Siked!

Ga er even goed voor zitten: de sends vliegen je in dit artikel om de oren. We gaan van Berdorf naar de Frankenjura en eindigen in Albarracin. Er is één ding dat al deze beklimmingen verenigt: ze zijn allemaal knaloranje gekleurd.

Sends uit Berdorf

Leto Cavé en Mischa Radt waren in Berdorf en besloten direct maar een van de allerrauwste routes van het gebied af te tikken. Borderline (8b) werd aan de verzameling toegevoegd.

Een andere koning die ook afrekende met Borderline is Elko Schellingerhout.

Cavé was nog niet klaar: hij verschalkte ook nog de heerlijke route Herman Buhl.

In het zelfde gebied speelde een iets andere generatie ook iets heel bijzonders klaar. Marijn Janmaat klom de zeer zelden herhaalde route Ayrton (8b). Dat op zichzelf is al bijzonder te noemen, maar saillant detail is dat Janmaat nu nog ‘slechts’ Nikita (8c) hoeft te klimmen om een wel heel bijzondere statistiek op zijn naam te schrijven. Wanneer hij deze route weet te toppen, heeft Janmaat alle routes (behalve combinaties) in het gebied geklommen.
Sends uit de Frankenjura

Ook in het zuidoosten van Duitsland klommen de jonge Nederlandse welpen een aantal lekkere routes. Zo werkte dezelfde Leto Cavé zich door:

  • The Flow 9+/10-
  • Ludwag 9+/10-
  • Wachgeküsst 9+ (8a)
  • Respect 9+/10-

Terwijl maatje Mischa Radt niet meer terug hoeft te keren naar:

  • The Flow 9+/10-
  • Bärentöter 9+(8a)
  • Strandcafe 9+(8a)

Ook Lynn van der Meer bereikte de ketting in Strandcafe. Daar had zij slechts één poging voor nodig: flash!

Over de 8c+ van Nigel Armino had je natuurlijk al lang alles gelezen.

Coach van het Nederlands team Mathieu Ceron voelde er afgelopen maandag ook wel iets voor om in de Frankenjura te laten zien wat hij kon. Zijn eerste Duitse 8c sneuvelde, bewijsmateriaal is bijgevoegd.
Sends uit Spanje: Albarracin en Masriudoms

Ook in Spanje timmerden onze landgenoten aan de weg. In het relatief onbekende gebied Masriudoms, iets onder Barcelona, streken Mathieu Ceron, Nikki van Bergen en Lynn van der Meer neer om hun vingerafdrukken op enkele slechte grepen achter te laten.

Gebroederlijk bereikten zij allen de top van Los Rancios del Oldea (8a), Ceron zelfs onsight. Daarmee was het feest voor de fysiotherapeut nog niet voorbij: ook Pinche Lupita (8a) sneuvelde, terwijl Nikki van Bergen deze route doodleuk flashte.

Alles weten over onsighten en flashen? Nikki van Bergen legt het je zelf uit!

Ook in Spanje, maar een stukje westelijker, klom de beste boulderaar van Nederland in het mooiste bouldergebied van Spanje: Michiel Nieuwenhuijsen bezocht Albarracin. Als wij dat bij Siked horen, beginnen we vast een bericht te typen met daarin in ieder geval het cijfer 8.

Albarracin? Pakaan, hier is je intro!

Ook ditmaal stelde de Rotterdammer niet teleur. Met Robin (8A) en Stradivarius (8A+/8B) maakte hij korte metten.

De taart was echter nog niet op. Voor ervaren koelkastensjouwer Nieuwenhuijsen lag een prachtig blok te wachten met daarop Stranger Things. Nadat een greep uit was gebroken was onzeker of de boulder nog geklommen kon worden, maar onze landgenoot maakte aan alle onduidelijkheid een einde. Hoewel de boulder start met de grootste voettree ooit, wordt hij daarna rap ramhard: Nieuwenhuijsen vond hem 8B waard.

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Bram Berkien

Mede-oprichter van Siked! Verzorgt fotografie en een artikel hier en daar. Daarnaast ook zelfstandig werkzaam als active lifestyle fotograaf. Na een begin als boulderaar kan hij nu ook de lokroep van het sportklimmen niet weerstaan.