere manoeuvres over de gekromde rug van het blok.

Even dreigt een klein wondje aan zijn linker wijsvinger roet in het eten te gooien, maar tijdens de achtste sessie is het eindelijk raak: “Zelfverzekerd klim ik voor de zoveelste keer naar het ruggetje. Bijpakken met de duim eronder. Het zijgreepje. Niet zippen… En de rand. M’n eerste 8b, in Fontainebleau nog wel!”

Aanrader! Lees Enzo’s blog voor het hele verhaal achter deze send.

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Paul Kaufman

Hoofdredacteur en mede-oprichter van Siked! Deze taaltechneut eet gewoonlijk keien als ontbijt, maar gooit eigenlijk net zo lief een touwtje uit. Naast klimmen en boulderen doet Paul vooral aan klimmen en boulderen.