Siked!

De First Female Ascent ligt onder vuur

Nikki van Bergen

De First Female Ascent (FFA) ligt onder vuur. Is het onderscheid tussen een first ascent (FA) en een first ascent door een vrouw (FFA) nog relevant te noemen? Of is het onderscheid juist schadelijk voor de gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen in de klimsport? Samen met Nederlandse topklimmer Nikki van Bergen zochten wij het uit. 

Startpunt van het debat was Paige Claassen. Na het klimmen van The Bleeding (5.14a/8b+) in Mill Creek, Utah, feliciteerden verschillende klimmedia haar met de eerste female ascent van de route. In een interview met Rock and Ice verklaarde ze dit onderscheid met een eerste beklimming irrelevant te vinden: “Personally, I think [first female ascents] are irrelevant. Some women find them really motivating… but there are some cases in which a woman hasn’t even tried [the route] before.”

Paige-Claassen_instagram

De discrepantie vergroot bovendien de kloof tussen de geslachten, voegt ze eraan toe. Het doet er niet toe of een route eerst door een man of vrouw is geklommen, maar wie de FA op zijn of haar naam zet. Nederlands beste klimster Nikki van Bergen onderschrijft deze gedachte in een reactie: “Een First Female Ascent doet gelijk denken aan een First Ascent. In waarde zijn deze twee echter compleet verschillend. Bij een FA gaat het om de effort van het uitzoeken van de lijn, het eventuele boren, het cleanen van gruis en spinnenwebben, je weg omhoog vinden zonder de sporen van anderen te volgen. De route is veel moeilijker te lezen en niet direct klimbaar. Je moet hem je toe-eigenen voordat je daadwerkelijk op het klimmen kunt gaan focussen. Dat maakt een FA naar mijn idee bijzonder: die extra effort. Dit gaat echter niet op voor FFA’s, aangezien de route al mooi ingepoft en schoon is en je enkel nog je klimschoenen hoeft aan te trekken.”

Een FA is dus een grotere prestatie dan een FFA, zoveel is duidelijk. Maar is het vernoemen van een FFA zo erg en vergroot het inderdaad de kloof tussen mannen en vrouwen zoals Claassen in het interview aangeeft?

De Amerikaanse Sasha DiGuilian geeft juist aan FFA’s motiverend te vinden. “FFA are significant because they flag the progress of women’s achievements in climbing.” DiGuilian heeft zich de laatste jaren door sterke video’s en online aanwezigheid als klim-superster weten te profileren. En ook door haar noemenswaardige sends natuurlijk, waarmee ze zonder problemen met haar mannelijke collega’s voor de headlines concurreert. Ook van Bergen onderschrijft het belang van deze noemenswaardige prestaties: “Het is groot nieuws als Adam Ondra de eerste 9b+ ooit klimt, niet omdat hij daarmee zijn eigen prestaties verlegt, maar omdat dit een belangrijke mijlpaal in de klimsport is. Hij pusht de grenzen van de sport. Toen Josune [Bereziartu] de eerste vrouwelijke 9a+ klom was dat ook een mijlpaal; een mijlpaal voor het vrouwenklimmen. Toen Sacha 9a’s begon weg te tikken werd de vrouwelijke grens ook een stukje omhoog getild en was dit groot nieuws. Sommige FFA’s zijn dus toch wel bijzonder, omdat ze een duidelijke mijlpaal in het vrouwenklimmen laten zien.”

Nikki van Bergen

Nikki van Bergen (foto: Waldo Ruiterman)

In zekere zin verenigt Van Bergen op deze manier de visies van Claassen en DiGuilian: FA’s zijn in haar ogen belangrijker dan FFA’s, maar FFA’s die de progressie van de vrouwen in de klimsport laten zien zijn desalniettemin nieuwswaardig. “Ik lees vaak met vrij weinig interesse  als er een FFA wordt gerapporteerd, maar ben diep onder de indruk als een vrouw de vrouwelijke grens aantikt of verlegt. Een FA vindt ik ook altijd bijzonder, omdat ik weet hoeveel moeilijker een route wordt als hij vrijwel ongeklommen is en hoeveel meer werk je daarin moet stoppen. FFA’s vragen die extra effort niet en zijn daarom naar mijn idee niet voor elke route het vermelden waard. Wanneer een vrouwelijke grens wordt verlegd is dat echter heel wat anders. Het gaat dan niet om de FFA van die route, maar misschien meer om de FFA van die graad. Ik denk dat we dat verschil allemaal wel aanvoelen.”

Meer voer voor discussie over First Female Ascents vind je op de Amerikaanse website Evening Sends. Het artikel The Curse of the First Female Ascent vormde de aanleiding voor deze post. Laat in de comments weten hoe jij hierover denkt. Vergroten FFA’s de kloof tussen vrouwen en mannen?

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Paul Kaufman

Hoofdredacteur en mede-oprichter van Siked! Deze taaltechneut eet gewoonlijk keien als ontbijt, maar gooit eigenlijk net zo lief een touwtje uit. Naast klimmen en boulderen doet Paul vooral aan klimmen en boulderen.