Siked!

Het Climbing Works International Festival (CWIF) in Sheffield had vorige week een onverwachts oranje tintje. Geniet nog even na van deze altijd spannende wedstrijd met de livestreams én een overzicht van de prestaties van onze Hollandse leeuwen.

Korte introductie voor wie CWIF niet kent: vlak naast het vermaarde klimgebied Peak District ligt de grote stad Sheffield, een hotspot van de klimcultuur in Engeland. De meest toonaangevende bouldergym in deze stad, Climbing Works, organiseert ieder jaar een grote competitie. Op zaterdag vinden in 3 rondes de open kwalificaties plaats, waar je zelf je score bij houdt. Op zondag volgen de halve finale en finale, die meer op een World Cup lijken dan een lokale competitie. Jaar in jaar uit doen absolute topklimmers hier mee. De livestream is dan ook altijd een genot om naar te kijken.
 

Vier Nederlanders naar halve finale CWIF…

Het contingent Nederlandse klimmers was respectabel dit jaar. Bij de dames bleven Pleun Frank en Ysa Rakestraw steken op een plek bij de beste 40, met totaal zo’n 120 sterke deelnemers was dat nog altijd prima. Julia Meijer en Tiba Vroom mochten wél nog een keer in actie komen op zondag. Vroom moest genoegen nemen met een 16e plaats, terwijl Julia Meijer 8e werd en dus nét niet de finale haalde.

Bij de heren ontbrak de man die ieder jaar de gedoodverfde favoriet is voor een plaats in de finale: Jorg Verhoeven. Hij was in Spanje om zijn droom te verwezenlijken: een 9b-route klimmen.

Meer weten over Jorg Verhoeven’s missie? Hou zijn website project-9b in de gaten!

Wel present in Sheffield waren bijvoorbeeld Don van Laere, Leto Cavé, Nikola Byelov, Jens de Louw, Jesse Pauw en Wouter Ebben. Hun kwalificatie leverde naast een hoop versleten vingertoppen geen plaats in de halve finale op, maar zij zagen wel twee landgenoten doorstomen: Tim Reuser en Michiel Nieuwenhuijsen hielden de eer hoog.
…en Tim Reuser knokt zich naar een podiumplaats!

Nieuwenhuijsen kwam er niet lekker in in de halve finale en bleef hangen op de 19e plaats. Mede-Rotterdammer Tim Reuser had het heilige vuur gezien en klom doodleuk de finale in op zijn enige wedstrijd van het jaar. Daarin moest hij het opnemen tegen bijvoorbeeld Matt Cousins, Kokoro Fuji en Alex Khazanov. Hoe hem dat verging zie je hieronder…

Grapje, dat zou natuurlijk een beetje flauw zijn. Reuser deed het fantastisch in de finale en stond aan het begin van de vierde boulder op een gedeelde eerste plaats. In de boulder liep de Rotterdammer echter vast op een lastige sloper, Japanner Fuji vond hier de drop-knee en daarmee de overwinning. Ook in Sheffield heeft men nu dus kennis gemaakt met de biceps van Reuser.

De complete halve finale en finale terugkijken is een prima besteding als je in dit koude weekend niet zo’n zin hebt om er op uit te gaan, je vindt de video’s hieronder!

 

 

 

Foto’s: beschikbaar gesteld door Climbing Works

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Bram Berkien

Mede-oprichter van Siked! Verzorgt fotografie en een artikel hier en daar. Daarnaast ook zelfstandig werkzaam als active lifestyle fotograaf. Na een begin als boulderaar kan hij nu ook de lokroep van het sportklimmen niet weerstaan.