Siked!
Marianne van der Steen

Dit weekend was het tijd voor het eerste NK IJsklimmen in de geschiedenis van de Nederlandse klim- en bergsport. Het evenement werd georganiseerd door de koninklijke NKBV samen met Sportcentrum Olympos in Utrecht.

Het was een bijzonder tafereel. Naast de op zaterdagavond verlaten P+R De Uithof, was speciaal voor de gelegenheid een houten drytoolwand gebouwd. Want ook zonder ijs zou dit kampioenschap plaatsvinden. Menig voorbijganger was dan ook erg verbaasd toen ze hoorden dat het hier om het NK IJsklimmen ging. “Waar is het ijs dan?” zag je ze denken. Voor het aanwezige publiek was er niks raars aan want zij zagen veel bekende gezichten.

Ondanks het ontbreken van ijs was het toch goed koud waardoor het publiek zich verzamelde rond de vuurkorfen en probeerde op te warmen met een koppie thee of koffie. De organisatie was goed voor elkaar, de aankleding zag er goed uit en onder de opzwepende woorden van de MC was het een feestje om aanwezig te zijn. Er is blijkbaar iets met het woest hakken van ijsbijlen en crampons op de houten wand dat voor sensatie zorgt.

dennis van hoek

Dennis van Hoek tijdens het EK IJsklimmen (foto: Tim van der Linden, NKBV)

De twee grote favorieten waren uiteraard Marianne van der Steen en haar partner Dennis van Hoek. Je kon zien dat bij beiden de spanning er goed in zat toen ze aan hun klim begonnen. Zoals Van der Steen achteraf ook zei: “Ik kan hier alleen maar verliezen.” En dat zorgt uiteraard voor de nodige zenuwen. Nadat van der Steen met veel souplesse tot driekwart van de muur was geklommen leken de zenuwen verdwenen en spoorde ze het publiek aan om haar aan te moedigen. Op één lange pas na klom ze ogenschijnlijk eenvoudig naar de top waarna ze onder luid applaus naar beneden kwam. Bij de laatste klimmer van de avond, Dennis van Hoek was de spanning duidelijk te voelen. Desondanks wist hij te presteren en haalde daarmee zijn eerste nationale titel binnen. “Boulderaar” Ferdinand Schulte zette met een vloeiende klim – ja ook met ijsbijlen klimt hij als een zonnetje – een sterke prestatie neer en eindigde op de tweede plek, net voor de Belg Jurgen Lis. Als derde Nederlander stond uiteindelijk Tom Philips op het nationale podium. Bij de dames behaalde van der Steen haar eerste Nederlandse titel met Aniek Lith op nummer 2 en Line van den Berg – die overigens tot op een paar maanden geleden nog nooit een ijsbijl had aangeraakt – knap op een derde plek.

Dames

  1. Marianne van der Steen
  2. Aniek Lith
  3. Line van den Berg

Heren

  1. Dennis van Hoek
  2. Ferdinand Schulte
  3. Tom Phillips

Bekijk hier de avonturen van de twee kersverse Nederlands kampioenen tijdens de World Cup in Rabenstein, Italië.


Foto’s: Tim van der Linden (NKBV)

 

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Jimmy van Rijn

Startte in 2010 met klimmen en het was liefde op het eerste gezicht. Hij draagt zijn passie voor klimmen graag uit, onder andere als webredacteur van Siked! Houdt van alle klimdisciplines: van boulderen tot multipitchen.