Siked!

Het was een mooi jaar voor de klimsport: Nalle Hukkataival doorbrak de magische grens van de negende graad in het boulderen, Adam Ondra leverde een wereldprestatie op de Dawn Wall en ook landgenoten timmerden aardig aan de weg. Tijd voor een overzicht van de mooiste, hardste en meest bijzondere beklimmingen van 2016!

Nalle Hukkataival claimt negende graad

Wat ons betreft was de bikkelharde send door de nuchtere Fin Nalle Hukkataival dé send van het jaar. In de koude afgelegen Finse bossen vond Hukkataival zijn next level project, jarenlang slechts bekend als de Lappnor Project. Meerdere winters gingen er overheen voordat de Fin ook maar in de buurt kwam van een beklimming. Keer op keer dwong het einde van gunstige condities Hukkataival om zijn crashpads in te pakken en maandenlang slechts te dromen van het maken van weer een klein beetje vooruitgang in de korte en pure boulder. Deze winter vielen alle puzzelstukjes in elkaar en kreeg zijn project een naam: Burden of Dreams. De graad zal bij trouwe Siked-lezers inmiddels wel bekend zijn: 9A. Een historisch moment voor de klimsport.

Adam Ondra slecht Dawn Wall in recordtijd

Door de beklimming van Hukkataival af te zetten tegen die van Adam Ondra wordt schitterend zichtbaar hoe divers en gecompliceerd de klimsport is. De Fin had meerdere winters nodig om een boulder van enkele passen te bedwingen. Tsjechische superster Adam Ondra presteerde het haast onmogelijke door in een tijdsbestek van slechts enkele weken de bikkelharde multipitch-route Dawn Wall op El Capitan in Yosemite te klimmen. Saillant detail is dat Ondra erg beperkte ervaring had met multipitchen en tradklimmen. Ondra kon uiteraard wel teren op de tips van zijn voorgangers Kevin Jorgeson en Tommy Caldwell, wat echter nauwelijks afbreuk doet aan zijn bliksemsnelle send. En passant won de Tsjech trouwens ook nog even het WK Lead in Parijs.

Wereldkampioen Adam Ondra 2016

 

Jernej Kruder pakt tweede beklimming Es Pontas

Zo’n tien jaar geleden stal Chris Sharma de harten van klimmers wereldwijd met zijn beklimming van de mythische deep water solo route Es Pontas. Zelfs in mainstream media dook de video van deze send nog geregeld op en waarschijnlijk is dit dé aanleiding voor klimmers om zelf ook eens een poging te wagen boven het water. Jernej Kruder boekte met mede-beul Jan Hojer een ticket naar Mallorca met maar één doel: de mythische route herhalen. Kruder slaagde daar uiteindelijk in, Hojer moest onverrichterzake huiswaarts keren maar bezwoor terug te zullen keren.

 

Alex Megos is niet te stoppen

Megos had in 2016 het heilige vuur in zijn ogen en tikte de ene na de andere klassieke en harde route alsof het niets was. Met Fightclub pakte hij zijn tweede route met 9b gewaardeerd. De Canadese klassieker Dreamcatcher (9a) bezweek binnen een dag onder de noeste klauwen van de Duitse golden boy. Tenslotte raasde Megos ook nog over de Britse benchmark-route Hubble heen. Formeel wordt deze door Ben Moon geopende route met 8c+ gewaardeerd, maar Adam Ondra liet na meerdere mislukte pogingen in de route weten dat deze wat hem betreft het 9a-predikaat verdiende. Dat zou de route met terugwerkende kracht de eerste 9a ter wereld maken, aangezien Action Directe pas een jaar later geklommen werd.

 

 

Ashima Shiraishi bouldert als eerste dame 8C

De dadendrang van deze jongedame kent geen grenzen. Op haar dertiende klom ze als 8B+-boulders en 9a-routes, het leek dan ook een kwestie van tijd voor deze ultieme kid crusher officieel de hardste beklimming door een dame op haar naam zou schrijven. Het dak Horizon van Dai Koyamada moest er aan geloven. Wij houden uiteraard nauwlettend in de gaten wat Shiraishi komend jaar weet te presteren!

 

Oranje gekleurde sends

Tegelijk met Adam Ondra presteerde ook de beste klimmer van Nederland iets magisch in Yosemite: Jorg Verhoeven klom als tweede de Dihedral Wall. Na zijn voorganger Tommy Caldwell sloeg er twaalf jaar lang geen klimmer in deze technische lijn vrij te klimmen. Verhoeven schaart zich met de beklimming, zeker in combinatie met zijn eerdere vrije beklimming van The Nose zonder enige twijfel in een illuster rijtje van Yosemite-helden.

Dichter bij huis viel er in Fontainebleau ook het nodige te vieren. Zo was daar de 47-jarige topomaker Bart van Raaij die nog doodleuk een 8A wegtikte en boulderde Sanne van der Zwaan haar eerste 8A, net op tijd om dit lijstje te halen.

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Bram Berkien

Mede-oprichter van Siked! Verzorgt fotografie en een artikel hier en daar. Daarnaast ook zelfstandig werkzaam als active lifestyle fotograaf. Na een begin als boulderaar kan hij nu ook de lokroep van het sportklimmen niet weerstaan.