Siked!

GuiGui – oftewel Guillaume Glairon-Mondet – opent met Le Pied à Coulisse (8C+) de hardste boulder van Fontainebleau.

Na meer dan twintig sessies over een periode van drie jaar klimt GuiGui eindelijk zijn hardste project. Na het bekijken van de video – zweethanden gegarandeerd –  wordt het duidelijk dat dit echt een soort ‘next level’ boulder zou kunnen zijn. Een erg harde boulder gevolgd door een lastige en zeer moeilijke mantle waarna doodleuk nog een uitermate spannende en moeilijke slab uitklim volgt van 15 meter!

Le Pied à Coulisse deelt de zitstart met Chaos (8B) maar al snel sla je links af naar twee degelijke crimps. Vanaf hier lijkt de boulder redelijk onmenselijk te worden. Via een enorme spanningspas ga je naar de rand van de boulder – er lijkt hier echt niks te zitten waar je nog houvast uit kan halen – maar door een toehook maakt deze Franse boulder-tovenaar toch wat bruikbaars van de niet bestaande grepen. Zoals in Bleau gebruikelijk is volgt dan een typische zeer zware bleau-esque mantle gevolgd door een erg spannende en moeilijke slab uitklim van maar liefst 15 meter – op dit moment waren onze vingertoppen drijfnat. Disclaimer: in verband met de kans op bevroren vingertoppen raden wij aan dit filmpje niet buiten te bekijken!

GuiGui heeft uiteindelijk besloten om  Le Pied à Coulisse te graderen als 8C+ omdat hij naar eigen zeggen veel moeilijker voelt dan alle 8C boulders die hij heeft geklommen, zelfs al past deze boulder perfect binnen zijn stijl. Hij schrijft op zijn blog – die het lezen waard is – deze boulder lijkt op een nieuwe moeilijkheidsgraad in het bos, veel moeilijker dan de andere boulders die ik al heb gedaan.  GuiGui – en wij met hem – hoopt dat de werelds beste boulderaars hem snel komen proberen. Jimmy Webb, Adam Ondra, Nalle Hukkataival of misschien zelfs onze eigen Michiel Nieuwenhuijsen mogen wat ons betreft hun crashpad in de auto gooien!

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Jimmy van Rijn

Startte in 2010 met klimmen en het was liefde op het eerste gezicht. Hij draagt zijn passie voor klimmen graag uit, onder andere als webredacteur van Siked! Houdt van alle klimdisciplines: van boulderen tot multipitchen.